Menu
op retraite en reizen

De beste retraites in Nederland op een rij

de beste retraites in nederland

Heb je behoefte aan kalmte in je hoofd en meer balans in je leven? De huidige onrust in de wereld en alles wat je als individu meemaakt, is een behoorlijke uitdaging. En dat kan je soms te veel worden. Je zoekt een moment van rust zonder alle dagelijkse prikkels en routine. Daarom wil je graag tijd voor jezelf met een retraite. Zonder al te veel gedoe een dag onbereikbaar zijn, daar heb je nu behoefte aan. Want hoe gaat het met jou? Wat wens jij jezelf?

Wat vertelt je gevoel en waar heb jij echt behoefte aan?

Leer jezelf kennen tijdens een dag retraite (of langer). Met behulp van mijn persoonlijke lijst van de beste retraites in Nederland maak je een begin met jouw innerlijke rust. Bovendien is het fijn om de online wereld te laten voor wat die is en fysiek samen te komen met andere mensen. De fysieke aanwezigheid van mensen die net als jij een persoonlijke zoektocht ondernemen, geeft een vorm van steun en energie die je verder helpen in je proces.

Ook de ervaren teachers op het gebied van mindfulness, mediteren en ademhalen zorgen ervoor dat jij leert te vertragen in je leven.

Bovendien doorsta je alle emoties zonder de confrontatie uit de weg te gaan. Geen laptop die je dichtklapt omdat je er klaar mee bent. Enkel mensen die net als jij op zoek zijn en met respect voor elkaar de persoonlijke uitdaging aangaan. Ik publiceer regelmatig overzichten van retraites, yoga weken of mindfulness weekenden zodat je zelf kunt ontdekken wat bij jou past. En je hoeft echt niet alleen maar te mediteren. Denk eens aan een retraite schilderen, dansen of schrijven om je geest te ontrafelen.

Laat je inspireren door de volgende retraites in Nederland:

Mijn persoonlijke toelichting lees je verder in dit artikel.

goede retraites in nederland
Een dag zen in je leven tijdens de meditatieretraite in Nederland

Begin je zoektocht met de lijst van de beste retraites in Nederland die je dit jaar kunt volgen.

Informeer bij de organisaties in deze lijst welke retraite bij je past. Geef aan wat je behoefte is en welke vragen je hebt. Als zij je niet kunnen helpen, weten zij vast en zeker waar je jouw zoektocht kunt vervolgen. Of bekijk de retraites die ik eerder heb genoemd. Sommige instituten in Nederland zijn nu hard bezig om nieuwe retraites te organiseren dus je bent er op tijd bij.

Neem de tijd voor jouw diepe behoefte en maak een persoonlijk lijstje van wensen die je hebt.

Wat wil je leren, wat wil je doen en vind je overnachten fijn of juist niet? Hoeveel dagen wil je op retraite en slaap je liever alleen of samen? Ga op zoek vanuit jouw gevoel en informeer bij de organisaties naar de leraren die de retraite of workshop begeleiden. Leg contact en kijk of het goed voelt. Forceer niets, maar blijf ook niet aarzelen.

Zet die stap en gun jezelf een retraite in Nederland.

In verschillende Europese landen vind je goede retraites zoals in Frankrijk, maar als je liever dichtbij huis blijft, is er genoeg te vinden. In Nederland kun je verschillende retraite dagen of weken volgen. Tijdens de retraite heb je de vrijheid om je terug te trekken, tot rust te komen en je innerlijke kracht te vinden.

En nu de retraites in Nederland:

1. Dag Mindful retraite in stilte voor beginners

Tijdens deze retraite krijgt je gevoel de aandacht, omdat jij stil bent. Op een praktische en ontspannen manier ga je oefenen met mindful leven in stilte. Dat geeft je de mogelijkheid om te wennen aan je eigen stem, heel toegankelijk vanuit een positieve levenshouding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt. Een fijne plek om je mind te kalmeren is het uitgestrekte wandel- en bosgebied in Breda. Daarom wordt deze retreat gehouden in het Boshuis van Breda. Dit is een rustgevende plek om te voelen er ervaren wat stilte inhoudt. In deze kleinschalige binnen locatie, gelegen in het Mastbos, heb je voldoende ruimte om samen te ervaren wat je mind aan het doen is. En dankzij de buitenlucht en natuur kun je er goed ontspannen en je mind leeg maken. Parkeren voor de deur en ook te bereiken met openbaar vervoer.

stiltedag
Zoek de stilte in je gedachten (foto: Mastbos Breda)

Dit is een rustgevende plek om te voelen er ervaren wat stilte inhoudt.

