Menu
inspiring people

Amerikaanse Ambacht

ambacht in amerika

Craftivism, Rosie the Reveter, Andy Warhol’s soepblikken, Michael Jackson’s speciale handschoen, Aids Memorial kleed; een reeks combi’s die op geweldige wijze samenkomen in een online ‘ambacht’ tijdslijn. Deze tijdslijn is een project van de (vrij vertaald) Amerikaanse Raad voor het Ambacht (Craft Council). In mijn ogen een online historisch overzicht waarvan je ook als Nederlander wijzer wordt. Met aandacht voor de verschillende ambachten die de wereld rijk is, hebben de Amerikanen dankzij technologie ambacht online kunnen profileren.

Historie van Amerikaanse ambacht

De timeline geeft een overzicht van 70 jaar Amerikaanse craft (1940 – 2010). De Amerikanen hebben een indeling gemaakt per categorie, verdeeld over 70 jaar. Het lijstje: keramiek, vezel, glas, metaal, papier, hout, combinaties, mainstream en invloeden. Vanuit verschillende perspectieven kun je zo kijken hoe ambacht overzees zich heeft ontwikkeld. Per gebeurtenissen geeft de tijdlijn een korte uitleg en kun je doorlinken naar verschillende externe websites.

Grondlegger craftivism

Een van de mensen die voorbij komt, is Betsy Greer. Zij is de grondlegger van craftivism (2003). Een stroming die activisme in een positief daglicht stelt door de inzet van ieders creativiteit. Iets dat ook nauw aansluit bij de DIY-cultuur waar steeds meer mensen blij van worden (denk ook aan lancering van een magazine zoals Flow). Greer is ook degene die mij naar deze ambacht-tijdslijn heeft geleid. Dit najaar (29 november) hebben we haar namelijk uitgenodigd voor één van de Design Debates in het Designhuis die we als Design Academy Eindhoven organiseren i.s.m. MU, Onomatopee, Krabbedans, Capital D, Stichting Alice, Premsela en Crisp. In haar boek ‘Knitting for Good’ (2008) beschrijft zij hoe breien en creativiteit je leven en dat van de mensen om je heen kunnen verreiken.

Samen creatief zijn

En inderdaad, verspreid over de VS komen gemeenschappen bij elkaar om samen te breien, fotograferen of knutselen. Voordat ik had gelezen over Greer kwam ik dat al tegen bij de Squam Art retraites waarover ik eerder al enthousiast schreef. Overigens heb ik het gevoel dat Nederland zich vooral beperkt tot de old style workshops en retraites. Een vleugje yoga is vaak wel te vinden, of workshops die zich enkel richten op koken, beeldhouden of welke hobby dan ook, maar sessies handwerk voor emotionele en sociale feelgood heb ik nog weinig voorbij zien komen. Suggesties welkom by the way.

Nog even terugkomend op mijn combi’s (met dank aan de tijdslijn):

  • Rosie the Reveter (1942): propaganda champagne Amerikaanse overhead om vrouwen aan het werk te zetten tijdens oorlog
  • Andy Warhol’s soepblikken (1962): 32 schilderijen van Warhol die de soepblikken in een supermarkt uitbeeldden.
  • Michael Jackson’s speciale handschoen (1984): Tijdens de Victory Tour draagt MJ handschoenen met cristllen studs die het glitter tijdperk glans geven.
  • Aids memorial kleed (1987): Dit kleed herdenkt de levens van mensen die zijn gestorven door aids en wordt in 1987 voor de eerste keer tentoongesteld. Inmiddels bedraagt het meer dan 46.000 panelen waarmee ruim 91.000 leven worden herdacht.

Nog geen comments

    Leave a Reply