Menu
mindful leven

Ontdek de cacao ceremonie op retraite

Updated 18/01/2023
cacao ceremonie volgen op retraite in Nederland

Benieuwd naar de cacao ceremonie retraite in Nederland? Bij Didie Retreats volg je samen met een gediplomeerde teacher deze bijzondere retraite. Op persoonlijke en laagdrempelige wijze maak je kennis met de rituelen van cacao en de positieve werking op je lichaam en geest. Geen zweverige praktijken, maar een fijne en mooie ervaring voor jouw ontspanning.

Voor wie is een cacao retreat geschikt?

Heb je behoefte aan een moment van rust en stilte? Wil je niet langer wachten en eindelijk weer eens diep ontspannen? Dan is de cacao retreat ideaal om te ontladen, tijd te nemen voor jezelf en compleet tot rust te komen. Vind je het belangrijk om je fijner te voelen? Door deel te nemen aan deze retreat met cacao ceremonie geef je jouw brein een zetje in de goed richting. Cacao heeft namelijk unieke eigenschappen waardoor je je op natuurlijke wijze beter gaat voelen. Neem een moment voor jezelf in je dagelijkse hectiek en kom tot rust. Dit is jouw mind sessie met cacao ceremonie. En geen zorgen of het moeilijk gaat zijn: deze diepe ontspanning sessies zijn voor alle niveaus geschikt.

Het was een fantastisch moment voor mezelf vandaag, de mini retraite in de zendo, komt helemaal tegemoet aan de kaart ‘gun jezelf wat meer’ in de goodiebag.

Ervaring van Thea Adlim-Driessen na cacao retreat

Hoe is dit cacao ritueel ontstaan?

De cacao ceremonie opent je hart op een hele vriendelijke en toegankelijke manier. Dit oeroude ‘medicijn’ werd vér voor onze jaartelling al ingezet door de Maya’s en Azteken bij ceremonies. Voor deze beschavingen had cacao grote religieuze, sociale, en economische waarde. Inmiddels heeft deze spirituele traditie haar weg gevonden naar het westen. De cacao rituelen worden zelfs wetenschappelijk onderzocht met betrouwbare analyses van leraren en deelnemers. Inmiddels kun je ook in Nederland goede cacao retreats volgen zoals de eigentijdse retreat van Didie Retreats.

Waarom organiseert Didie Retreats cacao ceremonies?

Binnen het programma van retraites in Nederland organiseert Didie Retreats regelmatig specials. Dit zijn thematische retreats van een ochtend, dag of weekend waarbij een specifiek onderwerp wordt uitgelicht. Ook nodigt Didie Retreats hiervoor deskundige teachers uit die binnen dit thema zijn opgeleid. Bij de cacao ceremonie is er focus op het openen van je hart. Vanuit deze aandacht voor je levenskracht kun je beter voelen wat je nodig hebt. Door alle aandacht te hebben voor je hart en daarna toe te bewegen naar een volledige ontspanning is er nieuwe ruimte in je lichaam om te voelen wat je nodig hebt. Zo kom je door de natuurlijke invloed van cacao en de ceremonie helemaal tot jezelf.

Dit was mijn eerste keer, en ik ging naar binnen met een totaal open geest. Het was een geweldige reis naar binnen en ik kreeg prachtige inzichten en antwoorden. Het volgen van dit pad….

Jeanette deelt haar Cacao Retreat ervaring

Hoe ziet een retraite met cacao ceremonie eruit?

Bij de cacao ceremonie van Didie Retreats haal je het meeste uit je cacao retraite. De ceremonie wordt namelijk gecombineerd met diepe ontspanningsoefeningen. Daardoor kom je helemaal tot jezelf. De ervaring start met inloop en ontvangst op een retraite locatie waar de rust en persoonlijke ontspanning vanzelfsprekend is. Hier ontmoet je jouw retreat teacher die ervoor zorgt dat je je thuis voelt. Vervolgens krijg je uitleg over de ceremonie en het programma. Daarna begint de cacao ceremonie met oefeningen en meditatie gevolgd door diepe ontspanning sessies met begeleiding. Gedurende deze drie uur durende ervaring heb je alle tijd om tot jezelf te komen.

Ervaar tijdens de cacao retreat wat je echt nodig hebt om tot jezelf te komen.

