Menu
inspiring people

Arnhem Mode Biënnale

mode in arnhem

De Arnhem Mode Biënnale 2013 gaat door. Na een moeilijke editie in 2011 is Arnhem er weer klaar voor. Althans, dat moet nog blijken. Deze week liet de nieuwe bestuursvoorzitter Annelies Verstand in ieder geval weten dat zij in de startblokken staat. Zij was aanwezig bij het debat ‘Wat mode doet voor Arnhem’ in Showroom Arnhem.

Te midden van zo’n 150 voorstanders en belanghebbenden van de Arnhem Mode Biënnale deed zij haar verhaal. “Het draagvlak in de stad is groot. Het leeft. We merken wel dat mensen eerst even stoom moeten afblazen, maar dan is het enthousiasme er weer. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat het bestuurlijk goed loopt. Een goede organisatie met strenge financiële bewaking.”

Nationaal en internationaal spraakmakend mode evenement

De opdracht die Verstand aan het bestuur heeft gesteld is algemeen, maar helder: de basis van de AMB handhaven, namelijk een nationaal en internationaal spraakmakend event. En daarnaast ervoor zorgen dat onderlinge activiteiten in de stad goed zijn afgestemd. “Het gaat niet alleen om de ondernemers. Ook om de culturele instellingen. Die moet je erbij betrekken.” Verstand heeft aangegeven in juni naar buiten te treden met een programma. Een aantal dingen staat al vast: iedere AMB krijgt een nieuwe curator. En, de AMB moet zichtbaar zijn in stad.

Mode vanuit diepgang

Volgens Els van der Plas, directeur Premsela (tot 1 aug ’12), heeft Arnhem een goede structuur die mode draagt vanuit diepgang. De AMB is een uniek evenement in tegenstelling tot alle modeshows en fashion weeks in de wereld. Ook Hedwig Saam, directeur MMKA, verheugt zich op de volgende biënnale en ziet de toegevoegde waarde van haar museum tijdens de AMB: “Als museum spelen we een rol bij de verdieping, reflectie en discussie. Sommige projecten komen alleen tot hun recht in museale context. Voor sommige exposities heb je nu eenmaal een museale infrastructuur nodig.”

Fashion als cultureel evenement

Charlotte Bik, ArtEZ Directeur Fashion & Product Design, wil benadrukken dat de AMB een cultureel evenement is. Daarmee onderscheidt het event zich van de Amsterdamse Fashion Week waar het veel meer om business gaat. Volgens haar zijn beide events daarom niet met elkaar te vergelijken en zal de Fashion Week de AMB nooit voorbij kunnen streven. Bik vindt het belangrijk dat de ontwerpers op de voorgrond treden. Zij moeten betrokken worden bij de AMB en worden uitgenodigd voor het debat. En, de curator. De visie van deze persoon is uitermate belangrijk voor de inhoudelijke vormgeving van het evenement.

Enthousiasme voor mode in Arnhem

Arnhem kan niet wachten totdat AMB 2013 weer op de kaart staat. En ik begrijp dit enthousisame. Zelf was ik in 2009 communicatieadviseur bij de AMB. Een geweldig evenement dat door een kleine groep professionals en talloze vrijwilligers met buitengewoon veel toewijding én expertise gerealiseerd werd. Ik kan alleen maar hopen dat Annelies Verstand de organisatie op de rit krijgt waarbij een duidelijke positionering, een goede structuur en een heldere regie een must zijn. Zorg er verder voor dat de inhoud wordt gedragen vanuit de ontwerpers zelf en vind een goede mix tussen vernieuwing en realiteit.