Menu
mindful leven

Balans in een druk gezin, vind samen de oplossing

Updated 02/02/2022
druk gezinsleven van Didie

En toen was er een druk gezin en vooral heel veel chaos. Soms zijn er dagen waarop je denkt: wauw, nu heb ik alles onder controle en dan plotseling is alle rust verdwenen. Mijn schoonzus zei ooit: “Didie, wen er maar aan, zo’n hectisch gezin. Het enige wat je kunt doen is leren er flexibel mee om te gaan.” En ze had gelijk. Gezinssituaties heb je nooit helemaal onder controle, er gebeurt altijd wel iets onverwachts.

Wanneer je leert te dealen met een druk gezin, vind je rust in huis.

Ik zal je mijn gezinssituatie schetsen. In 2011 leerde ik mijn man kennen. Hij had al twee kinderen van 1 en 3 jaar uit een eerder huwelijk. Omdat hij co-ouderschap had, zag ik zijn kinderen een groot deel van de tijd en werd ik een constante factor in hun leven. Anderhalf jaar later verkocht ik mijn huis in Nijmegen en trok ik bij hem in. Zo werden wij een ‘samengesteld gezin’ in Breda.

Mijn zwangerschap was een nieuwe fase voor ons gezin.

We kochten een nieuwbouwhuis aan de rand van Breda. En op tweede kerstdag 2013 werd een mijn grootste droom werkelijkheid, onze zoon Christopher werd geboren.

didie met haar gezin
Samen met onze zoon in Breda

Toen onze zoon gezond bleek te zijn, droomde ik verder, over zelfstandig  ondernemerschap en een nieuwe verhuizing zonder al te veel onrust. Want die was er al genoeg: een samengesteld gezin geeft een bijzondere dynamiek, vooral omdat je te maken hebt met twee verschillende opvoedingen. Dat maakt het behoorlijk druk in ons huis. Dat leidt regelmatig tot uitdagende discussies en tegelijkertijd leuke vergaderingen met de kinderen. Regelmatig sparren we over thema’s zoals bedtijd, gebruik van de telefoon, snoepen en het kopen van kleding.

Een samengesteld gezin geeft dagelijkse uitdagingen.

We moeten altijd wennen aan de wisseling van rollen in huis, de planning met drie kinderen en het verdelen van de aandacht. Zo is ons zoontje de ene week enig kind om vervolgens zeven dagen het jongste broertje te zijn in een druk gezinsleven met drie kinderen. Dat is altijd schakelen en bijsturen.

Toch zit er in deze variatie ook een soort structuur: de reguliere wisseldag op vrijdag. In eerste instantie zat het co-ouderschap veel complexer in elkaar, onrustig voor kinderen en gezin. Daarom maakte ik het makkelijker, het leven was al uitdagend genoeg. Vanuit die structuur kunnen we flexibel omgaan met de uitdagingen die op ons pad komen.

Structuur, de solide oplossing voor jouw drukke gezin.

Als je je laat meeslepen door de chaos van een modern gezin blijft er weinig over van jouw ambities. De drukte in je gezin maakt je gek. Achter iedereen aan rennen zodat niemand iets tekort komt om vervolgens zondagavond uitgeput op de bank te belanden. Maandag begint de week gewoon opnieuw. En als er dan eindelijk een moment van rust is, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, verveelt iedereen zich! Dus verzin je nog meer activiteiten. Je zou jezelf eens moeten zien, rennend van speeltuin en sportclub naar supermarkt en verjaardag.

Volgende week ga ik het anders doen, denk je.

Hoe vaak heb je dat al tegen jezelf gezegd? Te vaak en daarom ga je het nú anders doen. Met de hulp van iedereen in het gezin. Samen vind je de balans in een druk gezin.

Wat wil je elke week een keer doen ondanks de dagelijkse gezinsdrukte?

Stel dezelfde vraag aan je partner. En aan je kinderen! Je goed voelen zit ‘m in hele kleine, soms vanzelfsprekende dingen. Het is leuk te ontdekken wat ‘goed voelen’ voor jouw kinderen betekent. Door alle media en marketing worden we gestimuleerd om de voldoening buiten onszelf te zoeken terwijl je dichtbij huis al zoveel plezier kunt beleven.

Vraag je kind waar hij echt gelukkig van wordt.

In eerste instantie krijg je antwoorden zoals een ijsje, gamen of voetballen, maar als je doorvraagt ontdek je de ware liefde. In negen van de tien gevallen wil een kind maar één ding: aandacht. Van papa of mama. Gezien worden en ertoe doen. En dat geldt niet alleen voor kinderen.

Iedereen heeft de oorspronkelijke behoefte gezien te willen worden.

Je hebt behoefte aan erkenning om vervolgens iets bij te dragen aan het leven van de mensen die je liefhebt. We willen groeien, onszelf ontwikkelen en delen wat we bereikt hebben. Dat is een logisch verlangen. Stilstaan is geen optie, al helemaal niet als je middenin de drukte van je gezin zit. Bovendien zijn we niet gemaakt om passief en onzichtbaar te blijven. Kijk maar eens naar de natuur, daar staat ook niets stil, alles is in beweging en groeit met prachtige kleuren en vormen om gezien te worden.

Waar word je echt gelukkig van in een druk gezin?

