Menu

Uitgebreid aanbod retraites en inspiratie

nieuwe inzichten wat is geluk

Op zoek naar een betrouwbare retraite in het uitgebreide aanbod mediteren en mindfulness en stiltedagen? Bij Didie Retreats ontdek je een compleet aanbod van goede retraites en lees je alles over mindful leven. Hoe leer je te voelen? Wat is je roeping en wat doen andere mensen om mindful te leven? Vanuit een positieve insteek geeft Didie Retreats inspiratie, tips, tools en ervaringen om je mind leeg te maken en je hart te openen. Bekijk het uitgebreide aanbod retraites en voel je thuis.

Afgelopen weekend heb ik een heel fijne retraitedag gehad. Ik had als intentie gezet dat ik wilde weten hoe ik van waarde kan zijn in de wereld. Tot me in de stilte is gekomen dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Dat is vanaf nu mijn intentie om elke dag mee te beginnen. De lunch van was echt heerlijk, de locatie prachtig.

retreat deelnemer Alexandra Douw

Didie Retreats is een plek waar je rust vindt voor je mind, door erover te lezen en te ervaren op retraite.

Geïnspireerd door het Tibetaans boeddhisme, Zen boeddhisme en mindfulness deel ik persoonlijke inzichten over mindful leven. Ook schrijf ik verhalen en achtergronden over mindfulle ondernemers die vanuit compassie werken. Voel je thuis bij Didie Retreats met inspiratie hoe eenvoudig mooi alles van zichzelf al is: jijzelf, je directe omgeving en de wereld waarin je leeft.

In mijn drukke bestaan, met een fulltimebaan en een gezin met twee kleine kinderen, is het noodzakelijk om af en toe even op de rem te trappen. Via Didie’s online platform krijg ik elke week een nieuwsbrief met tips om bijvoorbeeld stilte in te bouwen in het dagelijks leven.

helene van santen, hoofdredacteur Margriet
Artikelen van Didie Retreats
bekijk alles

Naast inspiratie en persoonlijke inzichten deel ik eigentijdse ervaringen om te oefenen met mindful leven. Daarom vind je bij Didie Retreats een uitgebreid aanbod retraites om terug te keren naar de kern van wie je bent. Mijn retraites bieden mindfulle ervaringen in een fijne omgeving met mediteren, stiltemomenten en ademsessies waarbij je gedachten tot rust komen. Samen met een ervaren meditatieleraar ga je aan de slag met de drukte in je hoofd en lichaam. Deze retraites in Nederland, België en Frankrijk vormen een time-out in het hectische dagelijkse leven. Met Didie Retreats leer je automatische gedachten te herkennen. Vanuit dit bewustzijn kijk je naar jouw ‘eigen’ verhaal.

Na zoveel op het spirituele pad bewandeld te hebben, stond een retraite nog open. Dit is het pad wat ik moet volgen en de vorm van coaching die ik nodig heb voor inzichten, echt mooi. Op naar de volgende retraite.

retreat ervaring van deelnemer Annabel Mulder

Populaire retraites van Didie Retreats:

leef zelfbewust
maak je mind leeg
ontdek je energie

Wat was het fijn gisteren. Het voelde als thuiskomen. Ik heb nu veel meer rust en vertrouwen in mijn droom.

natascha verberne, deelnemer retraite

Didie Retreats is nauw betrokken bij organisaties die vanuit dezelfde intenties actief zijn in de samenleving. Zo draag ik bij aan compassie en verdraagzaamheid in onze wereld. Samen met deze partners zet ik me in voor een mindful leven. Ik laat me erdoor inspireren, bestudeer de filosofie erachter en we organiseren bijeenkomsten. En regelmatig bied ik deze mensen een plek om hun verhaal te delen.

Didie Retreats werkt samen met deze partners en organisaties:

1. De Zendo, een plek waar je tot rust komt en samen reflecteert middenin de natuur

De Zendo is een inspirerende plek gelegen in een uitgestrekt natuurpark. Dit centrum nabij Nijmegen biedt letterlijk en figuurlijk ruimte om met open verwondering diverse wijsheidstradities te leren kennen. Je kunt er leren mediteren en inzichten over je leven opdoen. ook is er ruimte voor de beoefening van spirituele tradities en jezelf verder te ontwikkelen. Door de warme en persoonlijke sfeer van de verschillende ruimten word je hier als vanzelf toe uitgenodigd. Hier vergeet je de tijd en is er alle ruimte om te vertragen en onthaasten. Behalve de retraites en workshops die Didie Retreats hier organiseert, vind je goede horecavoorzieningen in De Zendo. Ook kun je ontspannen wandelen in het museumpark. Doe hier jouw inspiratie op waarmee je van waarde bent voor jezelf, je omgeving, en de wereld.