Het complete programma bestaat uit oefeningen, mediteren en luisteren in een omgeving die je daarbij helpt. De leraar helpt je te onderzoeken wat je los wil laten. Gedurende de dag ontwikkel je vaardigheden om aandachtig in jouw leven te staan en daarbij een innerlijke rust te ervaren. Een leven dat meer vanzelf gaat stromen en minder uit balans raakt. Met deze mindful retreat in stilte bewandel je jouw weg.

retraite in nederland met mediteren
Stilte retraite in Nederland met mediteren

2. Weekendretraite body & mind

Hoe kun je een ontspannen geest bevorderen? Dat is de focus van dit weekend voor je lichaam en mind in Drente. Je ervaart oefeningen vanuit de zen traditie en qigong waarin lichaamshouding en het ontwikkelen van een heldere geest centraal staan. Gewoon zitten lijkt eenvoudig, maar hoe gewoon is het? Zazen betekent ‘gewoon zitten’. Maar beweegt er dan echt niets meer? Dit weekend laat ruimte om een natuurlijke manier van zijn te ontdekken met behulp van qigong oefeningen, oefeningen uit de Chinese en Japanse gezondheidstraditie.

body en mind weekend
Body en mind weekend in Drente (foto: Noorder Poort)

3. Retraite Ontmoet jezelf 

Wil je stappen zetten in je leven omdat je telkens in rondjes blijft denken en doen? Met deze retraite ga je aan de slag om bij de kern van jezelf te komen zodat je weet wat je te doen staat. Verken de stappen of de verandering waarvan je hart sneller gaat kloppen en waarvan je van binnen en buiten gaat stralen. Onder begeleiding van de twee authentieke coaches Nick en Kirstie ga je jezelf opnieuw ontmoeten. Tijdens deze driedaagse Nederlandse retraite onderzoek je wie of wat jou nu echt tegen houdt. Intuïtief aanvoelen wat nodig is. Het programma bestaat uit gesprekken, meditaties en visualisaties, afgewisseld met een stiltewandeling en intuïtieve opstellingen. Vanuit de stiltes geef je zelf de antwoorden die jij nodig hebt.

retraite ontmoet jezelf
Retraite Ontmoet Jezelf (foto: vanuit hart en ziel)

4. Een dag zen in je leven (met theeceremonie)

Geef jezelf een dag cadeau met vertraging, ontspanning en aandacht voor je gevoel en lichaam. Met deze Slow Zen Retreat kom je tot rust in een prachtige omgeving dichtbij de natuur. Laat je meenemen in de wereld van zen, mindfulness en ontspanning voor je lichaam en geest. Niet zweverig, heel aards en praktisch voor jouw dagelijkse leven. Deze dag staat geheel in het teken van ontspanning en aandacht voor wie jij bent. Rust vinden in je lichaam en gedachten, en voelen hoe je ervoor staat. Laat de dagelijkse routine voor wat het is en ontdek hoe het voelt om vrij te zijn.

retraite in de natuur en mediteren
Zen retraite in de natuur en mediteren (foto: Kiemkracht 64)

Geef je mind en body de tijd om te resetten met een groep fijne, gelijkgestemde mensen. Hier ga je ervaren hoe het is om vanuit ontspanning te bewegen, hoe het voelt om te mediteren en ervaart waar je lichaam om vraagt. Tijdens deze beginners retraite volg je praktische oefeningen waarbij vrijheid van gepieker en aandacht voor je innerlijke rust de basis vormen. Je hoeft hiervoor geen ervaring te hebben met mediteren of mindfulness. Bijzondere toevoeging is het ritueel van thee drinken zoals de zenmeesters dat eeuwen geleden al deden. Maak je agenda vrij en kom thuis op deze plek.

Is deze zen retraite in Nederland iets voor jou?

Deze retraite gaat je helpen om het voortdurende mentale gebabbel in je hoofd en plek te geven. En de begeleiders geven je praktische inspiratie voor een dagelijkse time-out. Bovendien verblijf je deze dag op de prachtige locatie in de natuur van Kiemkracht 64 in Malden. Op deze retraite plek kom je makkelijker tot rust en in verbinding met jezelf.

retraite en rust vinden
Retraite met mediteren in Nederland (foto: Kiemkracht 64)

5. Retraite Rust in je hoofd

Je gaat aan de slag met mindfulness oefeningen, adem sessies en meditaties die bijdragen aan je innerlijke balans. Door met aandacht te ademen en bewegen breng je de drukte in jezelf tot stilstand. Vanuit deze vertraging wordt het makkelijker om je mind leeg te maken en helder te voelen waar je nu staat in je leven.