De ervaren retraite teacher neemt je mee in zeven stappen tot een aangename, diepe ontspanning. Deze ontlading wordt gevoed vanuit de yoga nidra filosofie en geeft je ruimte om jouw zelf genezend vermogen te activeren. Dus geen moeilijke oefeningen, maar complete relaxation, voor iedereen haalbaar.

Waar kan je de cacao ceremonie in Nederland ervaren?

Deze special van Didie Retreats wordt gehouden in Gelderland, in de omgeving van Nijmegen, bij een rustig gelegen retreat centrum middenin een natuurpark. Dit is een plek om samen te komen, thuis weg van huis. De rust en de natuur op deze plek zijn ideaal voor deze retraite met cacao ceremonie. Je voelt er de compassie, het respect voor elkaar en de natuur. In dit natuurpark merk je hoe waardevol het is als een plek je ondersteunt. In deze bosrijke omgeving met de rijke historie en ruime wandelgelegenheden kom je opnieuw in verbinding met jezelf.

mediteren met cacao ceremonie
Didie Retreats organiseert de cacao ceremonie op een rustgevende locatie.

Wie verzorgt de rituelen tijdens de retraite?

Didie Retreats werkt met gediplomeerde teachers en daarom krijg je een volledige ervaring vanuit deskundigheid en mind-body opleidingen. Deze teachers hebben een gedegen achtergrond in verschillende methodieken ter bevordering van diepe ontspanning en herstel waaronder yoga nidra, bewustzijnscoaching, reiki en de begeleiding van cacao ceremonies. De retreat teacher combineert verschillende oefeningen tot een bijzondere en effectieve mix waardoor je makkelijker ontspant, herstelt van stress en vermoeidheid, maar bijvoorbeeld ook makkelijker in flow bent met je creativiteit, intuïtie en prettiger kan werken.

WOW, in 1 woord fantastisch. Het was echt boven verwachting en de beste cacao ceremonie tot nu toe. Iris is ook zo fijn. Zij spreekt mooi, helder, nuchter in zonder ‘sturing of invulling’. Ze is hartelijk, rustig. En de opbouw was goed.

Retreat deelnemer Sharda König over de cacao retreat

Eet je chocola tijdens de ceremonie?

Nee, de cacao die je proeft tijdens het ritueel is puur en heeft ongekende impact op je mind en lichaam. Bij chocola wordt boter en suiker toegevoegd, niet te vergelijken met de zuivere werking van cacao. De stoffen die cacao van nature bezit, maken deze ceremonie de moeite waard. Als je dit zelf ervaren hebt, zal je het verschil merken. De cacao die je nuttigt tijdens de rituelen kun je zien als een instrument dat de opening van je hart vergemakkelijkt.

Deelnemers gebruiken cacao als middel voor persoonlijke transformatie door energetische
zuivering van het lichaam, verbeelding en het verschuiven van persoonlijke verhalen.

Uit onderzoek naar cacao ceremonies door Taylor Burby
de beste cacao ceremonie in Nederland
De basis voor een goede cacao ceremonie is pure cacao

Wat zijn de voordelen van een retraite met cacao ceremonie?

Door deel te nemen aan een retreat met cacao ceremonie geef je jezelf de kans om transformatie te initiëren. Het kan een stap zijn van heling of bijvoorbeeld het verwerken van oud verdriet. Je hebt zo de ruimte om een begin te maken met een volgende fase in jezelf, te leven vanuit meer compassie voor jezelf en uiteindelijk ook de mensen die je dierbaar zijn. Je bepaalt zelf welke stappen je wil zetten in je leven; de ceremonie en diepe ontspanning kunnen een duwtje in de juiste richting zijn. Wat je met de ervaring wil doen in je dagelijkse leven, is helemaal aan jou. Je hernieuwt de relatie met jezelf en vervult hiermee een persoonlijke behoefte die ook op lange termijn effect kan hebben.

Heb je bij een retraite met ceremoniële cacao kans op vreemde bijwerkingen?

Je hoeft niet bang te zijn voor onwerkelijke ervaringen. De natuurlijke cacao zorgt er juist voor dat je geaard blijft en in alle realiteit bij jezelf. Het is een mooie ervaring in een eigentijdse omgeving met een no-nonsense teacher. Alleen wanneer je bepaalde medicatie gebruikt of bijvoorbeeld antidepressiva, is het raadzaam om voorzichtig te zijn bij deelname. Bekijk hier de lijst bij cacao rituelen als je antidepressiva gebruikt*.

