Menu

Complete retraite keuzegids met alle retraites

Je zoekt een goede retraite om tot rust te komen. Je hoofd zit vol met gedachten en gepieker en daar heb je genoeg van. Het is tijd om je goed te voelen en keuzes te maken die je gelukkig maken. Je wil niet langer haasten en jagen om alles voor elkaar te krijgen. Alle stress in je lichaam en onrust in je gedachten zijn genoeg geweest. Het is tijd voor verandering en daarom wil je op retraite. Maar waar moet je beginnen? Wat is een goede en betrouwbare retraite voor jouw persoonlijke behoefte? Ik help je graag op weg met mijn retraite aanbod voor alle niveaus.

Vind de retraite die bij jou past.

dag retraite
stilte retraite
weekend retraite

Allereerst dank voor de waardevolle dag. Zocht inspiratie om het mediteren weer op te pakken. Ten volle gekregen. De dag was voor mij in een goede balans. Vooral veel doen en ervaren.

Marcel Scholten, deelnemer zen retraite

Ik organiseer retraites omdat het mij heeft geholpen rust te vinden in mijn leven. Ik heb een lange, onrustige weg afgelegd van kind tot volwassen vrouw. Door een onveilige jeugd en verschillende eenzame periodes voelde ik me vaak leeg van binnen. Ik wilde niet meer voelen omdat een groot deel van die emoties me verdrietig maakte. Dus nam mijn brein het over. Mijn gedachten maakten overuren en ik verwaarloosde mijn gevoel. Totdat mijn lichaam in opstand kwam rond mijn dertigste. Ik kreeg een auto-immuunziekte en kon niks meer. Ik zocht naar manieren om mezelf terug te vinden.

Door mijn mind leeg te maken ontdekte ik de kracht van mijn bewustzijn.

Ik liet me inspireren door oosterse tradities en boeddhistische stromingen. Ik bestudeerde het boeddhisme, volgde retraites, liet me inspireren door uiteenlopende therapieën en ontmoette verschillende meditatieleraren. Via het zen boeddhisme en Tibetaans boeddhisme leerde ik mediteren en de kracht van mindfulness. Ook vond ik mijn rust in mindful eten en gezonde voeding. De spanning in mijn hoofd nam af en het lukte om mijn hart te vullen met liefde voor mezelf. Vanuit die gezonde balans kwam de energie in mijn lichaam terug. Ik had de weg naar huis gevonden en kon voortaan vertrouwen op mezelf. Al mijn ervaringen deel ik nu om jou te helpen met het vinden van jouw pad. Daarom vind je bij Didie Retreats een betrouwbaar en persoonlijk retraite aanbod voor jouw behoefte.

Wat zijn de belangrijkste 5 redenen om op retraite te gaan?

Een retraite is een ervaring waarin je tijd vrijmaakt voor je mind, soul en lichaam, vaak in een afgezonderde en rustige omgeving. Retraites kunnen verschillende doelen dienen, afhankelijk van jouw behoeften en doelen. Toch is er een aantal veel voorkomende redenen waarom deelnemers kiezen voor Didie Retreats.

 1. Persoonlijke ontwikkeling en zelfontdekking: een weekend of dag retraite geeft je de ruimte om na te denken over je leven en wat je belangrijk vindt. Het is een ervaring om jezelf beter te leren kennen.
 2. Gezondheid en je goed voelen: deelnemers aan Didie Retreats hebben vaak te maken met een overbelaste mind en veel zorgen. De mentale wirwar geeft stress en dat werkt averechts op de gezondheid. Een dag met zachte yoga, meditatie of mindfulness helpt om je wellbeing te verbeteren en je accu op te laden.
 3. Spirituele groei: samen mediteren of ontspannen is een mooi voorbeeld van spirituele ontwikkeling. Door te mediteren of mindfulness te beoefenen verdiep je jouw innerlijke kracht.
 4. Creatieve voldoening en uiting: een aantal retraites hebben een speciaal thema dat inspeelt op jouw creatieve kracht. In een inspirerende omgeving ontdek je jouw oorspronkelijke talent en behoefte om je te uiten in een vorm die bij jou past.
 5. Samenwerken voor organisaties: naast individuele behoeften is het ook voor organisaties waardevol om retraites te volgen. Het helpt teams om elkaar beter te begrijpen en relaties te versterken. Ook is het een mooie manier om in een vertrouwde omgeving openheid te delen over ambities, compassie en bewust samenwerken.

