Het aftellen is begonnen. Over enkele weken bezoekt de eenvoudigste en tegelijkertijd bekendste monnik van de wereld ons land. En dat mag bijzonder genoemd worden. Want met zijn 83 jaar kan het wel eens de laatste keer zijn. Het is sowieso al een unicum dat de Dalai Lama in september vanuit zijn woonplaats in India naar Nederland reist: zijn reisschema laat weinig ruimte meer.
En daarom maakt Nederland zich klaar voor de komst van de spirituele leider.
De organisaties die betrokken zijn bij zijn bezoek hebben er al jaren van voorbereiding opzitten. Want zijn laatste bezoek in 2014 gaf voor zowel de Dalai Lama als de Nederlandse organisaties aanleiding om een volgend bezoek te programmeren. En dat is gelukt. Van 14 tot en met 17 september zal hij zowel besloten als publieke lezingen geven.
Gezien mijn werkzaamheden voor de boeddhistische media in Nederland en betrokkenheid bij aanverwante stichtingen voel ik me rijk om het bezoek achter de schermen mee te maken. En dit is niet zomaar een ‘happening’, want de boeddhistische leraar wordt nauwlettend in de gaten gehouden gezien zijn leven in ballingschap. Hij mag zijn thuisland Tibet immers nog steeds niet in. En zijn volk leeft grotendeels verspreid in Azië, omdat zij zich niet vrij voelen in eigen land. Het merendeel woont in Ladakh, Noord-India, bij de Dalai Lama zelf. Sinds zijn vertrek uit Tibet in 1959 heeft de monnik talloze pogingen gedaan de Chinese regering ervan te overtuigen de Tibetanen in hun thuisland vrijheid te geven. Hij heeft er herhaaldelijk over gesproken voor de Verenigde Naties en andere internationale organisaties. Tot op heden zonder succes.
Met zijn bezoek aan Nederland toont de veertiende Dalai Lama in ieder geval zijn eindeloze energie voor de ‘goede zaak’.
Zijn volk gaat hem aan het hart, maar hij beperkt zich niet tot zijn geboortegrond. Met evenveel bevlogenheid en wijsheid zet hij zich onbaatzuchtig in voor wereldwijde compassie. Mededogen voor mensen en de natuur zodat we elkaar in de ogen kijken in plaats van wegkijken wanneer het leven ons niet zint. En die lifestyle, een van altruïsme en geweldloosheid, zal hij in september opnieuw met ons delen.
Ter voorbereiding op deze lessen neemt de boeddhistische media ons mee naar de wereld van de eenvoudige monnik.
Komende weken staat de zomer van de boeddhistische omroep (via KRO-NCRV) in het teken van de Dalai Lama. We kunnen een nieuwe driedelige serie bekijken waarin Adriaan van Dis op zoek gaat naar de betekenis van het boeddhisme in onze samenleving. In 1986 sprak hij de Dalai Lama en via verschillende leraren en kloosters is hij onlangs afgereisd naar India om hem opnieuw te spreken. Hij bezoekt ook het hart van mindfulness in het klooster van Thich Nhat Hanh waar ik zelf vorig jaar ook verbleef.
Na deze serie, die een brede blik geeft op het boeddhisme in onze maatschappij, volgt een bijzondere documentaire: The Last Dalai Lama. Deze film geeft een intieme kijk in het leven van de spirituele leraar. Het portret is gemaakt door voormalig leerling en regisseur Mickey Lemle. Naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de Dali Lama (2015) onderzocht hij wat de boeddhistische monnik nu nog belangrijk vindt. Zoals:
Wat is zijn mening over de situatie van Tibet en China?
En hoe kijkt hij aan tegen zijn opvolging. Komt er eigenlijk nog wel een vijftiende Dalai Lama? Eerder maakt Lemle een film over de Dalai Lama getiteld Compassion in Exile (1992). Beelden uit deze film zijn gecombineerd met nieuw materiaal waardoor een indringend en compleet portret ontstaat van de eenvoudige monnik. Dankzij de inspanningen van de boeddhistische omroep in Nederland onder leiding van tv-coördinator Laetitia Schoofs wordt deze film op de Nederlandse televisie vertoond.
Van Dis en de Dalai Lama
Woensdagavond 15, 22 en 29 augustus
21.10u Boeddhistische Blik (NPO2)
The Last Dalai Lama
zondag 2 september
14.55u Boeddhistische Blik (NPO2)
Titelbeeld Jurjen Donkers