Menu
voeding

Ook zo gek op Clipper thee?

Updated 22/06/2022
ongebleekte theezakjes van clipper thee

Mijn eerste herinneringen aan thee gaan terug tot de basisschool. Na een stevige fietstocht langs de weilanden door weer en wind kreeg ik thuis mijn beloning: een warm kopje thee met melk en suiker en een koekje. Het was de vertrouwde verwennerij na een intensieve schooldag.

In die tijd, midden jaren tachtig, kende ik nog geen Clipper thee. Ik kon kiezen tussen gewone thee en… gewone thee.

Veel meer was er toen nog niet, totdat zoethout thee haar intrede deed en rooibos een populair alternatief werd. Andere oosterse en exotische theemelanges lieten nog even op zich wachten, alhoewel ik in Japan – op mijn zestiende – de eerste pure, groene thee proefde. Het smaakte bitter en ik vond het afschuwelijk. Niet wetende dat ik jaren later liters groene thee zou drinken. En toen ik als jonge twintiger eenmaal op mezelf woonde, was mijn smaakpalet breed ontwikkeld: alle theesoorten waren welkom. 

Rond mijn dertigste, werkzaam in de communicatie, interesseerde ik me voor de verpakkingen van thee.

De doosjes werden kleurrijker en de namen voor de thee steeds origineler en zelfs grappig. In die periode werd ik fan van Clipper thee. De opvallende vormgeving vond ik te gek. Ik verzamelde de zakjes en overal waar ik kwam, of het nu in de supermarkt, een restaurant of hotel was, nam ik zoveel mogelijk Clipper thee mee. Je moest eens weten hoe gelukkig ik was toen ik bij Fairtrade ging werken waar de personeelskeuken gevuld was met Clipper thee. Ik leerde ook wat er schuilging achter dit merk.

assortiment biologische thee van Clipper
Verschillende smaken thee van Clipper (foto: Clipper)

Clipper is namelijk veel meer dan een vrolijk, eigenzinnig theemerk.

De makers hebben een eerlijke missie: de hardwerkende theeboeren een fair loon betalen. In 1994 werd dit het eerste Fairtrade merk in Groot-Brittannië. Daarom zie je het Fairtrade keurmerk op de doosjes staan. Bovendien is Clipper pionier van ongebleekte, plasticvrije theezakjes. Ik leerde deze Clipper wereld van binnen kennen en kreeg veel waardering voor de manier waarop de organisatie en haar mensen eerlijk ondernemen. Ik besloot me in te zetten om hun missie te delen en dat ben ik blijven doen, ook nu ik niet meer bij Fairtrade werk. Want met een kopje Clipper thee kun je echt het verschil maken. Het merk voert een mooie campagne waarin je uitleg krijgt over de inzet van Clipper voor de samenleving.

Clipper theezakjes zonder plastic
Kiezen voor plasticvrije theezakjes (foto: Clipper)

Want eerlijke handel is iets dat je nooit meer loslaat.

Als je eenmaal hebt gezien onder welke erbarmelijke omstandigheden boeren, en helaas zelfs kinderen, moeten werken wil je ze helpen. En kies je steeds vaker voor Fairtrade producten en dus thee om boerengezinnen te helpen. Boodschappen doe ik toch, waarom niet producten kopen waar ik iemand mee help?

thee plukken voor theesoorten
Theeboerin Saraswathy plukt thee (foto: Clipper)

De vrolijke Clipper thee staat nu te schitteren op mijn thuiswerkplek.

Als ik mijn werk even beu ben, brengt de thee me weer in het ritme vanwege de originele smaken, de eerlijke missie en de verpakkingen die iets van eigenwijze humor hebben, mij niet geheel vreemd… Voor ieder moment of stemming heb ik een favoriete thee. Het leukste blijft de Happy Mondays. Daardoor is mijn Blue Monday verleden tijd.

Didie drinkt thee van Clipper

Overigens komt het merk oorspronkelijk uit Groot-Brittannië; het land waar thee een mooie traditie heeft, veel rijker dan in ons laagland. In 1984 is het merk opgericht door twee theeliefhebbers Mike en Lorraine Brehme. Nadat ze twee balen biologische Assam thee vinden starten ze met hun ambitie om eerlijke kwaliteitsthee te delen met andere liefhebbers. Vanuit Dorset veroveren ze de theemarkt om uiteindelijk een wereldbekend theemerk te worden. En zo is het uiteindelijk ook in mijn leven beland en dat van ons gezin. Niemand de deur uit zonder een kopje Zen Again en geen nachtrust zonder Snor and Peace.

verschillende theesoorten van clipper
Verpakkingen en thee waar je blij van wordt (foto: Clipper)

Tegenwoordig timmert het Britse merk nog steeds hard aan de weg om iedereen te overtuigen dat je de wereld kunt veranderen met een kopje thee. En ik doe met ze mee. Daarom drink ik nu een aantal nieuwe smaken van het Clipper kruidenthee assortiment (in te gekke doosjes). Allemaal natuurlijk en biologisch met eerlijke ingrediënten. Benieuwd wat jouw favoriete thee gaat zijn!

  • Zachte bloementhee: kamille met rozen, sinaasappel en een perzik twist
  • Een kruidige sensatie: organic spicy chai met venkel, kaneel en zwarte peper
  • Lekker pittige thee: gemberthee met kurkuma en citroengras
  • Verwarmende thee: organic classic chai met kaneel, kruidnagel en sinaasappel
theedrinken is populair
De opkomende generatie Thee volgens Clipper (illustratie: Clipper)
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?