Menu
recepten

Plantaardig roerbak recept met tofu

Updated 22/06/2022
boeddhistisch recept met roerbak tofu

Voordat ik een recept met tofu leerde maken, had ik nog nooit van dit plantaardige gerecht gehoord. Ik at liever eieren, al bleef het tot een minimum beperkt. Want eieren vormen een apart hoofdstuk in mijn voedzame leven. Ik eet ze niet graag, zeker niet ‘s ochtends. De gekookte eieren vliegen bij ons over tafel, maar gaan aan mij voorbij. Ik krijg het niet weg. In de avond gaat het al beter, bij de spinazie of als garnering bij bladsla. Een omelet wil ook nog wel lukken, maar niet vaker dan een keer per maand en alleen in de middag of avond.

De enige variant die ik als ontbijt kan waarderen is ‘scrambled eggs’.

Vooral wanneer ik op vakantie ben in een hotel. Zo’n vers gemaakte, smeuïge traktatie met peper en zout is voor mij een feestje. En ik heb inmiddels gemerkt dat kinderen er ook van smullen. Daarom was het zo leuk om ze te verrassen met dit gerecht. Iedereen dacht een heerlijk bordje roerbak ei gegeten te hebben. Niet dus! De boeddhistische keuken heeft ze mooi voor de gek gehouden met een plantaardige variant: roerbak tofu.

Boodschappen voor het recept met tofu uit de zen keuken:

Voor 4 personen

 • 500 gram stevige tofu
 • peper en zout naar smaak
 • 1 eetlepel plantaardige olie
 • 250 ml ongezoete sojamelk
 • 1 gesnipperde ui
 • 1 bosje koriander, fijngehakt

ps: koriander smaakt mij geweldig, maar niet iedereen houdt ervan. Dus zet het schaaltje met de fijngehakte koriander apart.

Wat moet je doen om de roerbak tofu te maken?

 1. Spoel de tofu grondig af en pureer deze met een vork tot een pasta.
 2. Voeg naar smaak zout en peper toe.
 3. Voeg sojamelk toe om de tofu-pasta te bedekken.
 4. Verhit olie in een pan en roerbak de ui goudbruin.
 5. Voeg de sojamelkpasta toe en blijf roeren totdat het dikker wordt en het vocht eruit is gekookt op middelmatig vuur, ongeveer 5-7 minuten.
 6. Doe de koriander erbij en zet het vuur uit.
 7. Serveer met sneetje geroosterd brood.
boeddhistisch eten met tofu
Mindful eten met roerbak tofu (foto Didie)

Benieuwd naar het dagelijkse menu in een zen klooster en de reden waarom ik recepten heb verzameld? Ontdek de wereld van mindful eten en koken.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?