Menu
op retraite en reizen

De beste retraites in Nederland op een rij

de beste retraites in nederland

Na weken van gedwongen terugtrekken in eigen huis mag je nu weer op retraite in Nederland. De afgelopen weken kon je online talloze mindfulness trainingen volgen, maar de beste retraites in Nederland kun je nu weer live bezoeken en dat geeft een compleet andere dimensie aan je ervaring. De fysieke aanwezigheid van andere mensen die net als jij een persoonlijke zoektocht ondernemen geeft een vorm van steun en energie die je verder helpen in je proces.

Ook bij stilte retraites is de concrete aanwezigheid van een leraar welkom.

Bovendien doorsta je alle emoties zonder de confrontatie uit de weg te gaan. Geen laptop die je dichtklapt omdat je er klaar mee bent. Enkel mensen die net als jij op zoek zijn en met respect voor elkaar de persoonlijke uitdaging aangaan. Ik publiceer regelmatig overzichten van retraites, yoga weken of mindfulness weekenden zodat je zelf kunt ontdekken wat bij jou past. En je hoeft echt niet alleen maar te mediteren. Denk eens aan een retraite schilderen, dansen of schrijven om je geest te ontrafelen.

Begin je zoektocht met de lijst van de beste retraites in Nederland die je dit jaar kunt volgen.

Informeer bij de organisaties in deze lijst welke retraite bij je past. Geef aan wat je behoefte is en welke vragen je hebt. Als zij je niet kunnen helpen, weten zij vast en zeker waar je jouw zoektocht kunt vervolgen. Of bekijk de retraites die ik eerder heb genoemd. Sommige instituten in Nederland zijn nu hard bezig om nieuwe retraites voor het najaar of winter te organiseren dus je bent er op tijd bij.

Neem de tijd voor jouw diepe behoefte en maak een persoonlijk lijstje van wensen die je hebt.

Wat wil je leren, wat wil je doen en vind je overnachten fijn of juist niet? Hoeveel dagen wil je op retraite en slaap je liever alleen of samen? Ga op zoek vanuit jouw gevoel en informeer bij de organisaties naar de leraren die de retraite of workshop begeleiden. Leg contact en kijk of het goed voelt. Forceer niets, maar blijf ook niet aarzelen. Zet die stap en gun jezelf een dag, weekend of langer om je geest leeg te maken.

Deze lijst toont alleen Nederlandse retraites vanwege de Europese reisbeperkingen.

Verschillende Europese landen zijn toegankelijk en ook daar vind je goede retraites, maar als je liever dichtbij huis blijft hoef je geen risico te nemen. Gelukkig is er in ons land genoeg te vinden als je je een weekend of week wil terugtrekken om tot rust te komen en je innerlijke kracht te vinden. Wil je toch kijken of er in het najaar of winter buiten Nederland een retraite te volgen is, dan deel ik mijn favoriet: Plum Village in Frankrijk. Dat is het mindfulness klooster waar monniken en nonnen leven in de traditie van zenmeester Thich Nhat Hanh en mindfulness onderwijzen.

En nu de retraites in Nederland:

Weekendretraite body & mind

Hoe kun je een ontspannen geest bevorderen? Dat is de focus van dit weekend voor je lichaam en mind in Drente. Je ervaart oefeningen vanuit de zen traditie en qigong waarin lichaamshouding en het ontwikkelen van een heldere geest centraal staan. Gewoon zitten lijkt eenvoudig, maar hoe gewoon is het? Zazen betekent ‘gewoon zitten’. Maar beweegt er dan echt niets meer? Dit weekend laat ruimte om een natuurlijke manier van zijn te ontdekken met behulp van qigong oefeningen, oefeningen uit de Chinese en Japanse gezondheidstraditie.

body en mind weekend
Body en mind weekend in Drente (foto: Noorder Poort)

Eendaags: Mindful retreat in stilte

Tijdens deze retraite krijgt je gevoel de aandacht, omdat jij stil bent. Op een praktische en ontspannen manier ga je oefenen met mindful leven in stilte. Dat geeft je de mogelijkheid om te wennen aan je eigen stem, heel toegankelijk vanuit een positieve levenshouding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt. In een kleine groep van ongeveer tien mensen ga je de kracht van de stilte ervaren. En je kunt rekenen op begeleiding door een prettige leraar met brede ervaring in mindfulness. De omgeving draagt bij aan je beoefening middenin het wandelgebied van het Bredase Mastbos.

stilte retraite
Mindfulness stilte retraite in Nederland (foto: Mastbos Breda)

Het complete programma bestaat uit oefeningen, opdrachten en luisteren in een omgeving die je daarbij helpt. De leraar helpt je te onderzoeken wat je los wil laten. Gedurende de dag ontwikkel je vaardigheden om aandachtig in jouw leven te staan en daarbij een innerlijke rust te ervaren. Een leven dat meer vanzelf gaat stromen en minder uit balans raakt. Met deze mindful retreat in stilte bewandel je jouw weg.

