Menu
mindful leven

De beste Retreats in Nederland op een rij

Updated 17/04/2023
beste retreats in nederland

Heb je behoefte aan kalmte in je hoofd en meer balans in je leven? De huidige onrust in de wereld en alles wat je als individu meemaakt, is een behoorlijke uitdaging. En dat kan je soms te veel worden. Je zoekt een retreat voor een moment van rust zonder alle dagelijkse prikkels en routine. Daarom wil je graag tijd voor jezelf met een retraite. Zonder al te veel gedoe een dag onbereikbaar zijn, daar heb je nu behoefte aan. Want hoe gaat het met jou? Wat wens jij jezelf?

Leer jezelf kennen tijdens dag retreats in Nederland

Wat vertelt je gevoel en waar heb jij echt behoefte aan? Met behulp van mijn persoonlijke gids voor Retraites in Nederland maak je een begin met jouw innerlijke rust. Bovendien is het fijn om de online wereld te laten voor wat die is en fysiek samen te komen met andere mensen. De fysieke aanwezigheid van mensen die net als jij een persoonlijke zoektocht ondernemen, geeft een vorm van steun en energie die je verder helpen in je proces.

De ervaren teachers op het gebied van mindfulness, mediteren en ademhalen zorgen ervoor dat jij leert te vertragen in je leven.

Bovendien doorsta je alle emoties zonder de confrontatie uit de weg te gaan. Geen laptop die je dichtklapt omdat je er klaar mee bent. Enkel mensen die net als jij op zoek zijn en met respect voor elkaar de persoonlijke uitdaging aangaan. Bij de retreats ervaar je de rust en de acceptatie van jezelf, met al je gedachten en gevoelens. Je leert opmerkzaam te zijn met wat er is. Op die manier ontdek je jouw pad. Het leven is uitdagend, maar als je ziet en accepteert wat er werkelijk gebeurt, ook al is het heel moeilijk of pijnlijk, dan ontspannen geest en lichaam zich. Er is een prachtige kwaliteit die voortkomt uit het volledig ervaren van wat zich voordoet.

Echt een kado voor mezelf. En teacher Sharda zorgde ervoor dat ik me vrij snel op mijn gemak voelde. Fijne meditaties en heerlijke plek om de natuur om tot rust te komen, dankjewel!

Reactie van Retreat Deelnemer Daniella Hoppermanns

Waarom een meditatie retreat effect heeft op jouw onrustige mind?

De impact van mediteren op je brein is wonderlijk mooi. Een voorbeeld hiervan is de oefening waarbij je alle aandacht richt naar je adem. Deze oefening wordt door veel teachers aangereikt tijdens de retreats. Stel je voor dat je in een meditatiehouding zit. Je krijgt de opdracht om je te concentreren op je ademhaling. Voor je het weet, zijn je gedachten alweer afgedwaald naar je boodschappenlijstje en plannen van de week. Onder begeleiding van de meditatieleraar word je opmerkzaam van deze dwaling. Wanneer je je daarvan bewust wordt, kom je volgens de instructies terug bij je adem. Dit is het begin van de impact die de mediatie heeft. Wanneer je terugkomt bij je adem gebeuren er namelijk twee dingen:

  1. Je bent je opmerkzaam van je dwaling en blijft er niet langer in hangen.
  2. je vermindert de kracht van je brein om bezig te blijven met planningen en lijstjes.

Door je mind te richten op het moment, je bewust te zijn van je automatische piloot en terug te keren naar de kalmte doorbreek je de gewoonte van je onrustige mind. Oefenen met een ervaren leraar en een groep gelijkgestemde mensen gaat je helpen om je hoofd rust te geven. De Britse ervaren meditatieleraar en voormalig boeddhistische non Martine Batchelor omschrijft het als volgt:

Meditatie helpt jou om de kracht van mentale, emotionele en fysieke gewoonten te verminderen. Tegelijkertijd, zodra je minder betrokken bent bij het denken van herhaalde gedachten, zal je geest minder druk zijn, en dus rustiger en ruimer.

