Menu
mindful leven

De beste retraite tips tijdens de lockdown

Updated 23/06/2022
op retraite tijdens lockdown

Kun je nog wel op retraite tijdens deze lockdown? Ik heb de beste retraite tips voor je verzameld; juist nu is jouw balans belangrijker dan ooit. Het is een onzekere tijd en je zoekt naar houvast en vertrouwen. Daarom wil je graag ontdekken hoe je vanuit eigen kracht verder kunt gaan in deze corona periode. Hoe kom je nu tot jezelf en wat voel je?

Neem nu de tijd om aan jezelf te werken: boek een privé wandelretraite met coach.

Of kies een van de andere ideeën om jezelf rust te geven deze periode. Ga op onderzoek om te bepalen wat jij de komende tijd belangrijk vindt; wat je dromen zijn, je verlangens of wat je bereiken wil op je werk en privé.

Gebruik de lockdown om te ontdekken en ervaren wat je echt voelt. 

Ik maak regelmatig overzichten van retraites in Nederland, Europa of zelfs verder weg en ik spreek trainers die retraites geven. Ook zij ondervinden last van de pandemie. Ze mogen niet weg en zelfs bij retraites in Nederland kunnen ze geen grote groepen ontvangen. De accommodaties mogen niet gebruikt worden voor grote retraites. Dus op dit moment is het ontzettend lastig om retraites te organiseren. Je kunt wel terecht bij een aantal kloosters en instituten waar kleinschalige stilte retraites op het programma staan. Maar is dat niet wat je zoekt, dan zijn er momenteel genoeg interessante en waardevolle alternatieven voor een groepsretraite.

Wat zijn de beste retraite tips als je genoeg hebt van de stress en onrust?

Zijn er alternatieven voor een retraite in Nederland of Europa tijdens de lockdown? Ik geef je een aantal ideeën uit eigen ervaring en die van deskundige trainers waardoor je toch de rust vindt en de inzichten om jezelf verder te onderzoeken en te verkennen tijdens een langdurige periode van onzekerheid en afwachten.

Op retraite tijdens de coronacrisis, 8 ideeën die je helpen mindful te zijn:

1. Boek een corona-proof online retraite. 

Dat ligt natuurlijk het meest voor de hand. We brengen veel tijd door achter het scherm met werk, meetings en cursussen. Moet je dan ook nog online op retraite gaan? Ik hoor je al denken: ‘nog meer computertijd… alsjeblieft, ik ben er klaar mee.’ En toch is een online retraite heel wat anders dan al die virtuele meetings voor je werk. Ik heb mensen gesproken die deelnamen aan online retraites en ze hebben er ontzettend veel baat bij gehad. Het was even wennen, maar uiteindelijk bleek het waardevol te zijn en gaf het de voldoening die ze zochten. Een online retraite is ook niet zomaar een virtuele sessie: je verbindt je echt aan de groep met wie je de retraite volgt. En met die groep maak je een weekend door, een week of soms zelfs langer afhankelijk van de retraite. Bij voorkeur betaald om zo een financiële belofte aan jezelf te maken. Geen vrijblijvendheid, maar een heuse investering in je persoonlijke ontwikkeling waar je nog lang profijt van zal hebben. 

Goede online retraites werken ook met een duidelijk schema.

Je begint de dag met elkaar, je hebt je groepssessies en iedereen z’n coaching moment. Verder zijn er pauzes waarin je gaat lunchen, afgewisseld met meditaties en andere inzichtsoefeningen. Je volgt een compleet programma zoals je ook tijdens de fysieke retraite zou doen. Verder zijn er ook 1-op-1 sessies met je leraar en kunnen er buddy’s aangewezen worden waarmee je de verdieping zoekt. Dat maakt het gelijk persoonlijker en geeft vertrouwen.

Het is even wennen aan de computer, maar op een gegeven moment heb je niet meer door dat die er is.

Je ontwikkelt een hechte relatie met de groep en dat leidt tot inzichten die je niet vantevoren bedenken kan. Zorg wel voor een ruimte waar je rustig verblijft. Denk ook aan comfortabele kleding en gezonde voeding. Meestal word je daarbij begeleid. 

Vaak zijn deze online retraites net even goedkoper dan de reguliere retraites.

