Menu
mindful leven

Workshops voor je creatieve ik

Updated 08/04/2022
creativiteit

Liefde voor alles wat nieuw is. Honger naar kennis. Diep willen ervaren wat creatieve helden vóór ons gevoeld hebben. Ik herken het allemaal. Mijn creatieve ik… Leren, imiteren en dan een eigen weg vinden. Ook al is die soms hobbelig en onbekend.

Ik stileerde mijn eigen modeboekjes, vrat alles wat ook maar enig raakvlak met fashion en journalistiek had en produceerde zelfgemaakte kranten, postcards, notebooks en vakantieboeken aan de lopende band. Ik las alle interviews met ontwerpers, keek iedere fashion show en naaide kleren voor mijn poppen terwijl ik de schoolkrant vol schreef.

Honger naar creatieve kennis en vaardigheden kan het begin van een creatief wonder betekenen, zoals Oliver Sacks in ‘De rivier van bewustzijn’ beschrijft.

Of zo’n droom werkelijkheid wordt, hangt af van zoveel meer dan gepassioneerd leren en imiteren. Dat vraagt een soort energie en wilskracht die aan het dagelijkse voorbij gaan. En dat is niet voor iedereen weggelegd. Het vinden van onze eigen stem in een creatief ontwikkelproces is ontzettend moeilijk en dat kunnen we niet zomaar versnellen. Het vraagt jaren van toewijding, oefening en ontwikkeling zodat niet alleen ons bewustzijn, maar ook ons onderbewuste aan de slag gaat met een persoonlijke signatuur.

Vind je eigen stem

Inspiratie vinden bij helden die ons zijn voorgegaan en ze proberen te evenaren, is een natuurlijke fase. Lang leve het na-apen. Hoe vinden we anders diezelfde glorie als de grote kunstenaars, filosofen, ontwerpers of wiskundigen uit de geschiedenis? Al komt er een moment waarop we een eigen stem moeten vinden, want juist daardoor zijn onze voorgangers briljant geworden. Psycholoog Mihaly Czikszentmihalyi geeft in zijn artikelen over flow een visie op creativiteit die van een kleine c naar een hoofdletter gaat; dankzij mensen die lef hebben en vernieuwing brengen in een bekend domein. Schilders die ongekend nieuw werk lieten zien, componisten die een ander geluid lieten horen of wetenschappers die baanbrekend onderzoek verrichtten (en de roem posthum toebedeeld kregen).

De weg van oefenen naar meesterwerk is niet iedereen gegeven en bovendien is dat ook niet altijd de insteek van ‘scheppend bezig zijn’.

Creativiteit zonder innovatie heeft al miljoenen mensen ontzettend gelukkig gemaakt. Zo volg ik regelmatig workshops die mijn hoofd laten dansen en leren stoeien met mijn eigen stem. En dat varieert van letterlijk creatief werk tot anders kijken naar de dagelijkse gewoonten. Omdat niets vanzelfsprekend is.

Zin om je creatieve ik wakker te schudden?

Volg een workshop die je terugbrengt naar je tienerdroom of juist richting geeft aan je creatieve toekomst. Werken met je handen en je hoofd om te voelen waardoor je geprikkeld wordt. Een mooie ervaring die op z’n tijd ook frustrerend kan zijn als ‘iets niet lukt’. Vergeet niet dat zulke momenten juist het meeste brengen. Je leert jezelf opnieuw kennen en ondertussen houd je jouw creatieve vuur levend..

Workshops voor je creatieve ik:

Workshop: Hoe kom je op een idee?

31 mei, Rotterdam
Met Het Nieuwe Instituut werkte ik samen bij Design Academy Eindhoven. Tijdens de Italiaanse Designbeurs Salone del Mobile deelden we een prachtige expositieruimte waar we ons best deden om de tentoonstellingen vloeiend in elkaar over te laten lopen. Andersdenkenden en een mooi team van mensen die ongewone dingen doen die soms heel gewoon lijken. Voor inspirerende tentoonstellingen is een bezoek aan Het Nieuwe Instituut een goede tip. Vooral ook de aparte workshops zoals Hoe kom je op een idee van Maarten Bel. Samen met deze ontwerper/kunstenaar ga je onderzoeken waar je inspiratie vandaan haalt, wanneer je weet of iets een goed idee is en hoe het creatieve denkproces in elkaar zit.