Martine Batchelor, meditatieleraar en schrijver

Mediteren bij Didie Retreats in Nederland geeft je een bewuste en waardevolle kijk op je leven.

Mediteren is in veel culturen gebruikelijk en onderdeel van het dagelijkse leven. Ik heb veel ervaring opgedaan bij spirituele leraren die hun scholing hebben gehad in oosterse tradities. In het boeddhisme is mediteren een basisvaardigheid om je mind te trainen. De aandacht en kalmte die de beoefenaars ervaren is inspirerend voor iedereen die meer rust in het leven zoekt. De filosofie van meditatie is gebaseerd op het feit dat jouw mind zich maar op één gedachte tegelijk kan concentreren. Wanneer je mediteert, richt je je aandacht op een onderwerp of element. Je brengt je focus bijvoorbeeld naar je adem of naar een object in de omgeving.

Daardoor krijgt je mind geen ruimte om bezig te zijn met gedachten aan het verleden of zorgen voor morgen.

Op die manier kunnen je gedachten tot rust komen en is er ruimte om kalm te zijn. Ook is het behulpzaam je te concentreren op een bepaalde uitspraak (een mantra) tijdens het mediteren. Door tegen jezelf te zeggen bij elke inademing ‘ik ben hier’ en bij een uitademing ‘ik ben thuis’ oefen je om in het moment te blijven. Als je dit regelmatig oefent, breng je kalmte en rust in je leven.

Neem tijdens de retreats in Nederland de tijd om stil te staan bij wie je bent.

Ex-non en mindful ondernemer Sandra Alderden stuurde me een toepasselijk verhaaltje over hoe gehaast wij leven en waarom bewust leven zo hard nodig is (ze runt samen met haar man een permacultuur camping in Frankrijk, dichtbij het mindfulness klooster waar zij hebben gewoond):

Een Zen-leerling vraagt aan zijn leraar: Hoe komt het dat de Westerse mens zo moe is? Komt het omdat ze meer werken dan wij? Omdat ze een moeilijker leven hebben dan wij? Omdat ze het minder goed hebben dan wij? Nee, zegt de meester. Ze hebben het niet moeilijker, niet minder goed, moeten niet harder werken, niet méér nadenken. Je weet toch, dat het leven van elke dag bestaat uit eten, slapen, werken, rusten en nadenken. Welnu, de Westerse mens is zo moe omdat hij, als hij werkt denkt aan rusten en als hij eet denkt aan werken, en als hij rust, niet kan stoppen met nadenken, en als hij moet slapen, wakker ligt door na te denken over het werken en dan niet uitgerust is, zodat hij niet kan eten.

retraite in verbinding met de natuur
Ontwikkel de vaardigheid om in het moment te zijn met Didie Retreats

Tijdens 1-daagse retreats in Nederland kun je ervaren wat het met jouw mind doet.

De beoefenaars uit het mindfulness klooster in Frankrijk (dat ik bezocht) schrijven erover in hun mindfulness geschriften: “Zittende meditatie is zeer helend. We realiseren ons dat we gewoon kunnen zijn met wat er in ons is – onze pijn, woede en irritatie, of onze vreugde, liefde en vrede. We zijn met wat er is zonder erdoor meegesleept te worden. Laat het komen, laat het blijven, en laat het dan gaan. We hoeven niet te duwen, te onderdrukken, of te doen alsof onze gedachten er niet zijn. Observeer de gedachten en beelden van onze geest met een accepterend en liefdevol oog.

We zijn vrij om stil en kalm te zijn ondanks de stormen die in ons kunnen opkomen.