stiltewandeling in de natuur
Thuiskomen bij jezelf in de natuur (foto: Boshuis in Breda)

Retraite Ontmoet jezelf 

Wil je stappen zetten in je leven omdat je telkens in rondjes blijft denken en doen? Met deze retraite ga je aan de slag om bij de kern van jezelf te komen zodat je weet wat je te doen staat. Verken de stappen of de verandering waarvan je hart sneller gaat kloppen en waarvan je van binnen en buiten gaat stralen. Onder begeleiding van de twee authentieke coaches Nick en Kirstie ga je jezelf opnieuw ontmoeten. Tijdens deze driedaagse Nederlandse retraite onderzoek je wie of wat jou nu echt tegen houdt. Intuïtief aanvoelen wat nodig is. Het programma bestaat uit gesprekken, meditaties en visualisaties, afgewisseld met een stiltewandeling en intuïtieve opstellingen. Vanuit de stiltes geef je zelf de antwoorden die jij nodig hebt.

retraite ontmoet jezelf
Retraite Ontmoet Jezelf (foto: vanuit hart en ziel)

Thangka zomerretraite

Dit is een creatieve en ontzettend bijzondere retraite in Nederland. Bij de Thangka Zomerretraite (kies een kort of langer verblijf) op de Veluwe leer je Boeddha’s te tekenen en te schilderen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie. De cursus biedt een persoonlijke benadering en begeleiding waardoor de retraite geschikt is voor beginners en gevorderde thangkaschilders. Door haar bezielde aanpak weet kunstenares Carmen je te motiveren en het beste in jezelf naar boven te halen. Zo creëer je een prachtige tekening of schildering. Tijdens deze retraite worden alle stappen van de thangka behandeld en er gebeurt nog veel meer.

De thangka retraite biedt begeleide meditaties in de ochtend, presentaties over traditie van thangkaschilderen, pigmenten, symboliek van Boeddha’s en interessante documentaires over de Tibetaans-Boeddhistische traditie. Er is genoeg tijd om te wandelen, je eet goede vegetarische maaltijden en je beleeft een fijne tijd met een groep mensen op de Veluwe.

retraite schilderen en tibetaans boeddhisme
Carmen Mensink tijdens haar thangka bezigheden (foto: Ttibetan buddhist art)

Een dag zen in je leven (met theeceremonie)

Geef jezelf een dag cadeau met vertraging, ontspanning en aandacht voor je gevoel en lichaam. Met deze Slow Zen Retreat kom je tot rust in een prachtige omgeving dichtbij de natuur. Laat je meenemen in de wereld van zen, mindfulness en ontspanning voor je lichaam en geest. Niet zweverig, heel aards en praktisch voor jouw dagelijkse leven. Deze dag staat geheel in het teken van ontspanning en aandacht voor wie jij bent. Rust vinden in je lichaam en gedachten, en voelen hoe je ervoor staat. Laat de dagelijkse routine voor wat het is en ontdek hoe het voelt om vrij te zijn.

zen mindful retreat
Een dag rust voor je mind en body (foto: Object430)

Geef je mind en body de tijd om te resetten met een groep fijne, gelijkgestemde mensen. Je gaat ervaren hoe het is om vanuit ontspanning te bewegen, hoe het voelt om te mediteren en ervaart waar je lichaam om vraagt. Je krijgt praktische oefeningen waarbij vrijheid van gepieker en aandacht voor je innerlijke rust de basis vormen. Je hoeft hiervoor geen ervaring te hebben met mediteren of mindfulness. Bijzondere toevoeging is het ritueel van thee drinken zoals de zenmeesters dat eeuwen geleden al deden. Maak je agenda vrij en kom thuis op deze plek.

plek om tot rust te komen
Zen retraite voor een rustige mind (foto: Object43)

Denken met je lijf

Een weekend lang ga je aan de slag met je mind: denken met je lijf. Een denkproces wordt waardevoller als je je lijf erbij betrekt. Je weet meer dan je denkt dat je weet. TAE (thinking at the edge) is het proces van woorden vinden voor een idee, een overtuiging, een wens, iets dat je nog niet goed in woorden kunt uitdrukken. Iedereen heeft iets aan de wereld toe te voegen, iets unieks, iets eigens dat niemand anders heeft of kent. Iets waar je nu misschien nog geen woorden voor hebt. Het kan verstopt zijn, je in verwarring brengen of het komt nog niet zo goed uit de verf. De workshop denken met je lijf helpt je jouw unieke bijdrage te vinden.

denken met je lijf
Workshop Denken met je Lijf (foto: Bergse Bossen)

Mindfulness met yoga

Een mindfulness dag onder begeleiding van Suzan Oostvogels is een soort mini retraite. Zie het als een fijne onderbreking van het dagelijkse drukke leven. Een soort pauzeknop om weer even bij te komen. Te vertragen en te voelen hoe het met je is. Door de mindfulness en yoga oefeningen in stilte uit te voeren is er ruimte om naar binnen te gaan en stil te staan bij wat er allemaal in je leeft. Je krijgt tijdens deze retraite dag praktische handvatten aangereikt zodat je in jouw dagelijkse leven met minder stress ervaart. Deze dag helpt je op weg naar een leven in aandacht, met rust en zelfcompassie.

