Menu
mindful leven

Ben jij je huis?

Updated 02/02/2022
thuiswerkplek voor creatieven

Is jouw interieur een weerspiegeling van wie je bent? Of is er in ieder geval één kamertje waar jouw karakter in alle details zichtbaar is? In huize Breda begint het langzaam te komen, maar het heeft tijd nodig. Precies begrijpen wat mijn interieur nodig heeft om te tonen wie Didie is, vraagt om volharding en heel veel geduld. Mijn vriend en ik hebben ondertussen menig miskoop verhuisd naar marktplaats en talloze klantenservices vriendelijk toegesproken om wandmeubels, lampen, kleden en lijsten te mogen ruilen. Gelukkig is het nu tijd om te gaan oogsten.

De uitdaging van nieuwbouw

Ik moet wel zeggen dat onze uitdaging extra groot is omdat het nieuwbouw betreft. Probeer daar maar eens karakter in te krijgen. Zo waren mijn vorige drie koopwoningen lieflijke, nostalgische verblijven uit 1900 die – ook zonder meubels en accessoires – gelukzaligheid uitstraalden; een mix van authenticiteit, flair en franje. Iets wat ik zelf ook uitdraag. Maar bij nieuwbouw is het telkens een uitdaging om van rechtlijnige, solide ruimten met energiezuinig label een ‘soulful’ thuis te maken.

Inspiratie voor thuis

Het was ontwerpster en fotograaf Emily Quinton die mij hierover aan het denken zette. Ik leerde de Britse ‘maker’ kennen tijdens een fotografie workshop. Haar persoonlijke benadering en onuitputtelijke passie voor bloemen, fotografie en creatie openden mijn ogen voor mijn eigen leefomgeving. Zo schreef ik al eerder over de renovatie van mijn thuiswerkplek, die dankzij de aankondiging van haar boek ‘Maker Spaces’ een extra impuls kreeg.

Ik stond zogezegd vooraan in de rij toen haar boek onlangs verscheen. Dankzij mijn spontane ‘pre-order’ schreef Emily een persoonlijke notitie en verraste ze mij met een kaartje waarop een engeltje mij toelachte met de woorden: ‘Create something every day’. Zonder één woord gelezen te hebben, droomde ik weg op een zacht kussentje met creatieve hersenspinsels en vermakelijke daden.

Gelukkig huis

De boodschap op het kaartje zei alles over wie Emily is. Zij stimuleert haar gezin (man en vier jonge kids) iedere dag om iets te creëren. Dat blijkt ook wel uit de reportage van haar eigen huis in het boek. Een gezellige eettafel omringd met kleurige stoelen, houten pronkkastjes en een scala aan creaties en tekeningen die het gezin rijk is; een heus ‘happy house’. Vooral de goed gesorteerde bakken met potloden, kleurstiften, tape, en knopen deden mij glimlachen; zo heeft het gezin altijd de ruimte en middelen om te creëren.

Creatieve plekken in huis

Afgezien van aandacht voor elkaar, en een glimlach na iedere traan, wil ik dat ons gezin ook dolgraag meegeven. Laat je fantasie maar leven! Elke dag een kans om je dromen in elkaar te knutselen totdat je oud genoeg bent om ze waar te maken. Die missie staat nog wel in z’n kinderschoenen. Qua interieur dan: de keuken en woonkamer zijn ‘in wording’ en ook de kids speelhoek heeft aandacht nodig. Maar, de wil is er en gelukkig ook het geduld, want het gaat er komen. Het tweedehands bureautje van de kringloop, dat ik met mijn zoontje van 12 kilo op de arm mee naar buiten sjouwde, is daar getuige van.

Een boek vol wonen

Naast haar eigen huis heeft Emily nog veel meer woningen en studio’s beschreven in het boek. Compleet met geweldige fotografie (van Helen Cathcart) want je valt direct binnen bij de ‘makers’ thuis. Iedere plek is een perfecte afspiegeling van de ontwerper die er woont. Daarmee maakt Emily duidelijk dat het hele ‘zijn’ van mensen nauw verbonden is met de plek waar zij leven. En daarvoor hoef je wat mij betreft geen beroepsmatige ontwerper te zijn. Laat je interieur – ongeacht je beroep – een weerspiegeling van jezelf zijn. Dat kan zélfs als je samenwoont met vriend, zoontje van 1, twee stiefkids van 6 en 9, en een kat. Volharding en heel veel geduld dus (met een knipoog).

ps: ik heb het boek rechtstreeks bij Emily gekocht, maar je kunt het sinds kort ook via verschillende online winkels bestellen.
ps2: naast talloze Britse en Amerikaanse Maker Spaces bevat het boek ook mooie reportages van de Nederlandse ontwerpers:

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?