Menu
inspiring people

Wat is design: design als change-maker

design denken

Sinds mijn baan als Communicatie Manager bij Design Academy Eindhoven sta ik dagelijks stil bij de vraag: wat is design? Ik betrap mezelf erop dat ik – zoals zoveel mensen – design alleen in de nauwe zin van het woord beschouwde, namelijk: design als creatief uitgangspunt voor producten.

Inmiddels hebben nieuwe inzichten mijn definitie van design binnen een breder perspectief geplaatst.

Daardoor krijgt het woord een betekenis die producten of individuen ontstijgt en raakt het begrip mij in mijn hart vanuit een idealisme om de wereld mooier te maken. Ik omschrijf design als volgt:

‘Design is the change-maker for the world we live in. From object to people, design reflects on our human being and energizes our human doing.’

Mijn behoefte om een eigen definitie te formuleren ontstond naar aanleiding van een artikel in Frame Magazine (issue 82, The Great Indoors, Sep/Oct 2011). Daarin zet de Duitse architect/designer Dieter Rams zijn visie op design uiteen. Rams is onder meer bekend van zijn designwerk voor het merk Braun. Volgens hem hebben we geen behoefte aan ‘star’ designers, maar vooral aan goede designers. De aloude betekenis van het woord design – constructie en innovatie – is volgens hem verouderd. Er is een nieuwe benadering nodig. 

Design stelt ons in staat om in een nieuwe richting te denken.

Met de woorden van Rams, de verschuiving van het werkveld van designers (van individueel naar de wereld) en de overwegingen en uitspraken die ik dagelijks tegenkom, ontstond mijn behoefte tot een persoonlijke definitie. En daarmee heeft Rams mij geprikkeld. Design heeft mij nu al in staat gesteld in een andere richting te denken en de ‘beperkte’ rationele definitie van het woord te transformeren tot een gevoelskwestie.