Wat me is bijgebleven, is de prachtige plek, de warme ontvangst door de teacher met haar heldere instructies en dat je in zo’n groep volledig tot rust en in jezelf kunt komen. Ook de afwisseling in oefeningen en uitleg. Het kalme overwicht van de teacher, haar evidente ervaring. Ik vond het een prachtige dag. Zat heel goed in elkaar en het heeft een weldadige rust gebracht.”

Ageeth van der Veen, deelnemer reconnect retreat

Wat is een retraite eigenlijk?

Jezelf terug trekken, dat is in letterlijke zin de betekenis van een retraite. En het is niks nieuws. De monniken deden het eeuwen geleden al. Het is ook niet voorbehouden aan een specifieke religie. Want zowel de islam, het boeddhisme en het christendom kennen dit fenomeen. Het zijn bewust gekozen periodes van afzondering om je geest te onderzoeken en je bewustzijn optimaal te leren gebruiken. De vorm van een retraite is wel veranderd. Boeddha bracht 2500 jaar geleden dagenlang in afzondering door, terwijl wij tegenwoordig ook een dag, weekend of week op retraite gaan. En de aandachtsgebieden lopen uiteen van stilte meditaties, je hoofd leeg maken, nieuwe energie opdoen en mindfulness.

De rust in jezelf vinden, is een centraal thema.

Dat merkte ik toen ik verschillende mensen sprak in het mindfulness klooster van Thich Nhat Hanh, Plum Village. In deze Franse kloostergemeenschap worden jaarlijks retraites gehouden voor mannen, vrouwen en in de zomer voor de hele familie. Vaak hoorde ik hetzelfde verhaal: ‘Ik ben vastgelopen in mijn leven. Teveel stress, burn-out en compleet overprikkeld. Ik moet overal presteren, op mijn werk en thuis. Ondertussen probeer ik iedereen tevreden te houden, maar ik houd het niet vol. Ik wil verandering, een leven waar ik gelukkig van word. Ik wil voelen wie ik ben.’

Kies een thema voor jouw dag, weekend of week:

leef zelfbewust
maak je mind leeg
ontdek je energie

Je hoeft niet ver weg om je gevoel de ruimte te geven. Begin klein om je groot te voelen, ook als dat betekent dat je thuis op een persoonlijke zoektocht gaat. Mijn aanbod van retraites is gevarieerd en voor alle niveaus, maar probeer altijd iets te vinden dat jou persoonlijk helpt. Neem je behoefte serieus om jouw mentale kracht te ontdekken, opnieuw te voelen wie je bent en te doen waar je eenvoudig gelukkig van wordt.

De retraite was een mooie introductie op het gebied van meditatie met een prettige, kalme trainer. De stilte was een heel mooi cadeau en de omgeving warm en uitnodigend. De maaltijd was zalig.

Margret Laumen, deelnemer retraite

Wil je met meer aandacht leven en beter voor jezelf zorgen?

Je leeft vaak vanuit een overlevingsstand, vanuit je hoofd. Terwijl het zo waardevol is om je hart te laten vertellen wat goed voor je is. De retraites brengen je dichter bij je innerlijke kracht. Je wordt meer bewust van jezelf, je gedachten, gevoelens en gedrag. Ook ga je je grenzen beter ervaren, niet-helpende gedragspatronen herkennen en vervangen door gedrag dat je helpt. Je leert anders omgaan met stress, gaat andere keuzes maken en komt meer bij wie je in wezen bent. Ook de manier waarop je ademt vormt een belangrijk onderdeel van de meditatie tijdens de retraites. Jouw ademhaling bepaalt hoe de energie door je lichaam en mind stroomt. Dit heeft grote invloed op hoe je je voelt en of je al jouw energie benut.

rust in je hoofd zonder gepieker
Een stiltewandeling tijdens de herfst retraites

Als je mind stil is, kun je de aandacht richten naar je bewustzijn.

Zo kom je tot een dieper begrip van wie je bent en wat het leven inhoudt. De bekende meditatieleraar Joseph Goldstein, oprichter van de Insight Meditation Society, zegt hierover: “Als je zit en aandacht besteedt aan je ervaring, is het eerste niveau dat je bereikt psychologisch inzicht. Je ziet al je verschillende kanten: de liefdevolle kant, de hebzuchtige, de oordelende, de vredelievende kant. Je ervaart ook delen die bedekt zijn zoals jaloezie, angst en haat. Wanneer je je hiervoor openstelt, heb je de neiging jezelf te veroordelen. Door de kracht van concentratie en mindfulness leer je hoe je heel natuurlijk kunt rusten in wat er gebeurt. Hierdoor wordt je minder veroordelend.