Thich Nhat Hanh, mindfulness leraar en monnik

Na het beoefenen van zitmeditatie beoefenen de zenboeddhisten vaak loopmeditatie om houdingen af te wisselen en gevoelens ruimte te geven in contact met de omgeving. Je zet een stap bij elke inademing en een stap bij elke uitademing. Op die manier word je je bewust van je omgeving en ontstaat harmonie met de natuur. Iedereen beweegt samen langzaam en aandachtig.

waar kan ik op retraite
Oefen tijdens een retraite om je fysieke rust te activeren met een meditatieve wandeling.

Ook is het fijn in verbinding met jezelf en de natuur te zijn tijdens een retreat.

Mindful wandelen tijdens een retraite geeft je richting voor een kalm leven. Deze rustige activiteit is een wetenschappelijk bewezen manier om je lichaam en mind tot rust te brengen. Ook verlaag je het stressniveau in je lichaam door meditatief te wandelen. Door tijd door te brengen tussen bomen en planten kun je de bloeddruk verlagen, stress verlichten, meer energie krijgen en je immuunsysteem versterken. De Japanse dokter Qing Li schreef een mooi boek over meditatief wandelen in het bos.

Het bewust aanwezig zijn in de natuur biedt je positieve effecten voor je gezondheid.

Omdat het tempo van een retraite wandeling laag is, heb je alle tijd om te oefenen met je bewustzijn. Je leert stil te staan bij bijzondere of opmerkelijke gebeurtenissen in de natuur. En zo oefen je ook om in je dagelijkse leven opmerkzaam te zijn en rust in je hoofd te krijgen.

Kies ervoor een dag stil te zijn.

Stel jezelf de vraag: Mag je nog gewoon stil zijn? De e-mails en apps vliegen je om de oren. Het gaat maar door. En als dat geregeld is, moet er weer iets anders. Alle gaten worden gevuld met informatie, actie en reactie. Mag het weer een keer stil zijn? In jezelf en om je heen. Niks op de agenda, geen doel hebben, maar zijn met wat er is. Een verlangen naar verveling zou je het bijna kunnen noemen. Al is het maar één dag, het geeft je meer dan al die appjes en emails bij elkaar. Het is tijd om te vertragen en het leven te voelen.

Dank voor deze fijne dag! Met de loopmeditaties erbij bracht dat allemaal een heel afwisselende dag. Goede retraite qua opbouw en lengte meditaties. Fijne meditatieleraar. Locatie top, eten top!

reactie van Marcel Scholte, deelnemer stilte retraite

Een retreat weekend in Nederland behoort ook tot de mogelijkheden.

Een geheel verzorgd, eigentijdse weekend brengt je thuis bij jezelf. Met een fijne groep maak je wandelingen, leer je mediteren en vind je verdieping in de dialoog. Je ervaart de helende kracht van eenvoud tijdens een weekend retreat. Je gaat aan de slag met jezelf en de energie die je altijd bij je draagt en weer gaat voelen.

retraite weekend in Nederland
Neem een weekend de tijd om te onthaasten tijdens een retraiteweekend.

Begin je zoektocht met de beste retreats in Nederland die je dit jaar kunt volgen.

Wat wil je leren, wat wil je doen en vind je overnachten fijn of juist niet? Hoeveel dagen wil je op retraite en slaap je liever alleen of samen? Ga op zoek vanuit jouw gevoel. Forceer niets, maar blijf ook niet aarzelen.

goede retraites in nederland
Een dag zen in je leven tijdens de meditatieretraite in Nederland (locatie: Object43 in Raamsdonk, zen retraite)

Zet die stap en gun jezelf een retreat.