Wat hebben andere mensen ervaren tijdens de cacao ceremonie?

Het effect van haar retreats heeft zich bewezen onder deelnemers. ‘Omdat het echt je hart opent’, vertelt cacao teacher Iris. ‘Uit onderzoek is gebleken dat de stoffen in cacao de positieve neurotransmitters in je mind activeren. En dat op een hele zachte en positieve manier. Je komt ook veel beter in verbinding met jezelf. En ik combineer deze traditie met diepe ontspanning wat uniek is en nog veel dieper effect heeft.

Door de combinatie van het cacao ritueel en de diepe ontspanning kun je nog beter loslaten wat je niet meer nodig hebt.

Teacher Cacao Ceremonie Iris

Na afloop schreef een deelnemer aan Iris: ‘Het was heel bijzonder om deze ceremonie te beleven! Ik wist niet wat ik ervan kon verwachten en liet me door jou leiden. Bijzonder wat er dan als vanzelf los kwam aan emoties. Ik ‘wist’ wel dat die er zaten en door de ceremonie kon ik ze zo beleven en laten gaan.’

Welke voordelen heeft cacao nog meer?

De stoffen die cacao bevat kunnen een positief effect hebben op je gezondheid*.

  1. Endorfine (PEA): PEA stimuleert ook de activiteit van dopamine, een neurochemische stof die wordt geassocieerd met plezier.
  2. Theobromine: een bittere alkaloïde, genoemd naar de cacaoplant – Theobroma. Het is een stimulerend middel dat concentratie en visuele verwerking van informatie verbetert. Het kan je kalm, alert en op je gemak doen voelen. Theobromine helpt de bloedvaten tot 10-20% te openen, waardoor er meer zuurstof naar alle cellen in je lichaam gaat.
  3. Anandamide: afgeleid van het Sanskriet woord voor ‘gelukzaligheid, geluk, plezier, vreugde en verrukking’. Wetenschappers noemen deze chemische stof de ‘gelukzaligheidsmolecule’ omdat het helpt gevoelens van plezier en welzijn te bevorderen.
  4. Tryptophan: wordt in het menselijk lichaam omgezet in serotonine, bekend als het gelukshormoon. Het is ook de voorloper van melatonine, waardoor je beter slaapt en beter kunt omgaan met stress.
  5. Serotonine: het is een van de belangrijkste neurotransmitters in de menselijke hersenen en komt voor in cacao. Serotonine helpt op natuurlijke wijze een gevoel van kalmte en welzijn te produceren om een positieve stemming te bevorderen.
  6. Magnesium: cacao is een van de hoogste plantaardige bronnen van magnesium ter wereld.
  7. IJzer: cacao is de hoogste plantaardige bron van ijzer die we kennen, met 7,3 mg per 100 g.
  8. Calcium: cacao bevat meer calcium dan koemelk: 160 mg per 100 g tegenover slechts 125 mg per 100 ml melk.
  9. Andere belangrijke sporenelementen in cacao zijn chroom, dat de bloedsuikerspiegel helpt reguleren, en zink, dat een belangrijke rol speelt in het groeiproces. Het versterkt ook het immuunsysteem. Magnesium is belangrijk voor een gezond hart en de wetenschap ontdekte dat de concentratie magnesium achttien keer hoger is in het hart dan in de bloedbaan. Magnesium helpt ook glucose om te zetten in energie waardoor je hersenen haarscherp kunnen werken.
  10. Antioxidanten: cacao bevat veel antioxidanten. Deze omvatten een klasse van polyfenol antioxidanten genaamd flavonoïden, epicatechine en catechine, die beide uitgebreid zijn onderzocht en waarvan is aangetoond dat ze de cognitieve prestaties verbeteren.

*) Deze lijst is onder voorbehoud van officiële gezondheidsrichtlijnen. Didie Retreats neemt geen medicinale verantwoordelijkheid voor deze lijst.

persoonlijke tips voor retreat met cacao rituelen
Serotonine is een van de belangrijkste neurotransmitters in de menselijke hersenen en komt voor in cacao.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?