In deze bosrijke omgeving met de rijke historie en ruime wandelgelegenheden kom je opnieuw in verbinding met jezelf.

De verschillende ervaren leraren van dit centrum verzorgen teachings voor Didie Retreats. Ook werk ik samen met Zencentrum Nijmegen en het Han Fortmann Centrum, de andere twee partners van De Zendo. Samen programmeren we verschillende evenementen vanuit de oosterse wijsheidstradities.

Ik heb een heerlijke retraite gehad van drie dagen. Eten was heerlijk, verblijf was perfect de oefeningen, uitleg begeleiding fijn, ik ben eigenlijk wel helemaal zen thuis gekomen.

weekend retreat deelnemer Bram Lamens

2. De Boeddhistische Blik, vanuit oosterse wijsheid de wereld begrijpen

De Boeddhistische Blik is het platform binnen de omroep KRO-NCRV dat alle boeddhistische programma’s uitzendt. Hieronder vallen films, documentaires en programma’s die vanuit een boeddhistische achtergrond worden gerealiseerd. Didie Retreats is nauw betrokken bij deze programmering en beschrijft de achtergronden van deze media. Ook interview ik regelmatig programmamakers en hoofdpersonen van deze inspirerende films en tv-uitzendingen.

3. Uitgeverij Maitreya Instituut, inzichten om je leven te verrijken.

Didie Retreats deelt inzichten vanuit de bijzondere boeken van uitgeverij Maitreya. Dit is de uitgeverij van één van de oudste boeddhistische instituten in Nederland. Via dit instituut worden boeken uitgegeven die helpen om vanuit het boeddhisme belangrijke thema’s te duiden. Dit zijn buitenlandse bestsellers of uiterst relevante boeken die door Maitreya in het Nederlands vertaald worden. Ook vind je er boeken die het instituut zelf heeft ontwikkeld zoals het populaire boeddhistische kookboek. Dankzij deze boeken leer je bijvoorbeeld alles over het Tibetaans boeddhisme. Ook ontdek je het nut van ziek zijn en begrijp je waarom mindfulness alleen niet genoeg is.

4. Simply Canvas Farm in Frankrijk, mindfulness in je dagelijkse leven

De Frankrijk retraites van Didie Retreats vinden plaats bij Simply Canvas Farm. Ik ontdekte deze permacultuur boerderij tijdens mijn verblijf in het mindfulness klooster Plum Village. Hier ben je dichtbij de bron van mindfulness. Deze retraite locatie heb ik met veel zorg uitgekozen. Je verblijft namelijk op enkele kilometers van Plum Village. Dit is het mindfulness klooster opgericht door de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh, de wereldbekende monnik die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. Sandra en Santi runnen deze mindfulness camping.

Na een carrière in de Nederlandse zakenwereld besloot Sandra om non te worden in het Franse Plum Village.

Daar ontmoette ze ‘haar’ Santi, toen monnik in hetzelfde klooster. Na enige tijd binnen de gemeenschap geleefd te hebben, besloten ze uit te treden en samen hun weg te volgen. Inmiddels wonen ze al jaren op Simply Canvas Farm waar ze mindfulness delen met vakantiegangers en vrijwilligers. Hier experimenteren ze met voedselbossen en werken samen met de natuur.

5. Yoga Centrum Tilburg, een plek om stil te staan bij je beweging

De thematische Reconnect Retreats organiseer ik samen met Yogacentrum Tilburg en Reeshof. Ervaren teacher Sharda König, verbonden aan YCT, begeleidt deze dagen van Didie Retreats. Tijdens mijn yin scholing bij YCT ontdekte ik de persoonlijke en inhoudelijk waardevolle benadering van het team. De gedrevenheid, nuchterheid en openheid van de teachers spraken mij persoonlijk aan.

Samen hebben we retraites ontwikkeld om ook buiten het centrum diezelfde ervaring te kunnen bieden via Didie Retreats.

