Menu
recepten / voeding

Maak sojamelk in jouw zen keuken

Updated 24/12/2022
zen keuken met zelfgemaakte sojamelk

Als klein meisje woonachtig aan de bosrand dichtbij mijn oom met zijn melkveehouderij had ik nooit gedacht dat ik ooit sojamelk zou drinken. Zelf maken al helemaal niet. En dat had ook nooit gebeurd ware het niet dat ik al weken met sojabonen en tofu in de weer ben. Mijn keukenkast is compleet veranderd vanwege de boeddhistische recepten die ik aan het verzamelen ben. Sinds mijn bezoek aan het mindfulness klooster in Frankrijk enkele jaren geleden ben ik gefascineerd door de ingrediënten en smaken van de zen keuken.

De laatste tijd bezoek ik regelmatig de supermarkt, groenteboer en toko om alle producten voor de zen keuken te kopen.

Mijn boodschappenlijst was nog nooit zo gevarieerd en gezond: mungbonen, linzen, wortels, sesamolie, sojasaus, maanzaad, sesampasta, Thaise basilicum, maismeel, limoenen en heel veel tofu. Want een zen maaltijd is doorgaans vegetarisch of zelfs vegan en moet toch voedzaam en gezond zijn. Daarom worden tofu of andere bonengerechten gebruikt als plantaardige vleesvervanger. Daar moet mijn Hollandse boodschappenlijstje even aan wennen.

Omdat er in het mindfulness klooster veel gekookt wordt met tofu verdiepte ik me in het belangrijkste bestanddeel: de sojaboon.

De verse groene variant, die je ook wel eens in salades ziet, komen uit de jonge, groene peul en kun je direct eten. De gedroogde sojabonen, lichtgeel van kleur, worden geweekt en verwerkt tot tofu, sojamelk en meer van zulke producten. En dat laatste maakte mij nieuwsgierig: nadat ik een blok tofu had gekocht wilde ik de gedroogde bonen zelf wel eens zien. Nogal suf dat ik ze nooit eerder heb gezocht in de supermarkt. Erwten en bonen heb ik in mijn leven genoeg gezien, meer dan me lief is, maar sojabonen?

In de ruim gesorteerde toko van Breda vond ik een pak gedroogde sojabonen. Wat duurder dan een kilo erwten, maar omdat het voelde alsof ik op een geheime missie mindfulness was, vond ik die extra euro prima.

Ik moet bekennen dat de gedroogde sojabonen vervolgens twee weken onaangetast in de kelder hebben gelegen.

Met de kant-en-klare tofu uit de koelkast wisten we wel raad. Mijn man had er inmiddels een smaakvol roerbakgerecht mee gemaakt en de rest verwerkt tot tofuballetjes in een stoommandje. Maar die droge sojabonen… “Daar kunnen we toch zelf tofu mee maken?” vroeg ik hem met enige regelmaat. We waren allebei benieuwd, maar hadden nog niet het zen momentje gevonden om ons er daadwerkelijk in te verdiepen. Op een vrijdagavond heb ik de gedroogde sojabonen in een kom water gezet. “Dan zijn ze in elk geval geweekt”, zei ik opgewekt. En dat bleek de juiste stap te zijn om mijn man de volgende ochtend te motiveren tot ons tofu experiment.

mindful eten met zelfgemaakte tofu
Een mindful proces, van sojabonen tot tofu (foto: Didie)

Via verschillende vegetarische specialisten ontdekte hij een stappenplan om zijn tofu te bereiden. Het pureren van de bonen, het laten uitlekken van de pulp en toevoegen van water. Vervolgens nog een keer uitlekken, de melk koken en uiteindelijk het scheiden van de sojamelk en de harde substantie die dankzij een natuurlijke fermentatie met azijn tot tofu werd bekroond.

Bij iedere stap groeide onze verwondering over de eenvoud van de zen keuken.

Alles vanuit een simpele basis, met aandacht voor het proces, het genieten van de schitterende producten die we eraan over hielden en de nieuwe kennis en vaardigheden die we opdeden. Iets waardoor we de tijd vergaten en steeds beter begrepen wat mindful koken nu echt inhoudt.

De grootste verrassing van dit alles was overigens niet de tofu, maar de sojamelk.

Ik heb namelijk een haat liefde verhouding met sojamelk. Het is een prachtig puur product, maar in de supermarkt inmiddels verziekt door toevoegingen van allerlei extra’s waaronder heel veel suiker. Zo vaak hoor ik mensen zeggen dat ze sojamelk echt lekker vinden, terwijl ze niet door hebben dat ze de zwaar bewerkte variant drinken met toegevoegde suikers. Ja, dan wordt alles lekker.

Als we al sojamelk kopen, is het daarom altijd de variant zonder suiker.

Mijn zoon lust het inmiddels ook als alternatief voor de koemelk die we doorgaans drinken. Voor mijn lichaam kan het ook geen kwaad, want zolang als ik me kan herinneren heb ik een moeizame relatie met melk. Waarschijnlijk heb ik als kind vage allergieën of intolerantie gehad, maar was er nog geen naam voor. Koude melk kreeg ik niet weg, alleen lauwwarme. Mijn bekertje schoolmelk moest daarom ook altijd op de verwarming bij de juf. Nu zou ik mezelf zo’n uitzonderingspositie nooit meer toestaan, al heeft het me misschien wel heel veel gebracht: de basis voor mijn eigenzinnige denken en doen.

mindful koken met soja
De eenvoud van soja (foto Didie)

Terwijl mijn man met het hele tofu procedé bezig was, trakteerde we onszelf op de meest pure sojamelk ooit. De geweekte sojabonen had hij gepureerd en vervolgens met de toevoeging van een liter vers water via een theedoek in een vergiet laten uitlekken. Daar verscheen het melkwitte sap, verser kon niet. De zelfgemaakte sojamelk zal voortaan symbool staan voor de eigenwijze eenvoud van onze zen keuken.

Dit zijn 8 stappen voor het maken van sojamelk en tofu:

 1. Laat 300 gram gedroogde sojabonen minimaal 16 uur weken in een ruime kom met water
 2. Laat de bonen uitlekken in een vergiet
 3. Voeg 1,2 liter water toe aan de bonen en pureer tot een gladde massa (5-10 minuten)
 4. Doe deze massa in een theedoek boven een vergiet en laat 15 minuten uitlekken
 5. Voeg aan de massa een liter water toe en laat opnieuw 15 minuten uitlekken
 6. Bind de theedoek samen en pers het laatste vocht eruit (de pulp die achterblijft in het vergiet kun je gebruiken voor allerlei vegetarische hapjes. Zo maakten wij er met kruiden en paneermeel gefrituurde burgertjes van)
 7. Kook de rauwe sojamelk gedurende enkele minuten op laag vuur en roer goed door
 8. Laat afkoelen. Je zelfgemaakte sojamelk is klaar!

Wil je er tofu van maken?

Dan vervang je stap 8 door het volgende:

 • Haal de pan van het vuur en voeg aan de hete sojamelk 3 eetlepels azijn toe
 • Roer net zo lang totdat alle melk geschift is
 • Giet de massa in een theedoek boven een vergiet en plaats er een zware pan op zodat het mengsel wordt aangedrukt
 • Laat de gestremde sojamelk een uurtje uitlekken
 • Haal de theedoek van het vergiet en leg dit stremsel in een vershoudbak
 • Dit is jouw zelfgemaakt tofu!
nog meer zen recepten
bekijk alles
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?