Aandacht voor eenvoud, bewust leven en kalmte

Een prachtige plek om je mind te kalmeren is het oude klooster in Breda. Het Klooster is niet meer in gebruik, maar verkeert grotendeels in de originele staat waarin het ruim 125 jaar geleden werd gebouwd. Dit is een rustgevende plek om tijdens deze retraite Stilte en Meditatie te voelen en ervaren wat kalmte inhoudt. Op deze plek, centraal gelegen in Breda en toch omgeven door natuur en stilte, hebben we voldoende ruimte om samen te ervaren wat je mind aan het vertellen is. En dankzij de prettige omgeving kun je er goed ontspannen en je mind leeg maken. Ook de sfeervolle kloostertuin gaat je helpen te vertragen. Parkeren voor de deur en ook makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Als je langer wil blijven, kun je er zelfs overnachten.

stilteretraite in Nederland
Neem een time-out met een retraite dag (foto: Klooster Breda)

6. Workshop Dwingende Patronen

Weet je waarom verandering zo moeilijk is? Omdat het gaat om patronen met een missie. Het wil iets voor je, iets goeds, hoe gek dat ook mag klinken. Het wil iets voor je oplossen. Het is een poging om moeilijke, onaangename gevoelens te reguleren, geen pijn te voelen, veilig te zijn. En jouw mind geeft die missie niet zomaar op. Niet omdat jij je voorneemt het voortaan anders te doen, zelfs niet al ben je nog zo gedisciplineerd. En mocht veranderen lukken, dan blijft de onderliggende missie en dus neiging tot dit gedrag bestaan. Tijdens deze training in bewustwording ga je aan de slag met je hardnekkige routine. Je leert te accepteren wat er is en je ervoor open te stellen. Je ontdekt wat je lichaam te zeggen heeft in plaats van de verwarring die het geeft.

veranderen van je gewoonte
Workshop Dwingende Patronen doorbreken (foto: Didie)

7. Meditatieretraite mindfulness

Compassie en opmerkzaamheid vormen de achtergrond van deze retraite in Vught. Tijdens het weekend worden begeleide oefeningen gedaan zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Hierbij staat het ontwikkelen van mindfulness en vriendelijkheid centraal. Dit retraite weekend in kloosterhotel ZIN zal voor een deel in stilte plaatsvinden; soms is er ruimte voor uitwisseling over de ervaringen. Je ervaart ook wat interpersoonlijke mindfulness inhoudt waarbij je op zelfonderzoek gaat in een meditatieve dialoog samen met ervaren trainers. Het weekend is geschikt voor beginners en mensen die al langer mediteren.

meditatieretraite in nederland
Mindfulness weekend in Vught (foto: kloosterhotel ZIN)

8. Creatieve najaarsretraite In je element Zijn

Wanneer ben jij ‘in je element’ en waar voel jij je lekker bij? Door middel van verschillende werkvormen zoals tekenen, schilderen, boetseren en schrijven afgewisseld met dansen, verstilling en fysieke oefeningen ontdek je jouw kracht. Gedurende deze najaarsretraite word je je bewust van de oer-elementen in je leven: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Dit spel van de elementen vindt niet alleen plaats in de natuur buiten ons, het kan je ook innerlijk raken.

Alle elementen komen aan bod tijdens deze najaarsretraite om antwoorden te vinden op vragen zoals: Wat heb jij nodig om op aarde te komen en jouw doelen te verwezenlijken? Hoe kan jouw energie stromen, wanneer sta je in verbinding met jezelf en je omgeving? In het Dominicanenklooster van Huissen in Gelderland ontdek je wanneer jij in je element bent.

creatieve retraite in het najaar
Kunstzinnige begeleidster Conny Brouwer (foto: Conny)

9. Zen retraite

In het stiltegebied van de Brabantse Kempen wordt deze zen retraite gehouden. De meerdaagse retraites worden twee keer per jaar georganiseerd door Kanzeon Zen Centrum en begeleid door Stefan Kenjitsu Coppens Sensei. Je gaat aan de slag met zitmeditatie en loopmeditatie. Bovendien krijg je les over de boeddhistische regels en een persoonlijk gesprek (daisan). Ook ervaar je wat de Boeddhistische dienst inhoudt gecombineerd met korte werkperiodes, maaltijden en pauzes. Als je nog weinig ervaring hebt met mediteren kun je extra begeleiding krijgen. Ook is het mogelijk enkele dagen te blijven in plaats van de gehele retraite.

de-beste-zen-retraite
Zen retraite in Noord-Brabant (foto: Boerderij Natuurlijk)

Chat openen
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?