Menu
mindful leven

De beste retraites voor beginners

Updated 28/06/2022
ga op retraite en maak je hoofd leeg

Wil je een keer op retraite en weet je niet waar te beginnen? Dan help ik je op weg met een overzicht van retraites die iedereen kan volgen. Ik heb ook een fase gehad waarin ik niet wist welke retraites geschikt waren voor beginners zoals ik. Ik vond het spannend om een goede retraite te kiezen en wilde me op mijn gemak voelen tijdens de meditaties, mindfulness of stilte wandelingen. Het was niet de bedoeling dat iedereen enthousiast mee kon komen met de meditatieleraar en ik alleen maar ongemakkelijk op mijn kussentje zou zitten. Ik wist überhaupt niet hoe lang ik het vol zou houden en of ik een dag, weekend of week weg zou gaan.

Ik vroeg me regelmatig af: wat zijn de beste retraites voor beginners?

Met deze retraites voor beginners geef ik je verschillende ideeën om een time-out te nemen in je drukke bestaan. Deze retraites zijn verder geschikt voor iedereen die rust zoekt zonder moeilijke yoga poses.

Uiteindelijk was een van mijn eerste retraites gelijk een groot avontuur.

zen retraite voor beginners in Nederland

Ik had een reis uitgestippeld naar een Frans mindfulness klooster waar ik mijn eerste grote retraite ervaring opdeed. Ik had namelijk al veel teksten bestudeerd van het boeddhisme en zenmeester Thich Nhat Hanh en wilde zijn kloostergemeenschap in Zuidwest Frankrijk bezoeken. In het mindfulness klooster leerde ik de wereld van mindfulness kennen. Het bleek allemaal veel toegankelijker dan ik op voorhand dacht. Het programma bestond uit een lezing, een wandeling, een gezonde lunch in stilte, wat vrije tijd en samen luisteren naar muziek om te eindigen met een moment waarop iedereen zijn ervaringen mocht delen.

Het was een prettige ervaring die mij uiteindelijk inspireerde tot het organiseren van retraites voor beginners.

Het is namelijk zo fijn om je even terug te trekken en een moment van rust en kalmte te ervaren. Dat gun ik iedereen. Daarvoor hoef je niet ver te zoeken of en lange reis te maken. Je hoeft ook geen ervaren meditatie- of yoga leerling te zijn. De rust vinden in je hoofd en lichaam is voor iedereen binnen handbereik.

retraite ervaringen voor beginners
De meditatiehal van het Franse mindfulness klooster
boeddhabeelden-in-zen-klooster
Boeddha’s in de heuvels van het Franse mindfulness klooster

Daarom help ik je graag met een persoonlijke lijst van retraites voor beginners.

Het is belangrijk dat je een retraite kiest op een plek waar het rustig is en dat je begeleid wordt door ervaren teachers. Verder moet het programma goed in elkaar zitten met de juiste afwisseling voor lichaam en geest. Een gezonde en goede catering is ook belangrijk: een time-out in je drukke bestaan betekent ook dat je de ruimte hebt mindful te eten en te genieten. En zet een stap tegelijk. Begin met een dag of een weekend retraite. Laat de ervaring op je inwerken, geef jezelf daarvoor enkele dagen de tijd, en bepaal dan wat de volgende stap is. Soms betekent dat een volgende retraite van een week, maar het kan ook zijn dat je graag verschillende losse dagen door het jaar heen kiest. Houd ruimte om gehoor te geven aan je behoefte.

De retraites voor beginners die ik organiseer, zijn toegankelijk en praktisch.

Bij een retraite gaat het erom dat je de inzichten thuis kan verwerken. Een leven met wat meer rust en aandacht heeft tijd nodig. De oefeningen van de retraites kun je daarom thuis herhalen en integreren in je dagelijks leven. Zo is mindfulness een manier van leven die je toepast in je gezin, op je werk en tijdens je dagelijkse activiteiten. Ook het mediteren is een oefening die niet beperkt blijft tot het kussentje tijdens de meditatieretraite. De technieken kun je ook uitvoeren voordat je uit bed stapt of ’s avonds als je tot rust komt op je slaapkamer.

mindfulness en mediteren thuis oefenen met Didie
In mijn huis oefen ik met mindfulness en mediteren voor een rustige avond

Deze retraites zijn verder geschikt voor iedereen die rust zoekt zonder moeilijke yoga poses.