In verschillende Europese landen vind je goede retraites zoals in Frankrijk, maar als je liever dichtbij huis blijft, is er genoeg te vinden. In Nederland kun je verschillende retraite dagen of weken volgen bij Didie Retreats. Tijdens de retraite heb je de vrijheid om je terug te trekken, tot rust te komen en je innerlijke kracht te vinden. Door te vertragen in je dagelijkse leven kom je dichter bij wie je bent. Je hart heeft je zoveel te vertellen, maar als je steeds achter jezelf aanrent, hoor je niets. Neem de tijd om rust in je gedachten en gevoelens te vinden. Het is een geschenk aan jezelf om mindful te leven. Het is zonde om je te laten beperken door je gedachten of oude verhalen van mensen uit je verleden. Ontdek hoe je leeft in het huidige moment en hoe kalm je daarvan wordt. Neem de tijd voor jouw diepe behoefte en maak een persoonlijk lijstje van wensen die je hebt.

Een selectie van Didie Retreats:

Dag retreat in stilte voor beginners

Tijdens deze retraite krijgt je gevoel de aandacht, omdat jij stil bent. Op een praktische en ontspannen manier ga je oefenen met mindful leven in stilte. Dat geeft je de mogelijkheid om te wennen aan je eigen stem, heel toegankelijk vanuit een positieve levenshouding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt. En dankzij de buitenlucht en natuur kun je er goed ontspannen en je mind leeg maken.

stiltedag
Zoek de stilte in je gedachten (foto: Mastbos Breda)

Dit is een rustgevende plek om te voelen er ervaren wat stilte inhoudt.

igor segers, leraar stilte retraite

Het complete programma bestaat uit oefeningen, mediteren en luisteren in een omgeving die je daarbij helpt. De leraar helpt je te onderzoeken wat je los wil laten. Gedurende de dag ontwikkel je vaardigheden om aandachtig in jouw leven te staan en daarbij een innerlijke rust te ervaren. Een leven dat meer vanzelf gaat stromen en minder uit balans raakt. Met deze mindful retreat in stilte bewandel je jouw weg. Je ervaart de kalmte van mindful leven zoals zenleraar Thich Nhat Hanh het wereldwijd heeft onderwezen.

Een dag zen in je leven

Geef jezelf een dag cadeau met vertraging, ontspanning en aandacht voor je gevoel en lichaam. Met deze Slow Zen Retreat kom je tot rust in een prachtige omgeving dichtbij de natuur. Laat je meenemen in de wereld van zen, mindfulness en ontspanning voor je lichaam en geest. Niet zweverig, heel aards en praktisch voor jouw dagelijkse leven. Deze dag staat geheel in het teken van ontspanning en aandacht voor wie jij bent. Rust vinden in je lichaam en gedachten, en voelen hoe je ervoor staat. Laat de dagelijkse routine voor wat het is en ontdek hoe het voelt om vrij te zijn.

retraite in de natuur en mediteren
Zen retraite in de natuur en mediteren (foto: Kiemkracht 64)

Geef je mind en body de tijd om te resetten met een groep fijne, gelijkgestemde mensen. Hier ga je ervaren hoe het is om vanuit ontspanning te bewegen, hoe het voelt om te mediteren en ervaart waar je lichaam om vraagt. Tijdens deze beginners retraite volg je praktische oefeningen waarbij vrijheid van gepieker en aandacht voor je innerlijke rust de basis vormen. Je hoeft hiervoor geen ervaring te hebben met mediteren of mindfulness. Maak je agenda vrij en kom thuis op deze plek.

retraite en rust vinden
Retraite met mediteren in Nederland (foto: Kiemkracht 64)
zen retraite mindful leven
Volg een zen dag in de unieke, mindfulle omgeving van Raamsdonk bij Object43.

De ervaring leert dat elke retreat volstrekt uniek is, en daarom extra waardevol voor jouw persoonlijke vraagstuk.

