Menu
mindful leven

Bekijk 4 unieke documentaires over stilte

Updated 23/06/2022
zenleraar thay

Ik bekijk regelmatig bijzondere films, ook over stilte. Om je te inspireren de stilte op te zoeken, heb ik vier documentaires over stilte bij elkaar gezet. Sommige stilte films zijn online terug te kijken. Ook kun je zoeken bij de regisseurs of websites van de films om de stilte documentaires online te streamen.

1. Stilte film: In Pursuit of Silence

Deze documentaire is een zoektocht naar de ervaring en betekenis van stilte. In deze film blijkt hoe nauw stilte en geluk met elkaar verbonden zijn. Stilte is geen voorwaarde voor geluk, maar we kunnen wel erg gelukkig zijn bij de afwezigheid van geluid.

2. Documentaire over reizen langs de stilte

Filmmaker Pat van Boekel besloot een film te maken geïnspireerd op een oude indiaan in Noord-Amerika. Jaren geleden filmde hij een interview met deze man, iemand die de tijd nam voor zijn woorden. “Als je mijn stilte niet begrijpt, zal je nooit begrijpen wat ik je te zeggen heb”, aldus de wijze indiaan. Sindsdien is Pat geïntrigeerd door de stilte en maakte er een documentaire over: Reizen langs de stilte.

3. Walk with me; stilte retraite in het Franse klooster

Deze documentaire over Thich Nhat Hanh laat je zien wat mindfulness betekent. Terwijl je slaapt, eet, drinkt en wandelt. Om te vinden waar je diepste geluk zit. De documentaire gaat over de eenvoud van geluk. Gebaseerd op de leefwijze van de Vietnamese zenboeddhist Thich Nhat Hanh, die samen met zijn monniken en nonnen de essentie van mindfulness wereldwijd onderwijst.

4. Zen for Nothing; documentaire over een lange stilte retraite

Een van mijn favoriete films is Zen for nothing. In deze film gaat een Zwitserse actrice een aantal maanden op retraite in Japan onder begeleiding van een Duitse zenleraar. Ze brengt vele uren door in stilte, maar maakt ook plezier met de andere retraitegangers.

Wil je zelf ervaren hoe het is om stil te zijn? Volg een stiltedag om je gedachten te onderzoeken.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?