eerlijke wereld

Zo ziet boeddhisme in de gevangenis eruit

mindfulness-gevangenis

Gedetineerden overlaten aan hun lot of bijstaan in hun mentale strijd? Onlangs ontmoette ik Varamitra, hoofd boeddhistische geestelijke verzorging bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ik was gefascineerd door zijn werk en raakte met hem aan de praat. Over zijn omvangrijke kennis van de oorspronkelijke boeddhistische leer en zijn onbaatzuchtige inzet voor de maatschappij. Niet veel later sprak ik Laetitia Schoofs, programmamaker voor de boeddhistische televisie. Ze vertelde mij over een indrukwekkende documentaire die deze zondag op NPO2 te zien is, over boeddhisme in de gevangenis. En wie zien wij daar? Inderdaad, Varamitra.

Mediteren in de gevangenis

Gezien het bijzondere werk dat Varamitra met zijn team verricht, en het pionieren in de maatschappij, is de documentaire over mindfulness in de gevangenis zonder meer relevant. Met Prison Pioneers laat documentairemaakster Ulrike Helmer ons zien wat het boeddhisme in de gevangenis betekenen kan. Als toeschouwer ervaar je zelf hoe het is om mindful achter de tralies te zijn. Iedere maandag begeleiden de boeddhistisch geestelijk verzorgers een groep gedetineerden tijdens een training mindfulness, uniek in Nederland. De gevangenen moeten er aan wennen, maar uiteindelijk vinden zij bij hun boeddhistische vertrouwenspersoon raad. Mindfulness en mediteren om hun gedachten rustig te krijgen en de mentale kracht te hervinden voor een betere toekomst.

Boeddhisme in de gevangenis

Een van de verzorgers is Nelleke van Zessen. Zij zorgt ervoor dat de gevangenen ‘landen’ en niet – zoals buiten – op hun hoede hoeven te zijn. Daarmee is zij een van de pioniers binnen het ‘bajes boeddhisme’ in Nederland, iets dat ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al jaren speelt. Zo heeft de Britse overheid er uitgebreid onderzoek naar gedaan en de eerste voorzichtige positieve resultaten over mindfulness in de gevangenis gepubliceerd: beter leren omgaan met depressieve gevoelens, afname van agressie en minder terugval in de praktijk. Ik vind het overigens interessant dat de boeddhistisch geestelijke verzorging in de Nederlandse gevangenis is ontstaan op uitdrukkelijk verzoek van gedetineerden zélf. Daarom heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen destijds (in 2004), via de Boeddhistische Unie Nederland (BUN), een aantal verzorgers aangesteld.

Bekijk Prison Pioneers en aanschouw het werk van de boeddhistisch geestelijk verzorgers zelf.

Misschien lukt het om te kijken zoals zij dat doen… zonder oordeel.

 • Prison Pioneers wordt uitgezonden bij De Boeddhistische Blik (KRO-NCRV).
 • Zondag 12 november om 15.20 uur op NPO 2
 • Herhaling: woensdag 15 november 00.00 op NPO2

1 reactie

 • Reply
  T. Diels
  november 16, 2017 at 8:01 pm

  Ik krijg de indruk dat (zwart-wit uitgedrukt) het begrip boeddhisme en het begrip mindfulness vrij gemakkelijk door elkaar gebruikt worden.
  Ik ben benieuwd if de schrijfster het met mij eens is.
  Verder erg nieuwsgierig naar de documentaire die ik vanavond ga zien.
  Dankzij dit artikel!
  Een geïnteresseerde volgster!

 • geef een reactie