Menu
persoonlijk

Fairtrade chocolade pop-up winkel gelanceerd

Updated 11/04/2021
chocolade winkel fairtrade

Een eetbare chocolade winkel lanceren met een serieuze boodschap. Dat was mijn opdracht voor de Stichting Max Havelaar. En dat heb ik geweten. Wekenlang heb ik met mijn team er alles aan gedaan om de beste chocolade experience van Nederland neer te zetten.

Het is ons gelukt! De chocolade pop-up haalde de landelijke media en werd een populaire trekpleister op Utrecht Centraal Station. Daardoor kreeg Fairtrade in Nederland massaal de aandacht en werd het mogelijk de urgentie van eerlijke chocolade te benadrukken.

Kinderarbeid, onderbetaling en armoede…

Problemen die komen door het oneerlijke handelssysteem waarin cacaoboeren worden uitgebuit. Veel cacaoboeren in West-Afrika leven van minder dan 67 cent per dag. Dit zorgt ervoor dat boeren een keus moeten maken welk kind wel of niet naar school mag.

En zeg eens eerlijk: zou jij die keuze kunnen maken?

Daarom was het tijd voor actie! Samen met bewuste consumenten in Nederland hebben we er alles aan gedaan om de oneerlijke handel te doorbreken. Van 19 t/m 22 november mochten bezoekers van de winkel het systeem letterlijk doorbreken. Een muur van chocola werd steen voor steen afgebroken waarna mensen de ‘steen’ van chocola kapot sloegen met een hamer. Op die manier maakten ze een vuist tegen de oneerlijke choco-industrie.

Uiteraard kreeg iedereen zijn eigen stukje Fairtrade chocola mee naar huis, in de hoop dat ze er nog veel meer van zouden kopen. Want door chocolade te kopen met het Fairtrade keurmerk ontvangen de Afrikaanse boeren een minimumprijs en een vaste premie voor hun cacaobonen. Zo krijgen hun kinderen toch een kans op onderwijs en een fatsoenlijk bestaan.

Bekijk de sfeerimpressie van de chocolade pop-up:

Foto’s door Marnix Foeke

Chat openen
1
Hallo ๐Ÿ™‹โ€โ™€๏ธ, kunnen we je helpen?