Workshop: Vilt

Verschillende data, Gorinchem
Wat doe je als vilt je grootste liefde is? Dan wordt je een bevlogen vilt vrouw, want dat is ‘Inge Vilt’. Ik werd razend enthousiast van haar werk toen ik het boek Maker Spaces las (gemaakt door Emily Quinton, een andere creatieve vrouw bij wie ik een workshop in Londen heb gevolgd). In dit boek worden interieurs van makers beschreven en krijg je een gevoel bij hun werk. Een van hen was Inge Cremer, met wie ik contact onderhield. Zij geeft uiteenlopende workshops waarbij je eigen vilt creaties maakt zoals bloemen en kleedjes. Puur handwerk voor doorzetters die willen creëren vanuit natuurlijke materialen.

Workshop: Scandinavische Eenvoud

Verschillende data, Tilburg
Eenvoud thuis is voor mij belangrijker dan een groot huis. Dat vraagt rust in een omgeving waar ik me altijd op m’n gemak voel. Zo’n woonbeleving ontstaat door mindful te werken met vormen, kleur, materialen en de voorwerpen die ik in alle woonruimten tegenkom. Woontextiel is daar een mooi voorbeeld van. Vakmanschap, een respectvolle relatie met de natuur en eenvoudig design vind je terug bij Scandinavisch woontextiel. En daarom is deze textiel workshop zo leuk. Vooral ook omdat het wordt georganiseerd door het Textielmuseum in Tilburg waar je tevens (vanaf 9 juni) de expositie ‘Simply Scandinavian | Nordic design 1945-2018’ kunt bekijken. Niet lang geleden was ik er samen met een vriendin om sieraden te maken in een ‘Jazzy ’20 jaren stijl’. Gefriemel en gepruts met naald en draad: creativiteit met een hele kleine c in mijn geval. En toch was het onvergetelijk en heeft het naaien met de handen mijn creatieve ik geraakt.

Workshop: Sashiko

Datum in overleg, Utrecht
Ans en Rosalie zijn twee makers die een leuke studio hebben opgericht in Utrecht. In het smaakvolle huis van Ans, waar ik ooit een prachtige middag heb beleefd tijdens mijn duo-workshop met Lucie Beck, geven zij originele textiel workshops. Gezien mijn liefde voor de Japanse eenvoud is de Sashiko workshop er eentje die bij een pure lifestyle past. Je leert werken met traditionele Japanse reparatietechnieken om er vervolgens een persoonlijk ontwerp van te maken. Je kunt bovendien rekenen op iets lekkers want Ans is een culinair wonder met liefde voor puur eten. Rosalie zorgt ondertussen voor een modieuze styling van het geheel vanwege haar interieurstyling achtergrond.

Workshop: Mindful in het Museum

Elke 2e zondag vd maand, Rotterdam
In het Museum Boijmans van Beuningen kwam ik tot rust. Zomaar op een doordeweekse dag. Twee jaar geleden. Ik ging er kijken vanwege een samenwerking die ik begeleidde tussen Philips en een speciale mode-expositie. Het was vroeg op de dag en rustig, alsof ik in mijn eentje mocht ronddwalen tussen de werken van de meesters om ze daarna zelf te ontmoeten. Helaas. Dali had zich niet verstopt achter zijn Landschap met het gelukkige meisje en Pieter Bruegel had zijn Toren van Babel ook al verlaten. En toch waren we samen, de meesters en ik. Het zou geweldig zijn als je dit ook kunt ervaren tijdens de workshop ‘Mindful in het Museum’. Want wat gebeurt er met jouw creatieve ik als je kijkt naar kunst?

Les: Hoe maak je het verschil

Datum nog niet bekend, Amsterdam
Tijdens mijn opleiding journalistiek kreeg ik les van Remko van Broekhoven en we delen bijzondere herinneringen aan die tijd. Alleen al mijn ontsnapping uit een Mexicaans hotel waar we tijdens een journalistieke reis verbleven of zijn kidnapping in het oerwoud, om maar iets te noemen. En gaf hij natuurlijk ook geweldig les als bezield journalist, politicoloog en filosoof. We hebben contact gehouden en daarom ook mijn enthousiasme over zijn werk bij de School of Life. Remko helpt je het verschil te maken in deze wereld. Hoe kun je impact hebben met jouw eigen stem? Tijdens de les Hoe maak je het verschil ga je hiermee een avondje aan de slag.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?