Menu
mindful leven

Dansen voor het goede doel

Updated 10/11/2021
dansen voor een goed doel

Born to dance, stond er op het t-shirt dat ik als klein meisje droeg. En daarom zal ik er nooit mee stoppen, zelfs als er geen podium is. Dansen zorgt ervoor dat ik leef, dat ik voel hoe de energie door mijn lijf stroomt. Niet gek dus dat ik enthousiast word van initiatieven die dansen stimuleren. In dit geval: dansen voor het goede doel.

Dansen als metafoor voor een taal die jongeren wereldwijd verbindt.

En niet zomaar. Nee, vanuit een gedachte dat jongeren elkaar helpen om een zorgeloos leven te leiden. In dit geval een leven zonder hiv en aids. Vanuit de dans worden jongeren geïnspireerd en opgeroepen om in actie te komen tegen de verspreiding van hiv en aids. En niet alleen de jongeren zetten zich hiervoor in. Ook artiesten en BN-ers zoals Tiesto, Don Diablo en Doutzen Kroes hebben een connectie met ‘dance’ en voelen zich verbonden met dit initiatief. Zij treden regelmatig belangeloos op voor dance4life, de jongerencampagne van  STOP AIDS NOW!

Dance4life biedt verschillende programma’s voor scholen waarbij jongeren informatie krijgen over de aidsproblematiek.

En deze jeugd ook aanzet tot het nemen van actie. De opbrengsten van de verschillende scholierenacties gaan vervolgens naar de projecten van STOP AIDS NOW! Naast scholieren nemen verschillende organisatie het initiatief om geld in te zamelen. Een voorbeeld hiervan is de stichting MAAN Events die 20 maart een ‘dance event’ in Boxmeer organiseert waarbij een deel van de kaartopbrengst wordt gedoneerd aan dance4life. Op die manier kan iedereen een bijdrage leveren aan het terugdringen van hiv en aids met deze zogeheten ‘support’ acties. Daarvoor biedt de organisatie uitgebreide ondersteuning.

Elke twee jaar vindt een wereldwijde finale plaats met het Dance4life event.

Op dat moment komen alle actieve scholieren bij elkaar en dansen ze gezamenlijk, verbonden en zichtbaar voor elkaar en de wereld via een live satellietverbinding. In meer dan 25 landen verspreid over vijf continenten voelt iedereen op dat moment de solidariteit met elkaar. Dance4life heeft internationaal naam gemaakt, maar het begon toch echt in ons land.

Dance4life werd een feit in 2003 met Dennis Karpes en Ilco van der Linde.

In dat jaar werden de plannen van het duo werkelijkheid. Karpes koesterde de droom om een groot, internationaal, cultureel evenement te organiseren waarbij de grenzen tussen klassiek en modern zouden vervagen en waarbij de bezoeker zou worden ondergedompeld in de meest ultieme vorm van beleving. Als fanatiek wind- en kitesurfer kwam hij al tien jaar in Zuid-Afrika. Daar zag hij de verschrikkelijke gevolgen van hiv en aids. Dat wilde hij wereldkundig maken met een evenement dat de stilte en taboes rondom hiv en aids zou doorbreken.

Van der Linde was een bekende uit de evenementenwereld en organiseerde al 26 jaar diverse evenementen. Ook hij had inmiddels gehoord over de verschrikkingen van aids in Zuid-Afrika terwijl hij zelf ‘even tussenuit was’ en een half jaar met zijn vrouw en twee dochters door Zuid-Amerika reisde. Op dat moment besloot hij zijn commerciële organisatie en zijn enorme netwerk in te gaan zetten voor een internationaal project dat zijn weerga niet zou kennen.

Ondertussen werkt de dance stichting toe naar een climax, want het project is gekoppeld aan duidelijke doelen.

In 2014 wil de organisatie wereldwijd minstens één miljoen jongeren hebben geactiveerd die zich inzetten voor de strijd tegen hiv en aids. Tot die tijd draagt het project op alle mogelijke manieren bij aan het creëren van gerichte onderwijsprogramma’s, politiek draagvlak, fondsenwerving en bewustwording. Een bijzonder middel hiertoe is het fotoboek van topmodel Doutzen Kroes. Dit ‘limited edition’ boek bevat foto’s van Doutzen in Tanzania. De foto’s zijn gemaakt door fotografe Annelies Damen.

Doutzen bracht een bezoek aan een school en deed mee aan een ‘life skills’ sessie.

Tijdens deze les leren jongeren over hiv en aids en hoe zij zichzelf kunnen beschermen. De Friezin was zeer enthousiast over haar reis: “Ik kon in Tanzania zelf zien en mee maken hoe dance4life te werk gaat. Het was fantastisch om mee te maken hoe het dance4life tourteam jongeren inspireert door middel van dans en positiviteit en ze leert om hiv en aids te voorkomen. Zelf heb ik meegedaan aan de dance4life-dans en heel veel met de jongeren gesproken. Net als dance4life geloof ik dat jongeren het positieve virus tegen aids zijn!”

Doutzen Kroes in Tanzania (foto: Annelies Damen)

Doutzen sprak tijdens haar bezoek aan het Dance4life scholenproject uitgebreid met Richard, een jongen die geïnfecteerd is met hiv. Het gesprek werd afgesloten met een knuffel. Voor Richard was dat betekenisvol, want in Tanzania is veel onwetendheid over hiv en aids en erover praten, laat staan elkaar knuffelen, is nog vaak een taboe.

  • Limited edition fotoboek €  25,-.
  • De volledige opbrengst komt ten goede aan de projecten van Dance4life.
  • Bestellen via www.dance4life.nl
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?