Menu
eenvoud thuis

Italiaans ijs, dolce dreams

de beste ijssalons

Geen zomer zonder de smaaksensatie van ambachtelijk Italiaans ijs. En daarvoor hoef je niet naar Italië. De beste ijs maestro’s vind je gewoon in eigen land. Maar dan moet je wel even weten waar je ze kunt vinden. Italiaans ijs is veel meer dan een kleurig, koud bolletje dat je op aangename wijze verkoelt tijdens een warme zomerdag. Authentiek Italiaans ijs is het resultaat van pure ambacht. Alleen de beste ijsbereiders van het land hebben dit vakmanschap in hun vingers. Vers bereid en puur natuur zonder toevoeging van geur- en smaakstoffen, dat vormt de leidraad voor de echte topsmaken.

Dat Italiaans ijs oorspronkelijk uit China komt, zou je misschien niet direct verwachten.

Toch was het naar alle waarschijnlijkheid de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo die het ijs in de dertiende eeuw meenam uit het verre oosten. Vervolgens veroverde deze lekkernij via het Italiaanse Florence en het Franse hof een onmiskenbare positie als verfrissende heerlijkheid. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw maakte Nederland kennis met dit ijs dankzij enkele reislustige Italiaanse families. Zij wisten de traditie van het ambachtelijke ijs hoog te houden en onze harten te veroveren met smaakcombinaties die alleen zij kunnen verzinnen én bereiden.

De eerste Italiaanse ijsjes werden verkocht vanuit de ijskar.

Maar dankzij ‘visionair’ Guido De Lorenzo werd in Utrecht de ‘ijssalon’ in het leven geroepen. Deze Italiaan, zijn zoon en uiteindelijk kleindochter, hebben veel betekend voor de Nederlandse ontwikkeling van het ijs. Deze familie introduceerde niet alleen gewaagde smaken, maar vader De Lorenzo was ook betrokken bij de oprichting van de ITAL (de vereniging van Italiaanse ijsbereiders in Nederland), hoofd-examinator van de vakopleiding Meester ijsbereider en voorzitter van Artglace (de Europese vereniging van ambachtelijke, Italiaanse ijsbereiders).

De beste ijsbereiders in Nederland worden regelmatig geprezen door internationale comités en erkend met prijzen en media-aandacht. Voor de echte Italiaanse smaak kun je dus gewoon met je fiets, auto of trein een rondje maken in eigen land.

De beste ijssalons

 • Roberto Gelato Poortstraat 93, Utrecht Van ‘ijsgek’ Roberto Coletti en Carlina Coletti De Lorenzo (de dochter van opa Lorenzo die de ijssalonin Nederland introduceerde). Bijzondere smaken zoals caramel met pijnboompitten, sicilia (geroosterde amandelijs met vijgen) en variegato Amarena (yoghurt met gesuikerde kersen).
 • Talamini Gelato Groenmarkt 141, Dordrecht Deze salon heeft meerdere vestigingen met hoogwaardig ambachtelijk is. De salon in Enschede heeft volgens de Italiaanse vakjury van de Coppa D’Oro het lekkerste chocolade ijs.
 • Busato Arkelstraat 11, Gorinchem Echte Italiaanse historie met liefde voor ijs en koffie. Geniet van de IJscoupe Frangelico met vijf bolletjes Italiaans ijs, slagroom en Italiaanse hazelnotenlikeur.
 • Garrone Grote Houtstraat 179, Haarlem Niet alleen heerlijke ijsjes maar je kunt er ook complete ijstaarten bestellen. Ieder bezoekje is een verrassing want je vindt er tientallen bijzondere smaken.
 • San Marco Langestraat 43, Amersfoort Een Italiaan die zich laat inspireren door de natuur met smaken zoals yoghurt-dragon en venkel. Bovendien zet de eigenaar zich ook in voor goede doelen en kiest hij voor biologische producten.

Nog geen comments

  Leave a Reply

  Chat openen
  1
  Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?