Geen acrobatiek of moeilijke fysieke houdingen, je bent welkom met jouw natuurlijke bewegingsvrijheid. Tijdens de genoemde retraites zijn de oefeningen rustig en vertragend. Ze hebben tot doel jou te helpen ontspannen en je handelen te vertragen. De leraren helpen je de onrust in je hoofd te kalmeren en te voelen waar jij goed aan doet. Je vindt de ruimte en aandacht voor jezelf om ook eens te vragen: hoe is het eigenlijk met me? Wat wens ik mezelf? En welke stapjes kan ik zetten om vanuit mijn rust te leven in plaats van de dagelijkse routine?

Deze stiltedagen en mindfulness retraites voor beginners helpen je de automatische piloot in de ogen te kijken en weer te voelen waar jij gelukkig van wordt.

Dat moment verdient iedereen, en time-out om je hart te laten spreken.

rust vinden op retraite
Innerlijke rust vinden op retraite

Wil je meer weten over de retraites voor beginners?

1. Een dag retraite mindful in stilte

Wil je eens oefenen met een dag stil zijn? Hoe zou het zijn om en dag niet bereikbaar te zijn? Een ervaren mindfulness leraar begeleidt jou tijdens deze stilteretraite. In alle rust neemt de leraar je mee tijdens een dag zonder praten. Met meditaties, ontspanningsoefeningen en langzame wandelingen ontdek je hoe fijn het is een dag te vertragen. Je hoeft niks en komt erachter wat je gevoel wil vertellen. Je gedachten worden rustig en je adem helpt je op weg naar kalmte en liefde voor jezelf. De retraite vindt plaats in een omgeving met veel natuur waardoor je zintuigen makkelijker tot rust komen. Ook word je altijd goed verzorgd met koffie, thee, lekkers en een smakelijke lunch.

Ik heb regelmatig reacties gehoord van deelnemers die na de retraite in stilte helemaal geen zin meer hadden om te praten.

Zo fijn vonden ze het. Ze voelden ook hoe hard de time-out nodig was. Vaak blijft het niet bij die ene dag. De meeste deelnemers nemen de ervaringen mee naar huis en voelen enkele dagen later nog hoe welkom de vertraging is geweest.

stiltedag retraite in Nederland
Stiltedag retraite in Nederland (foto: Klooster Breda)
stilteretraite in Nederland
Ga ervaren wat de stilte met jouw gedachten doet (foto: Klooster Breda)

2. Kennismaken met zen meditatie en ademhaling

Er zijn verschillende methodes om te leren mediteren en deze meditatieretraite zorgt voor een mooie basis. De zen dag voor beginners is een retraite waarbij je kennis opdoet en praktijkervaring met zen meditatie. Deze vorm van mediteren is namelijk erg puur en minimalistisch. En daarmee toegankelijk voor iedereen die wil ontdekken wat mediteren inhoudt. Een ervaren en geoefende zenleraar begeleidt je deze dag. Je gaat niet alleen samen zitten en mediteren, maar er volgen ook oefeningen (soms ook buiten) om te ervaren wat je zintuigen je allemaal te vertellen hebben. De zenleraar is naast monnik ook vader en filmmaker en staat zelf middenin de samenleving. Dat maakt het voor deelnemers aan deze meditatie retraite erg herkenbaar. Eigen ervaringen of uitdagingen kun je delen met de leraar en het is ook mogelijk advies te vragen voor je eigen situatie.

