Wat gebeurt er als een vader zijn laatste trommel wil maken als nalatenschap voor zijn leven en zoon? En wat kan zijn zoon doen om de droom van zijn vader te realiseren? Deze film inspireert je te leven vanuit liefde en compassie. Het verhaal zet je aan het denken over familie, relaties, hoop en je talent. Laat je raken door het intieme verhaal van deze familie en ervaar wat voor jou belangrijk is in dit leven. Weke droom wil jij waarmaken?
Hoe belangrijk is de droom van een vader?
De zeventigjarige Seonbin Im is een door de Koreaanse regering erkende ambachtsman. Hij werd geboren in 1950, vlak na het uitbreken van de Koreaanse oorlog. Het was een moeilijke tijd voor elke Koreaan. Hij liep mank aan zijn linkerbeen als gevolg van polio in zijn jeugd en leed onder het sociale stigma van ‘kreupele’. Als jongen werd hij vaak in elkaar geslagen, waardoor hij het gehoor in zijn rechteroor verloor. Gelukkig nam een man, toen hij een jaar of tien was, hem in huis en zorgde voor eten en onderdak. Deze man was een traditionele Koreaanse trommelmaker van wie Seonbin het vak leerde. Omdat Seonbin Im met volledig gehoorverlies wordt bedreigd, besluit hij zijn droom te realiseren.

Hij wil een reusachtige trommel bouwen, het meesterwerk dat hij wil nalaten. Dit geeft zijn zoon Dong-gook veel zorgen en problemen. Dong-gook is de enige leerling van Seonbin, maar besteedt zijn tijd liever aan het spelen van videospelletjes of judo. Vroeger was hij veelbelovend in judo. Hij droomde ervan Olympiër te worden. Maar op de middelbare school moest hij zijn droom opgeven vanwege een aangeboren gewrichtsaandoening die genetisch bleek te zijn. Toch vond hij later werk als instructeur bij zijn oude dojo. Bovendien hielp hij zijn vader sinds de middelbare school in de werkplaats.
Nu is Dong-gook de officiële opvolger van zijn vaders vak en volgt hij zijn droom.
Hij is verantwoordelijk voor de werkplaats en regelt de verkoop en marketing. Helaas is het geen makkelijke wereld. Logischerwijs raakt Dong-gook gefrustreerd door het gebrek aan financiële beloningen in dit traditionele ambacht. Daarom wil hij nieuwe zaken opbouwen door zich te wagen aan moderne trommels. Tijdens de lange en moeizame tocht van het trommelen hebben vader en zoon daarom regelmatig strijd en onderlinge kritiek. Maar er groeit ook iets moois tussen hen.
De zoon die aanvankelijk onverschillig was, ontwikkelt langzaam liefde en interesse voor de gigantische trommel die ze maken.
Hij vindt dat hun trommel een speciaal debuut verdient en doet er alles aan om iets bijzonders te vinden. De film volgt deze vader en zoon tijdens hun persoonlijke leven tot het moment waarop ze het idee opvatten om een reuzentrommel te maken, en uiteindelijk tot het debuut tijdens een schitterende openingsceremonie.


Ambachtslieden hebben het zwaar in Korea en kunnen niet leven van hun ambacht.
De Koreaanse regering erkent het belang van het behoud van het traditionele ambacht. Daarom is er het systeem van immaterieel cultureel eigendom voor ambachtslieden ingesteld. Maar er is geen financiële steun voorzien en jonge mannen zijn nauwelijks geïnteresseerd om in dit vak te stappen. Een paar mensen kwamen naar Seonbin’s werkplaats om in de leer te gaan. Maar nadat ze hoorden dat dit harde werken niet tot een welvarend financieel gewin zou leiden, vertrokken ze allemaal. Daarom voelen de kinderen van de ambachtslieden zich verplicht het vak te leren.
Het eerste en belangrijkste doel van deze film was het publiek het krachtige, ontroerende geluid van de traditionele drum te laten horen, en dat verbazingwekkende geluid te verweven in het verhaal van Seonbin Im.
Regisseur Lee over zijn documentaire
De regisseur van deze documentaire, Jeong-jun Lee, is altijd geïnteresseerd geweest in traditionele Koreaanse muziek. Hij speelde traditionele drums op de universiteit. Toen hij hoorde over meester Seonbin Lim, werd Lee als vanzelf aangetrokken tot zijn drumworkshop. Lee ontmoette meester Lim en stelde voor het hele proces van trommelen te filmen. De ambachtsman was een paar keer in de media geweest, maar niemand had zo’n voorstel eerder gedaan. Geraakt door de oprechtheid van de regisseur ging Seonbin akkoord met het maken van deze film. Ook zijn zoon genoot van de creatieve samenwerking en hij kreeg een goede band met regisseur Lee.
Zo kon Lee de vader en zoon van dichtbij filmen tijdens de verwezenlijking van hun droom.
Regisseur Lee is bijna tweeënhalf jaar constant aanwezig geweest in de werkplaats. Toen Seonbin en Dong-gook gewend raakten aan de camera, kon Lee de oprechte interacties tussen hen en het hele proces van trommelen in detail vastleggen. Meestal hield Lee vast aan de observerende aanpak, in de hoop het verhaal van deze vader en zoon te vertellen via hun eigen woorden en handelingen.


Hoe ver ga je om de droom van je ouders waar te maken?
Met deze film ‘The Birth of Resonance’ wil regisseur Lee het publiek de ware waarde en schoonheid van traditionele kunsten laten zien. Daarnaast gelooft Lee dat deze film de kijkers zal inspireren om na te denken over de betekenis van familie, roeping, kunst en dromen. Op persoonlijk vlak, ontroerd door de relatie tussen Seonbin en Dong-gook, heeft Lee zich opnieuw verbonden met zijn vervreemde vader.
Als deze film dezelfde impact kan hebben op een van de kijkers, zou dat echt geweldig zijn.
Filmmaker Jeong-jun Lee

- Birth of Resonance, zondag 23 oktober om 15.25 uur via De Boeddhistische Blik (NPO2)
- Online terugkijken via Uitzending Gemist
- Lees ook het interview dat regisseur Lee gaf aan The Korean Times (Engels).