Menu
mindful leven

De woondroom van een decorateur

Updated 02/02/2022
interieur van een stijlvol droomhuis

Toen ik het woonboek van Beatrix Kleuver te zien kreeg, kwam ik terecht in een droomwereld van kleurrijke bloemen, sfeervolle interieurs en weelderige tuinen. Ik was onmiddellijk betoverd en wilde meer weten van deze creatieve decorateur.

Jarenlang werkte Beatrix Kleuver samen met de beste internationale interieurontwerpers.

Ook was zij verantwoordelijk voor de organisatie van buitenfairs zoals de Home & Garden Fair op Landgoed Beeckestijn in Velsen en later de Country Living Fair rond Kasteel Vorden. Vervolgens richtte zij zich op het maken van bladen en lanceerde zij titels als Seasons en Flowers & Decorations. Deze bedrijven werden ongeveer  twaalf jaar geleden verkocht.

Inmiddels heeft zij haar droomhuis én tuin gerealiseerd in Klarenbeek.

Op deze plek ontwikkelde zij samen met haar echtgenoot Geert het landgoed Beekwold waar ze ook haar bedrijf Beatrix Kleuver Interior runt. Met dit bedrijf (ver)bouwt zij huizen en richt ze leefruimten in, haar grote passie. En daarmee heeft zij van haar hobby haar werk kunnen maken.

het droomhuis Beekwold
Het droomhuis Beekwold

“Ik vind het heerlijk een omgeving te scheppen waar mensen het echt naar hun zin hebben”, vertelt de gedreven decorateur. “En ik zoek mijn inspiratie in het persoonlijke, niet in het geld. Het is namelijk belangrijk dat ik een klik heb met bewoners. Ja, natuurlijk kost ik geld, maar als mensen slechts over bescheiden middelen beschikken, ga ik er net zo hard voor. Mijn vak is gewoon enorm leuk en boeiend en daar gaat het om.”

Ik probeer van iedere woonruimte iets moois te maken, ongeacht de grootte ervan.

Beatrix Kleuver

De ervaren Kleuver heeft haar inspiratie en resultaten beschreven en laten fotograferen in het boek ‘Country Chic’. Een bijzonder sfeervol boek waar je urenlang van kunt genieten. “De uitgever kwam met het idee voor het boek”, licht Kleuver toe. “Ik had er wel oor naar, maar het moest geen duur visitekaartje worden. Ik wilde dat het méér zou voorstellen.

Het woonboek moest echt wat te melden hebben.

Mijn vertrekpunt is namelijk altijd de natuur en de historie. De natuur is immers van levensbelang voor de mensheid en de historie is van groot belang voor ons erfgoed. Vanuit die gedachte heb ik vijf projecten gekozen welke bovenstaande elementen prachtig weergeven. Het is een echte beleving geworden.”

Kleuver vertelt dat een goed interieur het vertrouwen van mensen in zichzelf en in de omgeving weergeeft.

“Je ziet soms gewoon aan een interieur dat mensen zoekende zijn. Maar, ik kom ook interieurs tegen die mij absoluut niet aanspreken, waarvan ik wel kan zien dat de bewoners zelfvertrouwen hebben. Zoals een schrijver bij wie ik onlangs op bezoek was. Het huis lag vol met boeken. Ik kon zien dat deze man lekker in zijn vel zat en helemaal niet bezig was met zijn interieur.”

Mensen die wel interesse hebben in inrichting, maar niet weten wat te doen, kunnen bij Kleuver terecht.

“Het is een misvatting dat mensen die mij inhuren helemaal geen smaak of interesse in wonen hebben”, legt de decorateur uit. “Juist deze mensen willen er wat moois van maken en vinden het leerzaam om anders te gaan kijken naar het interieur. Zo had ik klanten met spullen in huis die doorgaans in grote aantallen worden geproduceerd. Ik heb deze mensen laten inzien dat je bijvoorbeeld met andere bekleding of een specifieke lamp een geheel nieuwe sfeer creëert. Ze kregen daardoor in de gaten wat authentieke objecten in een woning kunnen doen. En dat is erg leuk.”

Ook een nieuwbouwwoning kan zo’n sfeer uitstralen, al zijn de mogelijkheden soms beperkter.

“Tsja, je kunt dan natuurlijk niet naar de historie verwijzen, maar wel naar de natuur. Denk maar eens aan de keuze van de stoffen of ‘blinds’. Zo filteren bamboe blinds het licht op prachtige, natuurlijke wijze en kun je zo ‘buiten’ verbinden met ‘binnen’. En woon je in de stad, dan kun je werken met grote planten, met moderne, mooie toevoegingen van groen en spectaculaire gordijnen. Dan ben je het ‘nieuwbouwgevoel’ snel kwijt hoor. Maar het is wel belangrijk dat mensen een goede start maken. Liever beginnen met een grote bank en de rest later aanschaffen, dan alles in een keer willen inrichten zonder goed advies.”

Wat dat betreft zouden mensen hun interieurbudget slimmer kunnen investeren.

Kleuver: “Het bedrag voor interieur decoratie vinden mensen soms aan de hoge kant. Maar je kunt beter met minder middelen iets bijzonders doen, dan veel geld uitgeven zonder advies en vervolgens jaren lang met de meubels slepen. Probeer het in een keer goed te doen en misschien zelfs geld te besparen door met het juiste advies aan de slag te gaan. Inrichten is toch echt een vak en in mijn geval heb ik 25 tot 30 jaar ervaring dus ik weet ondertussen wel wat er wel en niet mogelijk is.”

Beatrix Kleuver thuis aan het werk
Beatrix Kleuver thuis aan het werk

“In mijn visie moet een interieur harmonie uitstralen. De natuur is rijk aan kleuren en vormen, maar er is altijd een natuurlijk evenwicht en harmonie. Daarom zijn natuur en historie vertrekpunten in mijn werk. In mijn boek Country Chic toon ik dan ook de leefwereld van het warme behaaglijke wonen in de country, country living in al zijn facetten. Soms in alle rijkdom, soms in alle eenvoud.”

Voor meer informatie:

  • Country Chic
  • ISBN 978-90-5897-927-8
  • Prijs € 39,95 (uitgeverij Terra)
woonboek voor stijlvol wonen
De cover van Country Chic
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?