Mindfulness dag
Mindfulness trainer Suzan Oostvogels (foto: Suzan)

Workshop Dwingende Patronen

Weet je waarom verandering zo moeilijk is? Omdat het gaat om patronen met een missie. Het wil iets voor je, iets goeds, hoe gek dat ook mag klinken. Het wil iets voor je oplossen. Het is een poging om moeilijke, onaangename gevoelens te reguleren, geen pijn te voelen, veilig te zijn. En jouw mind geeft die missie niet zomaar op. Niet omdat jij je voorneemt het voortaan anders te doen, zelfs niet al ben je nog zo gedisciplineerd. En mocht veranderen lukken, dan blijft de onderliggende missie en dus neiging tot dit gedrag bestaan. Tijdens deze training in bewustwording ga je aan de slag met je hardnekkige routine. Je leert te accepteren wat er is en je ervoor open te stellen. Je ontdekt wat je lichaam te zeggen heeft in plaats van de verwarring die het geeft.

veranderen van je gewoonte
Workshop Dwingende Patronen doorbreken (foto: Didie)

Zen meditatie retraite

Sesshin is het Japanse woord voor retraite. De sesshin geeft je de gelegenheid om met een groep te mediteren. Dit retraite weekend in West-Brabant breng je zoveel mogelijk in stilte door. Het programma bestaat voornamelijk uit periodes zazen van 25 minuten, afgewisseld met 5 minuten kinhin (loopmeditatie). Daarnaast is er tijd ingeruimd om te werken in stilte, in huis en buiten rondom het klooster waar je verblijft. Tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor een persoonlijk gesprek. En op zaterdag en zondagmorgen is er een teisho (lezing).

zen meditatie retraite
Zen retraite weekend in Breda (foto: klooster Breda)

Meditatieretraite mindfulness

Compassie en opmerkzaamheid vormen de achtergrond van deze retraite in Vught. Tijdens het weekend worden begeleide oefeningen gedaan zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Hierbij staat het ontwikkelen van mindfulness en vriendelijkheid centraal. Dit retraite weekend in kloosterhotel ZIN zal voor een deel in stilte plaatsvinden; soms is er ruimte voor uitwisseling over de ervaringen. Je ervaart ook wat interpersoonlijke mindfulness inhoudt waarbij je op zelfonderzoek gaat in een meditatieve dialoog samen met ervaren trainers. Het weekend is geschikt voor beginners en mensen die al langer mediteren.

meditatieretraite in nederland
Mindfulness weekend in Vught (foto: kloosterhotel ZIN)

Creatieve najaarsretraite In je element Zijn

Wanneer ben jij ‘in je element’ en waar voel jij je lekker bij? Door middel van verschillende werkvormen zoals tekenen, schilderen, boetseren en schrijven afgewisseld met dansen, verstilling en fysieke oefeningen ontdek je jouw kracht. Gedurende deze najaarsretraite word je je bewust van de oer-elementen in je leven: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Dit spel van de elementen vindt niet alleen plaats in de natuur buiten ons, het kan je ook innerlijk raken.

Alle elementen komen aan bod tijdens deze najaarsretraite om antwoorden te vinden op vragen zoals: Wat heb jij nodig om op aarde te komen en jouw doelen te verwezenlijken? Hoe kan jouw energie stromen, wanneer sta je in verbinding met jezelf en je omgeving? In het Dominicanenklooster van Huissen in Gelderland ontdek je wanneer jij in je element bent.

creatieve retraite in het najaar
Kunstzinnige begeleidster Conny Brouwer (foto: Conny)

Zen retraite

In het stiltegebied van de Brabantse Kempen wordt deze zen retraite gehouden. De meerdaagse retraites worden twee keer per jaar georganiseerd door Kanzeon Zen Centrum en begeleid door Stefan Kenjitsu Coppens Sensei. Je gaat aan de slag met zitmeditatie en loopmeditatie. Bovendien krijg je les over de boeddhistische regels en een persoonlijk gesprek (daisan). Ook ervaar je wat de Boeddhistische dienst inhoudt gecombineerd met korte werkperiodes, maaltijden en pauzes. Als je nog weinig ervaring hebt met mediteren kun je extra begeleiding krijgen. Ook is het mogelijk enkele dagen te blijven in plaats van de gehele retraite.

de-beste-zen-retraite
Zen retraite in Noord-Brabant (foto: Boerderij Natuurlijk)
Chat openen
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?