Er hoeft geen ruimte gereserveerd te worden en ook de horeca valt buiten de kosten, dus de retraite centra bieden nu aantrekkelijke kortingen. Dat maakt het extra interessant om bij een gerenommeerd instituut een online retraite te volgen. 

Onlangs volgde ik zelf virtuele trainingen ter verdieping van mijn werk. Ik was onderdeel van een groep met tien mensen gedurende zes weken, waarbij we een dag in de week online samenkwamen. De groep gaf me geborgenheid en ik bouwde een band op met de verschillende buddy’s. Ik leerde mensen kennen, stelde me kwetsbaar op en heb er geen spijt van. Dus als je er voor open staat, doen! Ook bij een online retraite kun je grondige veranderingen in je leven teweeg brengen. 

Ideeën voor online retraites tijdens de lockdown:

2. Persoonlijke wandelretraite met een leraar

Afgezien van de online retraites, de online meditatie en apps met vooraf opgenomen sessies kun je ook denken aan 1-op-1 sessies met een retraite leraar. Momenteel zitten veel retraite coaches thuis en zijn de retraitecentra gesloten. Daarom komen zij ook met nieuwe ideeën en oplossingen om op retraite te gaan. Een goed alternatief is de privé sessie met de retraite leraar. Boek een individuele wandelretraite met coaching. Op een corona-proof manier kun je zo aan jezelf werken. Samen met de leraar ga je op zoek naar antwoorden om de dag en de week aan te kunnen met alle chaos waar je steeds mee geconfronteerd wordt. Je kunt ook vanuit huis online samen werken aan je persoonlijke vragen.

wandelretraite in Nederland vertelt
Wandelretraite met een coach om je persoonlijke vraagstukken te bespreken.

3. Online mediteren om je goed te voelen

Minder compleet dan de volledige online retraite, maar ideaal als je een makkelijke variant zoekt. En dan heb ik het over geleide live meditaties: meditaties die live worden uitgezonden met een leraar die samen met jou en de groep oefent. Soms ook met de mogelijkheid tot het stellen van persoonlijke vragen Heel wat anders dan een app met opgenomene sessies die je solo volgt. Dit zijn live trainingen met deskundigen, leraren op het gebied van mindfulness en boeddhisme die je deskundig begeleiden bij je beoefening thuis. Voor je innerlijke behoefte kan het ontzettend heilzaam zijn. Ook kun je nu online live meditaties volgen bij centra waar je anders niet zou komen omdat het te ver weg is. Het Nijmeegse Radboudumc Centrum voor Mindfulness geeft bijvoorbeeld betrouwbare live sessies, handig als je in Groningen of Limburg woont.

Voor live online meditaties kun je bijvoorbeeld terecht bij:

4. Individuele training Kracht van Innerlijke Rust.

Door samen met een leraar gedurende een langere periode aan je bewustzijn te werken, kun je in deze lockdown belangrijke stappen zetten voor je persoonlijke rust. Wil je minder piekeren en heb je behoefte aan rust in je hoofd? Wil je meer zelfvertrouwen in je dagelijkse leven ervaren?De Kracht van Innerlijke Rust is een effectieve training voor een leven in aandacht en balans. Besteed aandacht aan het leven dat je gegeven is. Ontdek hoe je rust in je hoofd krijgt en kom tot jezelf.

Hierdoor vergroot je de totale kwaliteit van jouw leven door minder te piekeren en meer te genieten.

Het is een individuele training waardoor je op gepaste afstand en in een veilige omgeving kan samenzijn tijdens de lockdown. De trainer begeleidt je helemaal privé en er is alle aandacht voor jouw thema’s. Je gaat werken aan vertraging in je leven en rust in je hoofd. Deze training is voor mij een belangrijke stap geweest om balans in mijn leven te brengen en te genieten van de dag.

5. Op retraite met een app.

Je mind verkennen met een app behoort ook tot de alternatieven voor een retraite tijdens corona. Vooraf opgenomen en naar eigen wensen te gebruiken. Gratis of slechts een paar euro. Gratis is altijd handig als je iets wilt uitproberen, maar je persoonlijke commitment is dan minder groot. Ook de afstemming op jouw behoeften is minimaal. Doorgaans zijn het algemene trainingen, meestal voor een breed publiek waarbij de mainstream mindfulness en meditaties populair zijn. Een enkele app zal je verder helpen, maar als jij diepgang zoekt tijdens deze crisisperiode is een app mogelijk niet het beste alternatief. Wel ideaal als je altijd iets bij de hand wil hebben om je te herinneren aan bewust leven. Aanvullend is een podcast ook inspirerend om je te helpen bij het mediteren en vinden van persoonlijke rust.