Samen verstoppertje doen is ook leuk, daarvoor heb je geen club nodig. En wat wil je nooit meer doen? Begin bij de basis, plezier maken met elkaar. Kijk ook eens naar jouw aandeel in deze planning. Je hoeft jezelf niet buiten spel te zetten.

De tijd die je doorbrengt met je kinderen is ook jouw tijd.

Chaos of niet, drukte in huis, probeer anders tegen gezinssituaties aan te kijken. Voorbeeld: in het weekend of op woensdagmiddag bak ik graag brood. Ik probeer namelijk al jaren het perfecte, luchtige brood te bakken (ik heb al genoegen bakstenen gefabriceerd voor een complete schutting). Omdat mijn zoontje bakken ook leuk vind. misschien wel omdat hij ziet hoeveel plezier ik eraan beleef, oefenen we samen. Na tien minuten stevig kneden mag hij aan de slag, ieder kind houdt van kneden. Tijdens het rijzen halen we de andere bakspullen tevoorschijn en bakken we samen koekjes. Zodra ze in de oven zitten, kneed ik mijn brood nog een keer door en een kwartiertje later drinken we samen ranja met verse koekjes. Op die manier genieten we samen van onze hobby’s en hebben we smakelijke quality time.

Door het plezier te delen ontstaat er veel meer ruimte voor ontspanning.

Maar ik heb ook tijd voor mezelf nodig. Vooral in het weekend als het huis vol zit, dan merk ik pas hoeveel impact een druk gezin heeft. Daar voel ik me niet schuldig over omdat het heel menselijk is. En vergeet niet dat je kinderen óók momenten voor zichzelf nodig hebben. Dat draagt bij aan de creativiteit en hun verbeelding. Lekker dagdromen, opgaan in hun eigen speelavontuur of zich vervelen, daar is helemaal niks mis mee.

Als je een druk gezin hebt, kun je niet vroeg genoeg beginnen met het inrichten van ‘eigen tijd’.

Daarom heb ik onze zoon al jong geleerd zichzelf te vermaken. Door hem speelgoed te geven dat tijd en aandacht vraagt. Lego is daar een mooi voorbeeld van. Daarin kan hij zijn eigen avontuur kwijt. Of matrassen naar beneden en hutten bouwen. Ik laat hem graag z’n gang gaan. Lekker bewegen en ontdekken maar. De rotzooi ruimen we samen aan het einde van de dag wel op.

Om zelfredzaamheid te stimuleren, zorg ik ervoor dat ik regelmatig ‘uit beeld’ ben.

Door iets te doen waar mijn zoon een hekel aan heeft. Bijvoorbeeld afwassen of schoonmaken. Dan verzint hij vanzelf iets anders. Kan goed zijn dat ik ondertussen een boek ga lezen, naast de wasmachine, dat wel.

Het ene gezinslid heeft meer behoefte aan eigen vermaak dan de ander.

Geef daarom tijdig aan wanneer jij daar aan toe bent als het onrustig in huis is. Mijn man moest er echt aan wennen toen hij me net leerde kennen, dat ik liever alleen door het bos liep dan samen. Stilte, zuurstof, natuur, zonder na te denken. Na zo’n solo ronde kreeg hij er altijd een leukere vrouw voor terug, uiteindelijk begreep hij het wel. Hij heeft er zelfs van geleerd te luisteren naar zijn behoeften. Want ook hij heeft regelmatig last van de drukte in huis. Nu kiest hij vaker voor zichzelf. Dat was voor hem wel wennen, vooral omdat hij graag met het hele gezin samen is. Tegenwoordig merkt hij dat ‘iets voor jezelf doen’ heel waardevol kan zijn. Hij deed het eerder nooit uit schuldgevoel, een oude mindset die hem onnodig beperkte.

Je gezin redt zich ook zonder jou. Laat de hectiek los.

Er is een aantal dingen waar je niet omheen kunt in een druk gezin. Maar vergeet alles wat je doet uit schuldgevoel en ook alles waarvan je denkt dat het zo hoort. Besef je ook dat het gezin uit meerdere personen bestaat. Jij hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Dat is zelfs irritant: je kinderen willen ook wel eens zelf de wereld ontdekken. En je familie redt zich prima op een feestje zonder jou. Want al die verjaardagen, etentjes en uitjes, het mag best wat minder.

druk gezinsleven
Mijn man en mijn zoon (foto: Didie)

Als je je beperkt tot een evenement of afspraak per weekend, houd je tenminste ruimte voor spontane plannen. Duik in je gevoel en schets de perfecte week met je gezin. Onthoud: begin met weinig, het gaat om balans en structuur.

Ontrafel je drukke gezinsleven. Houd deze basis een paar weken vol.

Niets toevoegen, eerst een goed fundament. Ontstaat er ruimte in de week? Laat deze vrij en ga het niet gelijk met iets nieuws vullen. Extra vrije tijd gebruik je om je vrij te voelen. Zonder dat er iets moet.

Worden de weekenden langzaam leger? Dan is het tijd te voelen waar je spontaan zin in hebt.

Zonder ingewikkelde uitjes of evenementen die veel geld kosten. Zo rijden wij regelmatig spontaan naar zee. Of we blijven thuis en houden een familie bakwedstrijd. Daarna een gezinsestafette in het bos, met z’n allen kaarten in een koffiehuisje en einde dag een thuisbioscoopje voor de kids. Als de kinderen in bed liggen kletsen mijn man en ik over kleine avonturen of grote dromen.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?