Menu
persoonlijk

Boek vanuit mijn hart geschreven

Updated 11/04/2021
boek van Didie

Je ziel en zaligheid op straat. Dat is zo ongeveer wat er gebeurt als je een boek publiceert met je meest persoonlijke verhalen. En het is absoluut niet te vergelijken met schrijven voor het web. Wanneer alles op papier staat en je daadwerkelijk een tastbaar product hebt gemaakt, gaat er een andere wereld voor je open. Vooral wanneer je er een prijskaartje aan hangt.

Boek lanceren

Ik heb het vaker gezien: mensen die naar buiten treden met hun eigen creaties en zich vervolgens hartstikke naakt voelen. Geen masker om je achter te verschuilen, geen uitweg in de stilte. In al je openheid en kwetsbaarheid sta je daar. Alleen, terwijl de wereld naar je kijkt. En het maakt geen verschil wát je hebt gemaakt. Of je nu masseur, fitnesstrainer, beeldhouwer of fotograaf bent, het is doodeng om je eigen bezielde creaties de wereld in te sturen. En dan moet je het ook nog verkopen!

Gelukkig dankzij mijn boek

Op de eerste dag dat ik mijn boek Zielvol in handen kreeg, juichte ik diep van binnen. Ik was samen met mijn zoontje (mama-dag) naar de drukkerij gereisd om het eerste exemplaar te bekijken. “Mama, boek!” Een magisch moment en ikzelf reageerde gepast enthousiast, mijn manier van stoer doen. In de namiddag, toen mijn zoontje op bed lag, dwong ik mezelf stil te staan bij het resultaat. Ik bladerde aandachtig door de zorgvuldig uitgekozen beelden en woorden, het moment waarop de tranen tevoorschijn kwamen vanuit intense blijdschap. “Je hebt het geflikt Didie!”, sprak mijn alter ego mij toe.

boek door Didie geschreven met de naam Zielvol
Zielvol, mijn persoonlijke verhalen in boekvom.

Doelloos met mijn boek

Maar toen gebeurde er iets vreemds, nog geen dag later. In plaats van te vlammen als een raket lag ik doelloos te dobberen op de zee. Ik kwam niet voor- of achteruit. Het boek was daar en basta. Mijn status quo ging niet onopgemerkt voorbij. Mijn vriend vroeg zich af wat er aan de hand was. De twinkeling was weg. Het vuur leek gedoofd en ik kon er geen zinnig woord op zeggen. Intuïtief wist ik dat er een antwoord zou komen. Alleen niet wanneer.

Een cadeau voor het leven

Een paar dagen later liet ik het boek zien aan een vriendin. Therapeute van beroep, maar die avond gewoon een kletsmaatje. Vakantie, kinderen, werk, geld, leven en dood, alles passeerde de revue. Het boek zat in mijn tas, maar ik had niet eens de behoefte om het te laten zien. Totdat ze er zelf naar vroeg. Ze dacht mee over de doelgroep en gaf me enkele tips voor de verkoop. Ik luisterde maar het kwam niet binnen, omdat er iets niet klopte: dit boek was mijn ultieme cadeau voor het leven, een geschenk dat mijlenver afstond van alles wat met geld en verkoop te maken had. Daarom las ik enkele zinnen van mijn nawoord er nog eens op na:

[…] Het is een boek dat gemaakt moest worden. Niets meer en niets minder. Het is een opdracht aan mezelf om het kind in mij levend te houden […].

[…] Want het was niet alleen een droom om mijn gedachten te bundelen, ik wilde er ook een boek van maken dat voelt als een cadeau; een oprecht geschenk om het leven te vieren. […]

[…] Natuurlijk ben ik hartstikke nieuwsgierig wat je ervan vindt, of de verhalen zielvol én zinvol zijn, en of je er wat mee kunt in je eigen leven […]  maar ik hoop vooral dat je voelt dat het een boek is dat er gewoon moest zijn. Oprecht en vol liefde.

Boek als mindful cadeau

En toen kwam daar het antwoord op mijn dwaling: waarom mezelf beperken tot harde verkoop als ik niets liever wil dan mensen die het nodig hebben te inspireren met een mindful cadeau? Waarom de nadruk leggen op geld als dat voor mij nooit en te nimmer een motivatie is geweest om iets te creëren? Ik doe werkelijk alles vanuit mijn hart en zodra ik mijn ziel ontrouw ben, gaat de duivel ermee aan de haal.

Een blije ziel

Het was inmiddels middernacht, maar mijn hart begon weer te dansen, ik had mijn weg hervonden. De verkoop van Zielvol zou onlosmakelijk verbonden blijven met de professionaliteit van een uitgeverij, maar de vrijheid om het iemand te ‘gunnen’ wanneer de situatie daarom vraagt, mocht er voortaan ook weer zijn. Onvoorwaardelijk inspireren, omdat mijn ziel daar blij van wordt.

Inmiddels zijn ook de eerste reacties op het boek binnen.

En daar word ik ook gelukkig van…

  • Bedankt voor de inspiratie
  • Ik ga het zeker nog een keer lezen want ik wil het goed in me opnemen
  • Een toevoeging aan mijn levenservaring
  • Didie heeft absoluut de gave van het woord, en het is een plezier om in haar boekje te lezen.
  • Het is een passende attentie die mij persoonlijk helpt
  • Gedachtegoed om zuinig op te zijn
  • Het leest prettig omdat de verhouding tussen beeld en tekst fijn is, grote stukken tekst lukt me niet meer
  • Ik heb de ‘zoek niet langer’ kaart naar mezelf gestuurd. Het maakt me ervan bewust dat ik mezelf mag toestaan toe te geven aan mijn eigen gevoel.

De lezers van Zielvol verrassen me ook met leuke foto’s:

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?