Het centrum is in 2007 ontstaan vanuit de grote passie die eigenaren Jasper van der Heijden en Marloes van Boxtel hebben voor yoga. Samen kwamen zij op het yogapad terecht door de inspiratie die zij op hebben gedaan tijdens hun reizen. Ze bestudeerden de verschillende filosofische systemen uit het westen en het oosten en volgden verschillende yogaopleidingen en leraren. Dit heeft geleid tot de realisatie van een yogacentrum. Hier worden oosterse filosofieën en westerse inzichten gecombineerd tot mindfulle programma’s die je gezondheid ondersteunen.

6. Bodhi, een boeddhistische kijk op de maatschappij met een journalistieke houding

Met Bodhi werk ik samen aan het verbinden van verschillende wijsheidstradities voor geïnteresseerden in Nederland en België. We versterken het boeddhistische engagement. Actuele thema’s worden belicht vanuit een boeddhistisch perspectief op het heden en de toekomst. Ik maak onderdeel uit van de Bodhi adviesraad. Met deze raad adviseren we verschillende netwerken die boeddhisme in Nederland onderzoeken en positief uitlichten

7. OneWorld, journalistiek voor een eerlijke wereld

Didie Retreats is partner van het platform OneWorld. Dit is het grootste Nederlandse (online) magazine voor een rechtvaardige wereld. De journalisten en makers bieden vanuit hoogwaardige journalistiek een handelingsperspectief om onderbouwde keuzes te maken. Daarbij spelen thema’s zoals duurzaamheid, gelijkheid en verdraagzaamheid een grote rol. En dat past perfect bij alles waar ik me voor inzet met mijn lezingen, evenementen en reportages.

Een eerlijke wereld met Didie Retreats en partners
artikelen over boeddhisme

Verder werkt Didie Retreats samen met ervaren teachers voor de retraites.

De teachers waren ieder vanuit hun expertise heel goed. Ze vulden elkaar goed aan. En de trainingsruimte vond ik helemaal top. Perfect aangesloten met een fijne lichtheid van werken.

Jacqui Halmans, deelnemer Ardennen Retreat weekend

Ik hecht veel waarde aan deskundigheid, ervaring en persoonlijkheid. De volgende leraren kom je tegen bij Didie Retreats:

1. Zenleraar Misha Beliën

Misha Belien is zijn zen opleiding begonnen bij het instituut Zen onder leiding van zenmeester Rients Ritskes. Hij nam deel aan twee langere retraiteperioden in een Zuid-Koreaans zenklooster en vervolgde zijn training in Nederland. Sinds 2021 draagt hij officieel de titel zen monnik.Zenleraar Misha: ‘Zen is het oefenen en ervaren van ons geluk in dit moment. Het leven als een wonder zien, dat kleurt alles voor mij’. Afgezien van zijn ervaring als zenleraar, staat hij middenin de samenleving. Daarom weet hij hoe uitdagend het dagelijks leven kan zijn. En dat is juist de uitdaging: zen in onze samenleving met alle drukte en informatiestromen die zich elke dag aandienen.

De begeleiding van Mischa was prettig en professioneel.

Zen retreat deelnemer mevrouw F. Alofs
zen leraar geeft retraite
Zenleraar Misha Beliën (links) tijdens een lange zen retraite in Zuid-Korea
rust vinden in persoonlijke crisistijd
Ervaar de praktische wereld van zen vanuit Oosterse tradities

2. Mindfulness leraar Igor Segers

Igor Segers weet als geen ander hoe het is om je eigen weg te ontdekken. Van jongs af aan benaderde hij de dingen vanuit een andere invalshoek. Niet met opzet, maar zo werkte het nu eenmaal bij hem. Na jaren van onderzoeken, ontdekken en ontwikkelen vond hij zijn weg in aandachtstraining en mindfulness. Hij raakte geïnspireerd door de stilte na zijn retraite in een Frans mindfulness klooster. Altijd vanuit daadkracht, luchtigheid en daarbij de drang om het onderste boven te willen halen. Igor helpt je om aandachtig in jouw leven te staan. Hij leert je daarbij innerlijke rust te ervaren. Zo ontwikkel je een leven dat meer vanzelf gaat stromen en minder uit balans raakt. Igor: ‘Mindfulness of aandachtstraining is een krachtige vorm die lichtheid, speelsheid, opmerkzaamheid, mededogen en vriendelijkheid aanwakkert. Ik wil dit vuur graag overbrengen.’

