Elke dag naar buiten, ik zou me geen raad weten als ik dat niet meer kon. Zonder die frisse zuurstof heb ik geen energie meer en zonder beweging in de buitenlucht loop ik helemaal vast. Het lijkt erop dat ik het buitenleven altijd nodig heb, als kind liep ik ook altijd buiten. Ik ben opgegroeid aan de rand van een bos in Alverna, tussen de weilanden en boerderijen. Na school bouwde ik samen met mijn vriendjes hutten en met vriendinnetjes verkocht ik fruit langs de weg. In de zomervakantie nam mijn moeder ons mee naar het water met mijn nichtjes en in de winter schaatsten we op de Wijchense Vennen.
Buiten zijn en bewust actief, elke dag.
Ik doe het nog steeds, ongeacht de seizoenen. Vooral als ik veel denkwerk op mijn bordje heb, dan is de natuur mijn beste vriend. Ook voor mijn gezin. Ik neem ze mee naar het bos of zee en we duiken in het zoute water, weer of geen weer. En hoe streng de winter ook is, ik ren op mijn gympies over de besneeuwde paadjes.
Het houdt me gezond, in balans en geeft me energie.
Nu het vroeg donker is, kruip ik sneller op de bank na mijn dagelijkse zuurstof rondjes. Niets zo fijn als me terugtrekken in ons gezellige huis met kaarsen, sfeerlichtjes en een goede documentaire of bordspel. En ik ben niet de enige. Kijkend naar alle buren bij wie de lampjes vroeg in de avond aangaan, hebben we allemaal behoefte aan cocoonen en knus samenzijn. Het is zo mooi te zien hoe de seizoenen invloed hebben op onze behoeften. Door in verbinding te blijven met het buitenleven voed ik mijn mind.
Helaas wordt het steeds lastiger om te connecten met het ritme van de natuur.
Overal om je heen zie je steeds meer gebouwen, stenen, asfalt en buitenverlichting. De vanzelfsprekende ruimte om de natuur direct te ervaren is zo beperkt. Bovendien verplicht het werk je vaak om uren achter de laptop te zitten. Laat staan de onhoudbare hoeveelheid appjes en mails die ‘s avonds nog voorbij komen. Daardoor raak je sneller uit balans. En niet te vergeten alle gefabriceerde voeding waarmee de winkelschappen vol liggen. Het word je niet makkelijker gemaakt om een goede leefstijl te ontwikkelen. Dat is zonde van je natuurlijke connectie.
Daarom deel ik een paar ideeën (en cadeau tips) voor meer balans tijdens de frisse maanden, deze keer geïnspireerd door onderneemster Lisanne.
Ik leerde Lisannes onderneming kennen vanuit een gezamenlijk passie voor een leven in balans. Ook hebben we allebei een auto-immuunziekte gehad waarbij ons lichaam in opstand kwam tegen onszelf. Lisannes ziekte was een immense, persoonlijke uitdaging waardoor zij in 2013 alles opzij zette voor een betere gezondheid. “Ik besloot mijn eetpatroon drastisch te veranderen en stopte met suiker, tarwe en E-nummers”, vertelt Lisanne. “En vrijwel direct daarna heb ik yoga en meditatie geïntegreerd in mijn leven. Daardoor leerde ik te ontspannen, goed adem te halen en me beter te voelen.”

Dat heeft mij echt verder geholpen in mijn leven. Ik ben mezelf nog steeds ontzettend dankbaar voor deze stap.
yoga onderneemster Lisanne
Niet veel later besloot Lisanne om haar baan op te zeggen en startte zij haar online onderneming Superyoga. “Ik had al eerder yoga en pilates sessies gevolgd, maar zonder persoonlijke doelstellingen. Ik wilde vooral meedoen met de lessen en de oefeningen perfect uitvoeren. Er zat geen gedachten achter. Toen ik eenmaal bewust koos voor yoga en mediteren om innerlijke rust te vinden, was het effect blijvend. Het bleek positief te werken. Ik voel me nu helemaal thuis op mijn mat.”
Meerdere keren per week werkt Lisanne bewust aan de balans in haar lichaam en geest.
Een aantal problemen met haar huid, gewicht en nagels zijn verleden tijd en ze voelt zich kalm. In Superyoga kan ze haar passie voor gezondheid kwijt. Inmiddels verkoopt de energieke vrouw zo’n zevenhonderd verschillende producten die bijdragen aan een gezonde en gebalanceerde levensstijl.
Hoe blijf je in balans tijdens de frisse maanden?
De herfst is het seizoen waarin je vaak begint te kwakkelen met je gezondheid. Je gaat al snel te koud of te warm gekleed de deur uit. En het wisselvallige weer haalt je makkelijk uit balans. Ook is het aantal virussen en bacteriën in de lucht groter omdat deze bij een kouder, vochtiger weertype floreren. Zo zweven er niet alleen meer deeltjes om ons heen, maar ze blijven langer voortbestaan zodat ze zich kunnen verspreiden. Daarnaast is het ook nog eens minder vaak zonnig in de koudere maanden waardoor een vitamine D tekort geen uitzondering is. Juist deze vitamine is belangrijk voor sterke botten en het immuunsysteem. Krijg je daar minder van binnen, dan krijgt het immuunsysteem het zwaarder te verduren en kunnen ziektedeeltjes makkelijker het lichaam binnendringen. Daarom is gevarieerde en gezonde voeding deze maanden extra belangrijk. Kies voor sterke groenten van het seizoen zoals boerenkool, pompoen en rode kool. Het is ook belangrijk om voldoende mentale rust voor jezelf in te lassen. Daarmee gun je jouw brein de reset die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Wil je op fysiek en mentaal vlak gezonde stappen zetten?
Het beoefenen van (zachte) yoga is een bewezen, effectieve methode om jezelf tijdens de wintermaanden goed te verzorgen. Kies een stijl die bij jou past. Sommige stijlen zijn meer geënt op het fysieke aspect, andere besteden meer aandacht aan mindfulness waarbij meditatie een grote rol speelt. Zelfs als je nog niet bekend bent met yoga, is er altijd wel een vorm waar je zo instapt en waarbij je in een fijne klas kunt deelnemen. Yoga nidra is zo’n variant. Het draagt bij aan diepe ontspanning terwijl je lange tijd in een makkelijke houding ligt.
Je ervaringen kun je thuis oefenen om te wennen aan deze leefstijl.
Let er daarbij op dat je goede accessoires uitkiest. Lisanne weet daar alles van: “Kies een yogamat die voldoende demping geeft. Zo kunnen je spieren en gewrichten wennen aan de bewegingen en poses die je leert. Daarnaast is het voor de wintermaanden raadzaam om voor een yogamat te kiezen die goed isoleert. Zo blijft je lichaam beschermd tegen koude tochtstromen op de vloer en kun je geconcentreerd en met een aangenaam gevoel je oefeningen doen”, aldus de yoga expert.