Retraite checklist met 7 tips voor je keuze:

Binnenkort op retraite?

Tijdens de retraite vond ik de stilte en rust. Het contact met mijn innerlijke zelf deed me goed. Mijn batterijen werden terug opgeladen en zelfs enkele weken erna voelde ik me nog beter. Ik wou dat ik het wat vaker kon doen

Filip Moerman, deelnemer retraite

Wil je weten waarom het fijn is om op retraite te gaan?

Tijdens retraites ga je naar binnen op zoek naar jouw werkelijkheid. Zo leer je te luisteren naar je eigen wijsheid en niet afgeleid worden door de meningen van anderen. Alleen jij weet wat goed voor jou is, wanneer je daar bewust van wordt, kom je in jouw eigen kracht te staan. Neem een weekend of dag retraite om te leven vanuit je hart en niet uit je hoofd. Dat levert je uiteindelijk meer energie en ontspanning op.

Als je op zoek gaat naar de stilte in jezelf vallen de mentale concepten weg. Daardoor ontstaat een unieke leegte die je rust geeft.

eckhart tolle, spiritueel leraar en schrijver

Spiritueel leraar Eckhart Tolle, bekend van verschillende retraites en boeken over persoonlijke kracht, heeft het mooi omschreven. Vooral de unieke waarde van stilte heeft hij treffend verwoord: “Het verstand denkt niet: Hé dat is interessant, dat onthoud ik. Want stilte is niet interessant. ‘Interessant’ is iets waar het verstand over kan nadenken, maar dat is niet het hoogste wat er is. Kijk naar een boom, of een bloem of de zonsondergang. Op het moment dat je gaat analyseren, er mentale etiketten aan gaat hangen, wordt het interessant. Maar de diepte en levendigheid ervan gaan verloren.” Zo ontstaat ook de ruimte om te voelen waar je aan toe bent in je leven. En wat de stappen zijn die echt bij jou passen. Tijdens een retraite met mediteren en momenten van stilte oefen je de vaardigheden om stil te worden in jezelf.

De beste 10 artikelen over retraites:

 1. Herstellen van je burn-out
 2. Zo leer je mediteren
 3. 12 redenen om op retraite in Frankrijk te gaan
 4. Alles over stilte en retraites
 5. Interview met de teacher van de zen retraite
 6. Welke vorm van stilte retraite past bij jou?
 7. 6 redenen waarom een zen retraite zinvol is
 8. Levenslessen uit het mindfulness klooster
 9. Persoonlijke tips voor een retraite weekend
 10. Leestips van een stilte leraar

Is een retraite alleen maar leuk en fijn?

Je kunt geen voorspelling doen over het effect van een retraite op jouw gevoel. En dat hoeft ook niet. Als je een dag, weekend of week voor jezelf kiest, mag alles er zijn. Ook de emoties waar je moeite mee hebt of alles wat je onrustig maakt. Plezier, verdriet, stilte en boosheid, je draagt het allemaal met je mee. En daarom hoef je het niet te verbergen. Het zorgt voor verbinding en herkenning. Daarom is iedereen welkom en hoef je niks mee te nemen, enkel jezelf…

Wil je voelen wat je hart te vertellen heeft?

Retraites helpen om mindful te leven. Je leert meer te genieten van kleine dingen, en om te midden van alles wat er is, vertrouwen en innerlijke kalmte te ervaren. Je krijgt inzichten hoe beter om te gaan met de uitdagingen in je leven. Het oefenen in ‘bewust zijn’ nodigt je uit tot ‘echt zien’ wat er is, voorbij de oordelen en interpretaties.

Ga stilstaan, haal diep adem en stel jezelf de eerlijke vraag: ‘hoe gaat het met me?’

didie schackman, oprichter didie retreats

Benieuwd naar het voordeel van een retraite met een groep?

Ik heb heel wat afgezocht in mijn leven en vaak in complete afzondering. Uiteindelijk werd ik toch het meest gelukkig van de ervaringen waarbij ik het kon delen met een groep gelijkgestemde mensen. Iedere retraite heeft zo’n mini-gemeenschap van mensen waar je zonder oordeel jezelf kunt zijn. Je mag er huilen, lachen, twijfelen, gelukkig en ongelukkig zijn. Iedereen begrijpt elkaar vanuit een universele zoektocht, ongeacht jouw bagage. Jouw pijn of onrust hoeft niet dezelfde te zijn als het verlangen naar geluk van een ander. Maar eenmaal samen voel je dat iedereen er mag zijn.