retraite leraar in Nederland
Retraite leraar Igor Segers aan de kust in Nederland

3. Bewegingslerares en meditatie teacher Sharda König

Sharda König vertaalt theoretische kaders op een pragmatische manier naar de praktijk. Ze geeft al jaren verschillende meditatie workshops en yoga teachings. Samen met Sharda kom je terug in je kracht:

Verbinding en balans van lichaam, ziel en hart vind ik essentieel om te kunnen buigen voor wat het leven je brengt.

meditatie en mindful leraar Sharda König

“Accepteren van wat er was en wat er is, is in mijn beleving dan ook het pad naar loslaten. Zo kun je meer jezelf zijn om uiteindelijk een gelukkiger leven te leiden. Wij mensen zijn prima in staat om onszelf te overladen met angst, woede, onzekerheid, frustratie, jaloezie en ga zo maar door. Hierdoor verlies je jezelf en weet je niet meer goed wat je nu echt wil in het leven. Er is altijd ongemak in het leven. Maar hoe flexibeler je mee kan buigen, des te meer je de regie kunt voeren over je leven.”

28 jaar geleden kwamen yoga en meditatie op mijn pad. En ik weet nog als de dag van gisteren mijn eerste les, dat moment op de mat…. het voelde als thuiskomen in mijn lijf, bij mijn essentie.

Retreat Teacher Sharda over mediteren
reconnect retreat teacher mindful
Sharda König verbindt je innerlijke kracht met de werkelijkheid

4. Zenleraar Jeroen Verstappen

Jeroen Verstappen geeft zenmeditatie training op een inspirerende, verdiepende en praktische manier. Zijn werkwijze past bij actieve mensen op zoek naar balans en verdieping. Hij is een deskundige zen coach en zenleraar bij instituten in Nijmegen en Arnhem.

zenleraar verzorgt retraite weekend in Belgie
Zenleraar Jeroen verzorgt retraite weekend in België

5. Energie en reiki teacher Inge Hendriks

Inge Hendriks voelt zich helemaal thuis in de wereld van energiewerk. Op een persoonlijke manier helpt Inge jou te ontspannen en uit je hoofd terug in je lichaam te komen. Zo ga je je opnieuw verbinden met je intuïtie waardoor je voluit en bewust in het leven staat. En Inge is eerlijk over wat je kan verwachten: “Ik werk intuïtief en met een vleugje humor. Ik doe geen beloftes, ik ga je niet helen.”

Ik help je te ontspannen en te herinneren dat je alles al weet en dat je al heel bent.

retraite leraar Inge Hendriks
wil je een weekend op retraite met een goede leraar
Reiki en klankschalen sessies met Inge Hendriks

6. Mindfulness lerares Marjolijn van Leeuwen

Marjolijn van Leeuwen kwam ruim dertig aar geleden in aanraking met mindfulness. Zij raakte geïnspireerd door de leer van zenmeester Thich Nhat Hanh. Jarenlang beoefende en bestudeerde zij mindfulness in de praktijk. In 2003 werd zij door de zenmonnik aangewezen tot ‘dharma’ leraar. Dit houdt in dat zij de teachings van mindfulness deelt met mensen in de samenleving die willen oefenen. Ook heeft zij de afgelopen jaren tal van activiteiten georganiseerd in Nederland, Duitsland en Ierland. Daarbij richt zij zich op leven vanuit bewustzijn en aandacht voor je mind en lichaam.

begeleiding mindfulness in Frankrijk
Begeleiding mindfulness in Frankrijk door Marjolijn (foto Pharos)

7. Mindfulness leraar en natuurcoach Look Hulshoff Pol

Look Hulshoff Pol is al meer dan twintig jaar bezig met mindfulness. In 1998 maakte hij voor het eerst kennis met zenleraar Thich Nhat Hanh. Hij was dusdanig onder de indruk van mindfulness, dat hij zich volledig ging richten op deze leefwijze. In 2010 werd hij door Thich Nhat Hanh benoemd tot leraar. Sindsdien heeft Look meerdere retraites georganiseerd. Hij verzorgde deze activiteiten in Portugal (waar hij geruime tijd woonde) met monniken en nonnen uit het Franse mindfulness klooster Plum Village en het Duitse instituut EIAB. Verder heeft Look veel aandacht voor ons klimaat. Ook begeleidt hij natuurcoaching sessies. Zo helpt hij jou om met elementen uit de natuur diepgaander te kijken naar wat er in je leeft.

