inspiratie

Zo breng je minimalisme in je woning

rustig interieur met hout

Thuis, een plek om tot rust te komen. Ik schreef al eerder over een zen interieur en hoe je kunt wonen in eenvoud. Als er een volk bestaat dat als geen ander begrijpt wat harmonieus wonen inhoudt, zijn het de Japanners. Vanuit respect voor de natuur, tradities en de mens weten eigentijdse architecten de meest bijzondere woningen te bouwen in Japan. Maar hoe brengen we deze rust en reinheid in onze westerse woonwereld? Door de kenmerken van Japans wonen te vertalen naar ons eigen huis. En daarom heb ik acht ideeën op een rij gezet.

Eenvoud spreekt voor zich

Laat materialen voor zichzelf spreken zonder er van alles aan toe te voegen. Een zorgvuldig uitgekozen betonnen muur of een houten wand zijn pure objecten van schoonheid. Er hoeft niet altijd een schilderij of foto te hangen.

interieurontwerp van een Japans huis

Foto: Daniele Boldicotti

wooninspiratie sober

Foto: Kengo Kuma

rustig wonen

Foto: mA-Style Architects

Geef licht een hoofdrol

Het maakt niet uit waar het vandaan komt, maar laat het licht spreken. Dat kan ook betekenen dat je een kleine lichtkoepel hoog in de nok van je huis plaatst. Of een venster tussen twee muren in je woning om het licht tussen twee ruimtes binnen te laten.

Licht en hout in huis

foto: Sou Fujimoto

natuurlijk licht in huis

Benader leefruimte met een open mind

Een ruimte biedt zoveel meer potentieel dan de standaard inrichting. Een garage kan bijvoorbeeld ook getransformeerd worden in een binnentuin met glas waardoor je vanuit je woonkamer naar een prachtige zen tuin kijkt. Of een relaxruimte in de tuin. Maak van je schuur een theehuis waar je met kruiden uit de tuin kunt genieten van een middag.

binnentuin in japan

Foto: N House / Sou Fujimoto

Minder spullen en meer ervaringen

De grootste uitdaging in de westerse wereld: je spullen opbergen. En toch: het is mogelijk. In landen waar een groot deel van de mensen in de stad woont en dus klein behuisd is, lukt het ook (denk aan Stockholm en Tokyo). Kies handige oplossingen voor opbergen én… koop ervaringen in plaats van spullen. Doe hetzelfde als je naar een feestje van iemand anders gaat. Geef kinderen een plantje voor de tuin, ingrediënten om te bakken en knutselspullen om vogelhuisjes te maken.

een opgeruimd huis

Foto: Taiji Fujimori, Jun Igarashi architects

rustig interieur

Foto: mA-style architects

Woonruimte scheiden

Deel een ruimte niet alleen door muren te plaatsen. Denk ook aan glaspanelen, houten schermen en scheidinsgwanden met (rijst)papier of linnen. En wil je het ingetogen houden, laat de wanden dezelfde kleur en vorm hebben als muurhoge kasten. Dan valt het verschil tussen opbergruimte en muren weg. Dat geeft een verbluffend sereen resultaat.

originele muren in een woning

Foto: Hiroki Kawata

Houten scheidingswand

Foto: Hiroki Kawata

Uni kleurgebruik

Laat objecten wegvallen tegen de kleuren in de ruimte. Witte kasten tegen een witte wand en donkere tinten als de functie daarom vraagt. Schilder de muur achter je televisie donker om het contrast te verzachten. En laat accessoires opgaan in de ruimte. Geef je ogen rust.

sobere wooninrichting

Foto: Jun Igarashi

minimalisme in het interieur

Foto: mA-Style Architects

Denk klein

Je huis hoeft niet groot te zijn om rust te bieden. De kwaliteit van een ruimte is belangrijker dan de vierkante meters op papier. Een intieme ruimte met enkele souvenirs van een onvergetelijke reis kan zoveel meer voor je doen dan een balzaal met spullen.

Klein huis in Japan

Foto: Ninkipen!

klein wonen in Japan

foto: Sou Fujimoto

Onderschat de rol van geluid niet

Breng stilte in ruimtes waar je er misschien niet aan zou denken. Zoals de Japanse architect Hiroshi Nakamura zo mooi verwoordt: “Het is niet vanzelfsprekend dat je stilte ervaart in een stille ruimte stilte. Je voelt de stilte pas als je in een ruimte komt waar je heel veel geluid verwacht.” En dus is het ontzettend boeiend om een stille ruimte te creëren midden in de stad. Plaats een goed geïsoleerd tuinhuisje in je stadstuin of maak van je zolder een oase in de drukte.

wooninspiratie

Foto: mA-style Architects

Rustig wonen

Foto: mA-style Architects

reacties

geef een reactie