Menu
voeding

Met aandacht bakken

Updated 22/06/2022
brood bakken

Als je meer wilt leren over je eigen karakter moet je jouw kookgedrag eens onder de loep nemen. Deze week werd me weer eens (pijnlijk) duidelijk dat mijn manier van bakken alles zegt over het recept dat ik zelf ben. Ik heb al vaker geschreven over mijn onrust, die de vorm aanneemt van een lichte bries, maar evengoed de kenmerken heeft van een razende wervelwind. Inmiddels herken ik deze orkaan als de beste en richt ze geen onherstelbare schade aan, maar ik moet er wel razendsnel bij zijn. En dus heb ik ontdekt dat ik met aandacht moet bakken.

Geen schoonheidsprijs

Terug naar het koken of eigenlijk bakken in mijn geval, want ik ben van kinds af aan al een echte ‘bakker’. Van stomen, blancheren, grillen of pocheren moet ik niks hebben, maar bakken daarentegen. Met het aantal taarten, koekjes en cakes dat ik uit de oven heb getoverd zou de titel Miss Bak mij niet misstaan. Of eigenlijk ‘Miss Baksel’ want ik houd me aan geen enkel recept. Het is tegenwoordig zelfs zo erg dat ik na het zien van een foto en ingrediënten al denk te weten hoe het werkt. Daar komt bij dat ik het een uitdaging vind om een (over)dosis suiker en vet te vermijden. Uiteindelijk komt er iets op tafel, maar of je tanden afbreken? En je maag het aankan? Laat ik mezelf niet tekort doen want mijn appeltaarten zijn heerlijk, maar alles wat tijd en aandacht vereist, sterft in schoonheid. Na het zoveelste mislukte brood besloot ik dit weekend rücksichtslos dat het echt anders moest.

Aandacht hebben voor je eten

Ik kan inmiddels huizen bouwen van mijn volkoren cementblokken. Wat gaat er toch steeds mis? Aan de kennis ligt het niet, die is overal te vinden. Ingrediënten en gereedschap ook. Zou het mijn gebrek aan geduld en focus zijn? Tijd voor een plan. Dagenlang heb ik gezocht naar brood-weetjes over ingrediënten, rijzen, kneden, bakken en bewaren. Net zo lang totdat ik begreep wat mij te doen stond. En dat betekende veel meer dan alleen bakken. Het ging over aandacht, tijd ergens voor nemen, precisie, testen en opnieuw beginnen. Met iedere stap die ik nam, groeide mijn vertrouwen. Elke fase van het bakproces bleek een geslaagde zet, een openbaring. Wat bleek: ik kon geduld hebben en mezelf de tijd en aandacht gunnen om een prachtig brood te bakken.

Genieten van iedere stap

Mooie bijkomstigheid: niet alleen het bakken zélf, maar het hele proces was genieten. Bakken werd een mindfulle ervaring: het kopen van de ingrediënten, het klaarmaken van mijn werkvlak, eindeloos kneden, het resultaat in de oven en de geur in huis. Tenslotte was het moment daar dat ik het brood aansneed en een sneetje proefde. Alles klopte! En ik was niet de enige; het hele gezin mocht ervaren hoe een brood proeft dat is gemaakt met liefde en aandacht. Ik kan wel zeggen dat mijn onrustige aard een nieuwe wending heeft genomen dankzij dit ‘broodnodige’ avontuur. Benieuwd wat het volgende keer gaat zijn.

Oh ja, ik zou het bijna vergeten, maar dit is mijn recept.
Gezond, lekker en garantie voor succes:

Brood  | Volkoren Spelt met lijnzaad

Alle ingrediënten te koop bij reguliere supermarkt (deze keer Albert Heijn)

 • 200 gram speltmeel volkoren
 • 300 gram patentbloem wit
 • 7 gram droge gist
 • 25 gram gebroken lijnzaad
 • 250 gram lauwwarm water
 • 25 gram olijfolie
 • 1 theelepel honing
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel roomboter

Benodigdheden:

 • bakblik brood 30 cm lengte
 • deegroller
 • theedoek
 • vershoudfolie
 • bakpapier
 • plastic/glazen kom

Werkwijze:

 1. Meng het meel, bloem, gist en lijnzaad.
 2. Maak een kuiltje in het midden en voeg water, olie en honing toe.
 3. Roer alles door elkaar en kneed gedurende tien minuten met de hand tot een mooi deeg
 4. Indien te droog > water toevoegen. Indien te nat > bloem toevoegen.
 5. Strooi het zout over het deeg en kneed dit erdoor.
 6. Vet een plastic/glazen kom in met oliefolie en leg de deegbal erin.
 7. Zorg dat gehele deegbal geraakt is door de olie.
 8. Afdekken met lauwwarm vochtige theedoek en 1 uur laten rijzen op een plek met kamertemperatuur, geen tocht in de ruimte.
 9. Na een uur leg je de bal op je werkvlak en sla je de lucht eruit door er letterlijk op de te slaan en de bal af en toe op je vlak te gooien. Niet kneden.
 10. Laat de bal in dezelfde kom 20 min. rusten.
 11. Leg bakpapier in je bakblik.
 12. Neem de bal en rol deze uit tot een lap van circa 30 x 30 cm en circa 4 cm dik.
 13. Rol de lap stevig op en leg deze met de naad naar beneden in het bakblik.
 14. Neem voldoende vershoudfolie en smeer deze aan 1 zijde in met olijfolie.
 15. Dek het bakblik af met deze folie en laat het geheel 1 uur rijzen (in dezelfde ruimte zonder tocht).
 16. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 17. Bak het brood onderin de oven 15 min. op 220 graden.
 18. Daarna 20 minuten op 200 graden.
 19. Haal het brood uit de oven, neem het uit het bakblik en leg het op een rooster.
 20. Besmeer de bovenkant met roomboter en laat afkoelen.
 21. Aansnijden wanneer het is afgekoeld en daarna bewaren in een theedoek
 22. Nu is het circa vier dagen smullen! En wil je meer broden tegelijk bakken? Bewaar ze dan in een broodzak in de vriezer.

Extra hulde aan Levine van Doorne. Na lang zoeken vond ik haar blog waar ik talloze broodrecepten heb gevonden. Mijn recept is een vrije bewerking van één van haar broodrecepten.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?