Deze retraite dag kent een prettig tempo en er is genoeg ruimte voor uitwisseling van inzichten en ideeën.

retraite en rust vinden
Toegankelijke retraite met mediteren in Gelderland (foto: Kiemkracht 64)

De ervaring leert dat deelnemers het fijn vinden om in een groep te oefenen en van anderen te horen waar zij tegenaan lopen. Door observaties van andere mensen worden jouw inzichten ook rijker en completer. Het is ook fijn te merken dat je niet de enige bent die behoefte heeft aan een kalme geest. Samen oefenen met mediteren om je mind tot rust te brengen geeft een mooie verbinding. En het actief opzoeken van de rust in je lichaam is dankzij deze meditatie retraite voor beginners een cadeau aan jezelf.

retraite in de natuur en mediteren
Retraite in de natuur en mediteren (foto: Kiemkracht 64)
stiltedag in de natuur retraite
Tot rust komen tijdens de stilte retraite nabij het bo

3. Mindfulness retraiteweek in Frankrijk

Als je voor de eerste keer een retraite in het buitenland wil volgen, is er de mindfulness retraite in Frankrijk. Deze retraite is heel praktisch en makkelijk als je een mindfulness week voor beginners zoekt. Je verblijft op een rustige boerderijcamping met prachtige vergezichten. Deelnemers aan deze retraite komen snel tot rust vanwege de mooie ligging, de prettige sfeer in de natuur en de aardige eigenaren Sandra en Santi. Ze hebben allebei in het Franse mindfulness klooster gewoond. Hun ervaringen met mindful leven brengen zij in de praktijk op hun permacultuur campingboerderij. Ze leven en eten met de seizoenen en bieden accommodaties waar je sfeervol tot rust komt.

De retraiteweek in Frankrijk is erg geschikt voor beginners omdat de meditaties, wandelingen en oefeningen eenvoudig zijn.

mindfulness retraite week
Mindfulness retraite week in Frankrijk om te vertragen en genieten.

Het tempo is rustig en er is aandacht voor persoonlijke vragen en ervaringen. Ook is er veel vrije tijd aan het kleinschalige zwembad of op een van de terrassen met zithoekjes om en boekje te lezen. Het is mij opgevallen dat deelnemers aan deze retraite in korte tijd een omslag in hun denken maken. En dat ze eindelijk weer bij hun diepere gevoel komen. De routine van het dagelijkse leven valt weg. Door aandacht te hebben voor de adem, emoties en gedachten ontstaat een frisse kijk op het eigen leven. En dat nemen deelnemers ook mee naar huis.

beginners retraite in Frankrijk
Beginners retraite mindful leven in Frankrijk

Dat vind ik zo mooi om te zien. Het betekent voor mij dat ze niet alleen hun eigen leven meer waarde geven, maar dat ze thuis ook de boodschap van eenvoud en geluk doorgeven. Op die manier blijft het effect niet beperkt tot die ene week en die ene retraite groep, de positieve energie raakt veel meer mensen.

4. Slow down weekend

Tot rust komen vraagt om vertraging in je leven. Maak jezelf los van de dagelijkse drukte om te voelen hoe het me je gaat. Tijdens een weekend retraite is dat mogelijk. Hier ga je ontspannen, stil zijn, wandelen en tijd nemen voor jezelf. Samen met de ervaren leraar neem je afstand van alles waar je elke dag mee bezig bent. Het is ontzettend fijn om een weekend gewoon te mogen zijn. Je raakt vertrouwd met jezelf zonder dat er iets moet. Kom thuis bij jezelf tijdens deze slow down weekend retraite.

Met deze retraites voor beginners geef ik je verschillende ideeën om een time-out te nemen in je drukke bestaan.

Voel je welkom op de retraites. Ervaar wat het je brengen kan en gun jezelf wat meer rust in je leven. Jouw leven is een geschenk dat je elke dag opnieuw mag beleven. Wacht niet tot de automatische piloot je helemaal uitput, luister naar je hart en zorg er goed voor.

Wat wens jij jezelf?

Didie Schackman
retraite week in Frankrijk
Meditatief wandelen op retraite
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?