Door met je leraar te mediteren en wandelen in een uitgestrekte natuurgebied komt de ware kracht van jezelf tot zijn recht. Van de paden af je gevoel achterna en ervaren wat je gevoel te vertellen heeft. Je leert te vertrouwen op het moment en te zijn met alles wat zich aandient in jouw leven. De meest eenvoudige weg naar een antwoord is samen mediteren… De helende kracht van mediteren is ontzettend fijn.

retraite in nederland met mediteren
Stilte retraite in Nederland met mediteren

Meditatie Teacher en coach Igor Segers laat ontstaan wat er ontstaan mag tijdens zijn lessen bij Didie Retreats. Zijn ervaring met mediteren, mindfulness en internationale wandelervaring komen samen tijdens de retraites. Verder is hij een officieel gecertificeerde trainer, begeleidt hij meditatiegroepen en verschillende retraites in Nederland.

wandelretraite met coach volgen
Volg een wandelretraite met persoonlijke coach.

Zoek je een manier om de drukte in je hoofd te vertragen?

Wil je ontdekken hoe je op praktische wijze kan werken aan je ontspanning in het dagelijkse leven? Neem deel aan een retreat op een locatie ver weg van de drukte. Ga mediteren, ontspannen, stilzijn en jezelf onthaasten. Samen met de ervaren teachers van Didie Retreats neem je afstand van alles waar je elke dag mee bezig bent. Je gaat ervaren hoe fijn en bijzonder het is om om een dag gewoon stil te mogen zijn. Je raakt vertrouwd met alles wat je hoofd te zeggen heeft zonder dat je er iets mee moet doen. Kom thuis bij jezelf.

mediteren in stilte met retraite
Slow down retraite op een prachtig landgoed in Breda (foto: Wolfslaar)
retraite in stilte middenin de natuur
Neem een dag de tijd voor jezelf ver weg van de drukte (foto: Landgoed Wolfslaar)

Onthaasten met een aardse leraar?

Wil je jezelf losmaken van de dagelijkse drukte en voelen wie je bent. Neem een dag de tijd om te vertragen en je opnieuw te verbinden met wie je bent. Bij de Retreats is er aandacht voor wie jij bent. Samen met de teacher ga je terug naar je natuurlijke kracht en leer je je te verbinden met jezelf, de natuur en je omgeving. Kom thuis bij jezelf.

ik wil werken aan mijn angsten tijdens mediteren
Je kracht hervinden in de natuur op retraite

Je sterk voelen ondanks alle onrust in de wereld?

Of zelfs krachtiger worden door te dealen met al je kleine en grote crisissen? Ik ben door alle diepe dalen heen gegaan en kan je zeggen dat ik er 100% sterker uit ben gekomen. Ik heb een rotsvast vertrouwen in mezelf ontwikkeld en laat me niet uit het veld slaan door welke (persoonlijke) crisis dan ook. Die capaciteit heeft iedereen in zich. Jij ook! Twijfel je daar aan of voelt dat niet zo? Dat snap ik, want zonder de juiste support, inzichten en tools sta je vaak met lege handen. Daarom nodig ik regelmatig retreat teachers uit die met dit thema aan de slag gaan.

Je ervaart de kracht van je lichamelijke zintuigen in de stilte van de natuur.

Op die manier leer je te verbinden met jezelf. Het bewust worden van jezelf gaat gepaard met het waarnemen van alles om je heen. De retraite geeft je ontspanning en je kunt rekenen op goede verzorging met een huisgemaakte, gezonde lunch. In de middag volg je het programma met ontspanningsoefeningen en bewegingen zonder dat er iets hoeft. Aan het einde van de retraite kom je in verbinding met je omgeving. Je ervaart hoe het is om vanuit vertraging en ontspanning samen te zijn.

Tijdens de retreats in Nederland ga je aan de slag met mindfulness oefeningen, adem sessies en meditaties.

Dit draagt bij aan je innerlijke balans. Door met aandacht te ademen en bewegen breng je de drukte in jezelf tot stilstand. Vanuit deze vertraging wordt het makkelijker om je mind leeg te maken en helder te voelen waar je nu staat in je leven.

Aandacht voor eenvoud, bewust leven en kalmte
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?