Ik kijk terug op een hele mooie en waardevolle dag. Wat ik erg positief vond was de deels ook wetenschappelijk onderbouwing voor de meditaties. Ik voelde mij welkom en vrij om iets te delen of juist niet. De opbouw in oefeningen en opdrachten was heel prettig. Onze teacher was zeer bekwaam en stelde mij enorm op mijn gemak.

retraite deelnemer Valérie Kolk

En wat is de kern van de retraite beoefening?

“We moeten er zijn voor onszelf’, vertelt zenleraar Thich Nhat Hanh in zijn boek Hier en Nu. “In ons dagelijks leven verliezen we ons vaak in onze gedachten. We gaan op in spijt over het verleden en angst voor de toekomst. We verliezen ons in plannen, onze woede, onze ongerustheid. Op dergelijke momenten kunnen we er niet echt voor onszelf zijn.” Door tijdens de retraite te oefenen met bewust aanwezig zijn, kun je vrij worden in je hoofd en lichaam. Dit vraagt om training, zoals een spier die je traint voor een wedstrijd.

Ik heb ervaren dat het vrijmaken van je mind niet vanzelf gaat.

Daarom heb ik me laten inspireren door studies en onderzoeken, maar ben ook aan de slag gegaan. Ik heb verschillende retraites gevolgd, heb geluisterd naar wijze teachers en oefen thuis, als ik werk en tijdens het samenzijn met mijn dierbaren. Er zijn voor mezelf en de mensen van wie ik houd, vraagt oefening en geduld. Neem de tijd om jouw mind leeg te maken. Kom opnieuw in verbinding met jezelf en de natuur. Ontdek de rust in jezelf met Didie Retreats.

 Sharda is goed, zij gaf mij vertrouwen toen ik vertelde van mijn angst voor de loopmeditatie.

Bij de loopmeditatie legde ik mijn hand op mijn hart en de woorden van Sharda, die ik helaas niet letterlijk meer kan herhalen, maakten dat ik me kon ontspannen tijdens het lopen. Op dat moment voelde ik me een heel mens. Het afrollen van mijn voeten op de aarde. De rust en vrede in mezelf.

Retreat deelmemer Ludwina over teacher Sharda

Het is zo fijn om je terug te trekken op een plek waar je zonder oordeel jezelf mag zijn.

Ervaren hoe je je voelt. En wat je tegenkomt in alle dagelijkse onrust en drukte. Die ruimte is er voor jou tijdens een retraite. Zenleraar Misha zei het zo treffend: ‘wat zou het mooi zijn als iedereen de vrijheid voelt om z’n emoties te delen. Om zo verbinding te maken met elkaar. Samen de tijd nemen om het leven te onderzoeken.

Vanuit jezelf actie ondernemen om het goede naar buiten te brengen. Dat heeft de wereld nu hard nodig.

Misha Belien, zen leraar bij Didie Retreats
retraite in verbinding met de natuur
De verbinding met jezelf en de natuur herstellen op retraite

Neem een moment van dankbaarheid

Niet alleen op retraite, maar ook thuis kun je je hart openen. Het vrijmaken van je mind is een mooie oefening die je oefent tijdens kleine ‘remind sessies’ zoals ik ze noem. Ga rustig zitten in een ontspannen houding. Focus op je hart. Als je inademt, visualiseer je het inademen van energie van overal om je heen. Laat bij elke uitademing alle negativiteit los.

Denk na over een persoon of situatie in je leven waar je dankbaar voor bent.

Begin je boodschap met de zin: ‘Ik ben dankbaar voor …’. Roep in je bewustzijn een beeld op van die persoon of situatie. Ervaar je dankbaarheid volledig en neem de tijd om in je lichaam de energie te voelen. Neem een moment om in stilte een gedachte van waardering naar die persoon of die situatie te sturen. Ga daarna voelen waarvoor je nog meer dankbaar bent in je leven. Eindig met de intentie om je dankbaarheid direct te uiten aan degenen die je te binnen schieten. Merk het gevoel van welzijn op als de meditatie eindigt. Als experiment, doe dit als een dagelijkse dankbaarheid oefening voor een week en merk de effecten.

Lezen over retraites?
bekijk alles
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?