Apps die je helpen bij mindful leven:

6. Alleen op retraite

Waarom niet zelf op pad? Iets wat ik regelmatig doe en waar ik ook veel over schrijf. Zo’n zelfstandige retraite is in feite de meest pure vorm van retraite, want op retraite gaan is zo oud als de mensheid zelf. Jezelf terugtrekken in de natuur om te onderzoeken wat de betekenis van het leven is. Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven zonder lijden? Niet alleen Boeddha, maar ook Jezus trok zich terug om te onderzoeken hoe hij de wereld kon verlossen van het lijden. 

Door alleen op retraite te gaan kom je veel over jezelf te weten.

Afzien in een afgelegen grot is tegenwoordig niet meer nodig, je kunt prima solo aan de slag in een vakantiegelegenheid in Nederland. Al geeft een plek in de natuur, waar je alles zelf moet regelen, veel meer zelfkennis. Ga buiten de vakanties om naar een kleine camping in de natuur. Neem een tentje mee, dikke slaapzak en onderzoek wat er met je gebeurt als er geen afleiding is. Als er geen mensen zijn die je vragen stellen, als je gedachten de vrije loop gaan en je niet laat afleiden door wifi of andere zaken. Wat gaat er in je om? Wat ontdek je? Welke gevoelens komen steeds terug?  Schrijf alles op. Oplossingen hoef je niet te bedenken, ervaar hoe je je voelt in de natuur. Dat is best bijzonder.

Ik ben wel eens alleen op retraite gegaan en het was niet altijd even fijn.

Toch heb ik er nooit spijt van. Het is echt een zoektocht; hoe sta je er voor en kun je omgaan met stilte, leegte en rust? En wat doet de natuur? In het begin maakt het me onrustig, maar na een paar uur land ik en voel ik me rustig. Soms merk je pas als je weer thuis bent wat het met je gedaan heeft. Dan voel je hoe hard jouw reset nodig was. Weg in stilte heb je je ontdaan van alle routine. Eenmaal thuis kun je die ervaring gebruiken om een nieuwe route uit te stippelen. 

Geef jezelf zo’n solo stilte retraite in een rustig vakantiepark of een tentje.

De ervaring is uniek. Neem een paar dagen vrij en zorg dat je geen afspraken hebt. Ik verbaas me er vaak over dat we alleen vrij nemen als er iets is, als we op vakantie gaan, naar de dokter, tandarts of wat dan ook. Neem eens gewoon vrij, voor je persoonlijke gezondheid. Kies dit moment voor jezelf en ga alleen een weekendje weg.

Heb je tijdens het weekend begeleiding nodig, dan zijn er ook genoeg leuke retraite alternatieven met coronaproof workshops.

7. Een wandeling in de natuur 

Is het voor jou onmogelijk om een nachtje weg te gaan? Kies dan voor een wandeling aan zee of in de natuur. Bezoek de enige plek waar alles in balans blijft, corona of niet. De zon komt elke dag op en gaat zonder aarzeling onder. Bomen staan in bloei, vogels fluiten en de insecten doen hun seizoensdans. De natuur geeft zoveel positieve energie en geborgenheid. Daar maak je een connectie met jezelf en je leven.

mndful leven in de natuur
Slow moments in de natuur (foto: Jeroen Nieuwstad)

8. Ga op retraite met een persoonlijk boek

De boekenwereld zit vol met gidsen die jou helpen om te onderzoeken hoe het met je gaat. En omdat er zoveel boeken zijn, is er altijd een thema dat precies bij jou past. We hebben niet allemaal dezelfde vraagstukken. We willen gelukkig zijn, maar jij hebt ook hulpvragen die alleen bij jou passen. Door welk probleem of welke uitdaging word je iedere dag of week gehinderd? Wat zoek jij? 

Ik ben al jaren bezig met een expeditie mindful leven, ofwel, ik zoek rust.