Als je wat bekender bent geraakt met yoga en mediteren, kun je ook oefenen met vrienden of kennissen.
Wie weet start je straks wel een eigen meditatiegroepje thuis. Regelmatig ontmoet ik vriendinnen of stelletjes die samen naar mijn retraites in Nederland komen. Of moeders die hun zoon een dag retraite cadeau doen, dat wordt altijd gewaardeerd. Door er voor elkaar te zijn, kom je zelf ook beter in balans. Of geef iemand iets moois om thuis te starten met yoga en mediteren. Leuke cadeau tips voor mindful leven zijn er genoeg en zo kun je familie en vrienden een mooi cadeau doen dat ook goed voor de gezondheid is. Het favoriete cadeau van Lisanne is een heerlijk warm yoga deken. Deze houdt je niet alleen warm tijdens de oefeningen, maar is ook ideaal om op de bank of op bed te leggen. Zo kan de thermostaat een graadje lager en blijf je toch lekker warm.

Een kwalitatieve nachtrust is essentieel voor je balans
Overdag kun je met mindfulness en gezonde, uitgebalanceerde voeding aan je gezondheid werken, maar onderschat niet de kracht van je nachtrust. De hoeveelheid uren die een mens slaapt, verschilt per persoon. De kwaliteit ervan is voor iedereen even belangrijk. Doorloop je meerdere, volledige slaapcycli in een nacht, dan krijgt je geest de tijd om indrukken van de dag goed te verwerken. Zo kun je de emoties die daarbij komen kijken beter reguleren. Tijdens de diepe slaap wordt deze zogeheten herstelfase ingezet. Het is dan ook belangrijk om tot deze fase van slapen te komen. Je hebt vast weleens een ‘onrustige’ nacht meegemaakt waarbij je het idee hebt slechts in een roes te hebben gelegen, zonder echt diep te hebben geslapen. Om dat te voorkomen kun je meerdere maatregelen nemen die de kwaliteit van je slaap bevorderen. Begin klein door te proberen elke dag op dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan zodat je lichaam een vast ritme krijgt. Daardoor help je jouw biologische klok: je wordt moe als het tijd is om te slapen en vanzelf uitgerust wakker als het tijd is om op te staan.
Je kwaliteit van slapen bevorderen met een spijkermat?
Je denkt er misschien niet direct aan, maar Lisanne heeft ervaren dat een spijkermat kan helpen. Ook als je iemand kent die slaapproblemen ervaart, is dit een verrassend cadeau. Wanneer je op een spijkermat ligt, komen er drukpunten op je huid waar zich de zenuwuiteinden bevinden. Binnen tien tot twintig minuten bevordert dit de doorbloeding in je lichaam. De mat is geen garantie voor goede nachtrust of een pijnvrij leven, maar wordt wel vaak als prettig ervaren. Je kunt de spijkermatten zien als acupressuurmatten en zijn bedoeld om op dezelfde manier te werken als acupunctuur. Het draagt bij aan de balans in je lichaam bij pijn en stress. Als je last hebt van blokkades in je lichaam, is de spijkermat het proberen waard.

Bewust in balans met seizoensgroenten
Zoals Lisanne al aangaf, is goede voeding in deze periode extra belangrijk. Het bevordert je weerstand en geeft je lichaam de kracht om te herstellen bij verkoudheid en andere klachten. Onderschat ook niet de impact van goed eten op je mind. Een huisgemaakte maaltijd met groenten van het seizoen geven je een ijzersterke boost. Ideeën voor zulke gerechten vind je in mijn lijst van boeddhistisch geïnspireerde recepten.
En wat mij betreft het allerbelangrijkste voor je wellbeing: ga naar buiten.
Juist als je ontzettend druk bent. Een wandeling van een paar minuten zorgt er al voor dat je makkelijker relativeert. Zoek de natuur op en kijk om je heen. Gebruik al je zintuigen en maak je mind wakker. Neem een paar minuten stilte en word je bewust van je omgeving. Kom in verbinding met de natuur en realiseer je dat jij (en al je zorgen) niet het middelpunt zijn. Je staat altijd in verbinding met wat de natuur je geeft. Door je daarin te begeven en ervan bewust te zijn, kom je uiteindelijk in een gezonde balans.