de beste retraite in Frankrijk met mindfulness leraar
Leraar mindfulness Look in de natuur

8. Ademcoach Aranka Vos

Aranka Vos heeft veel ervaring op het gebied van ademwerk en kennis over de werking van je zenuwstelsel. Vanuit stilte en aandacht biedt zij ruimte voor je innerlijke vraagstukken en heling. Door ademwerk laat zij je inzien hoeveel trauma er in het lichaam is opgeslagen. Dankzij haar methode ga je je lichter voelen en begrijpen hoe je in elkaar zit; samen op reis naar je ziel.

retraite in Frankrijk met lerares
Ademcoach Aranka tijdens een retraite

9. Zenleraar Walter Jacobs

Walter Jacobs is een ervaren zen leraar. In 2009 is hij begonnen met zen-beoefening bij Zen in ’s-Hertogenbosch. Hij was op zoek naar rust en een gezondere omgang met zijn emoties. Dankzij zen meditatie heeft hij geleerd voorbij het denken te gaan. Daardoor kan hij nu dingen doen die hij wel wilde, maar altijd dacht niet te kunnen. Hij heeft halve en hele marathons gelopen, de Mont Ventoux beklommen en is zenleraar geworden. Zo’n tien jaar verzorgt hij nu wekelijkse zen-bijeenkomsten in Breda, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Verder begeleidt hij mensen individueel en leidt hij nieuwe zenleraren op. In 2021 is er een boek van zijn hand verschenen, Hedendaagse zenmeesters, portretten van tien nieuwe zenmeesters Zen.nl.

zenleraar begeleidt retraite
Zenleraar Walter begeleidt retraite

Bij Didie Retreats is er ruimte om je mind te onderzoeken.

Laat je inspireren door wetenschappers, meditatieleraren en oosterse filosofen die mij gevormd hebben op het spirituele pad. Thich Nhat Hanh heeft mijn levenshouding sterk beïnvloed. Dankzij deze zenleraar beschik ik over geduld, compassie en positieve kracht. Niet eerder vond ik zoveel moois bij een eenvoudige leraar. En ik ben niet de enige. Ik durf gerust te zeggen dat de zen monnik miljoenen mensen op deze aardbol heeft geïnspireerd tot leven in het nu. Dankzij Thich Nhat Hanh is er in het Westen een generatie opgekomen die mindfulness beoefent in het dagelijks leven. Vanuit compassie ontwikkelen we respect voor elkaar en de natuur. Al mediterend, wandelend, thuis of op het werk kun je mindfulness beoefenen. Zo worden we alert en opmerkzaam over ons gevoel, gedachten en handelingen. Ook andere leraren en beoefenaars hebben mij beïnvloed. Een aantal mensen noem ik in het bijzonder:

  • Anne Speckens, hoogleraar mindfulness en psychiatrie van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Vanwege haar nuchtere kijk op het leven en inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness in Nederland.
  • Fokje Westerling, mindfulness expert en coach, tevens bestuurder van Bodhi. Een daadkrachtige vrouw met een grote liefde voor Tibetaans boeddhisme, een hart vol compassie en ontzettend veel geduld met mensen.
  • Reinier Tilanus, boeddhist en medeverantwoordelijk voor het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland. Een natuurlijke verbinder die veel betekent voor boeddhistische netwerken in Nederland en vanuit al zijn spirituele wijsheid de levens van vele mensen en organisaties heeft getransformeerd.
  • Robert Thurman, auteur en boeddhist. Vanwege zijn fantastische stripboek over de Dalai Lama. Maar vooral omdat er weinig westerlingen zijn die het Tibetaans boeddhisme zo grondig hebben bestudeerd en daar op boeiende en humoristische wijze over kunnen vertellen.
waarom ik boeddhisme in mijn leven nodig heb
Tibetaanse vlaggen tijdens mijn zoektocht naar boeddhisme in Tibet (foto: Didie)

Heb je nog vragen over Didie Retreats?

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?