In mijn hoofd kan alles, maar in praktijk is dat niet haalbaar. Ik heb maar één leven en elke dag bestaat uit 24 uur. Dat geldt voor elk mens op aarde. Al die geweldige ideeën in mijn hoofd maken me blij, maar kunnen me ook wel eens uitputten. Dus ik zoek altijd rust, manieren om tevreden te zijn met wat ik heb, met wat ik doe en alles wat er gebeurt in mijn leven. Iedere dag opnieuw, want het leven is geweldig. Ik heb het ontzettend goed en die zegeningen mag ik tellen. De momenten waarop ik dat echt voel, kom ik tot rust.

Dan ben ik happy, in het moment, en voel ik me fijn.

Ik heb veel steun gevonden in de boeken over zenboeddhisme. Dat hielp mij, maar zoals gezegd heb jij een eigen vraagstuk en daar wil je aan werken. Het is normaal om je even terug te trekken, stil te zijn, te zien wat er gebeurt als je je gevoel onderzoekt. 

Een boek van een betrouwbare leraar kan je daarbij helpen als een vorm van retraite.

Vooral boeken die opdrachten bevatten waarbij je inzichten moet noteren. Je ontdekt de problemen die je bezighouden, de uitdagingen en gaat al schrijvende op zoek naar oplossingen. Een handboek begeleidt je op een mooie manier. Zo beschik ik over verschillende mindfulness trainingen op papier; handboeken geschreven met de officiële mindfulnesstraining als vertrekpunt. Dan weet je dat je betrouwbare instructies krijgt. Ik heb zelf gewerkt voor het Radboud Centrum voor Mindfulness en de trainingen die daar gegeven worden, zijn wetenschappelijk onderbouwd. Het zijn geen sessies om je even snel goed te voelen. Alles is ontwikkeld vanuit een wetenschappelijk fundament, opgezet door John Kabat Zinn, een wetenschapper die na sessies bij verschillende boeddhistische leraren heeft onderzocht hoe boeddhisme je kan helpen bij het omgaan met chronische stress en pijnklachten.

Mindfulness boeken en andere hulpgidsen vormen een goed alternatief voor een retraite tijdens de pandemie. 

Ps, ga zo’n boek niet lezen waar de kinderen bij zijn of als je partner allerlei vragen stelt tijdens een tv-programma. Pak je boek en loop naar het park of rijd naar een plekje in de zon waar je aandacht hebt voor alle inzichten. Plan een vaste dag in de week, middag of een zaterdagochtend en werk aan jezelf. Onderzoek waar je behoeftes liggen. Werk aan jouw geluk en zorg dat je opgewassen bent tegen de uitdagingen die op je pad komen.

Aarzel niet en ga aan de slag met de 8 lockdown retraite tips.

Kies voor een online retraite, meditatie, persoonlijk onderhoud met een leraar, solo retraite in een vakantiehuis of een camping, een dag in de natuur of haal je inzichten uit een boek. Ik heb alle varianten uitgeprobeerd en ik ben er als mens door gegroeid. Ook heeft het me vertrouwen gegeven tijdens deze bizarre periode in de samenleving. Doordat ik zo sterk in het nu leef, kan ik heel veel aan, met een happy face. Financieel, mentaal, fysiek, alles komt zoals het komt en ik vind er mijn weg in. Dat lukt jou ook: bekijk de retraite tips en gun jezelf iets moois.

Bonustip: een mini online schrijfretraite

Pak pen en papier en schrijf op wat je bezighoudt. Ik heb een mini schrijf retraite gemaakt met eenvoudige schrijfoefeningen. Deze opdrachten helpen je te ontdekken waar je je goed bij voelt en waar je gelukkig van wordt. Geschikt als je behoefte hebt aan een creatieve en mindfulle boost!

Ik hoop echt dat ik je hiermee kan helpen. Zijn er toch nog dingen die je continu bezig houden of waar je niet uitkomt, voel je je vrij om je reactie te geven. Ik denk graag met je mee.

retraite tips in nederland
Mijn happy face in de natuur (foto: Jeroen Nieuwstad)

ps, de foto’s zijn gemaakt door Jeroen Nieuwstad. Ook hij gaat regelmatig de natuur in om zichzelf terug te trekken, in zijn geval met een bootje in de Biesbosch. Doordat hij heeft geleerd te doen wat goed voelt, is er nieuwe ruimte ontstaan voor zijn creatieve kant: fotografie. We sparren regelmatig over ambities, creatieve projecten en online ondernemerschap (hij runt het marketing bureau Think Online). Naast al deze hersenspinsels hebben we nog iets gemeen: elke dag beleven als het grootste geschenk ooit.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?