Menu
mindful leven

Zonder doel méér bereiken dan je doel?

bereik je doel vanuit intenties

De focus op het bereiken van mijn doel heeft mij vaak verlamd en werkte zelfs negatief op het gevoel van geluk dat ik nastreefde. Heel mijn leven was ik bezig met doelstellingen, vooral in mijn werk. Projecten die perfect moesten lopen, nieuwe opdrachtgevers scoren, hogere omzetdoelstellingen en het vooruitzicht op een management functie bij een multinational. Een aantal doelen heb ik bereikt, maar het bracht me niet meer dan alles ervoor. En dus stelde ik mezelf nieuwe doelen om te bereiken. Anders, beter, verrassender, er moest toch een manier zijn om me gelukkig te voelen? Het bleek een illusie en toch bleef ik me eraan vastklampen.

Ik zat vast in mijn wanhoop tot het bereiken van mijn doel.

En zo waren er wel meer kleine en grote doelen die mij ongelukkig maakten omdat ik het nooit voor elkaar kreeg: een schoon huis onderhouden, elke dag de perfecte verzorgde outfit dragen, altijd een gezonde maaltijd bereiden, wekelijks op bezoek bij mijn ouders, overal op tijd komen en iedereen helpen die mij nodig had.

Ik heb iets ontdekt dat waardevoller is dan het bereiken van je doel en je gelukkiger maakt.

Stop met het stellen van doelen. En kies een ander pad. Het gaat om de intentie waarmee je iets doet, niet wat je bereikt. Leef vanuit je intenties. Bevrijd jezelf van alle beloften voor de toekomst. Ontdek hoe geweldig het voelt om NU te leven.

Vind de rust in je leven en ervaar dat wat je doet goed is!

Ik geef je een praktijkvoorbeeld van iemand die streeft naar meer rust in het dagelijkse leven. Daar zet ik mij tenslotte dagelijks voor in, met retraites die kalmte brengen. Stel je bent op vakantie geweest en hebt jezelf voorgenomen om bij thuiskomst minder hooi op je vork te nemen. Je wil meer genieten van je leven – net als op vakantie – en niet meer de stress voelen van de race tegen de klok. Je wil je dagelijkse werk gedaan krijgen zonder stress. Een legere agenda in plaats van een overvol weekschema dat onrealistisch is. Na de vakantie krijg je een nieuwe taak op het werk en het is je gelukt nee te zeggen. En in het weekend heb je één uitje gepland in plaats van drie. Twee weken later zit je achter de computer en maakt een diepe zucht. De hoeveelheid werk is weer als vanouds en het weekend is ook volgepland. ‘Weer niet gelukt’, denk je bij jezelf.

Op dat moment slaat de frustratie toe en kom je in een negatieve spiraal terecht omdat je jouw doel niet hebt bereikt.

Dat is zonde van al je positieve energie en niet nodig. De oplossing om je positieve flow te behouden is te kijken naar je intenties! Je hebt immers duidelijk de intentie voor jezelf uitgesproken om meer rust in je leven te brengen. En dat heb je enkele dagen volgehouden, door vaker nee te zeggen en minder uitjes te plannen. Je hebt stappen gezet, gevoeld dat het je goed deed en je mag jezelf eraan herinneren dat deze intentie dus belangrijk voor je is. Dat de agenda na twee weken weer volloopt, is heel logisch. Het is immers je gewoonte om zoveel mogelijk werk te verzetten en er voor iedereen te zijn.

Het heeft tijd nodig om je gewoontegedrag te doorbreken.

Wees je daar ook bewust van en staar je niet blind op de resultaten. Het enige wat je te doen staat, is jezelf vaker te herinneren aan je intenties. Zet ze op papier en kijk er elke dag naar. Je bent goed op weg en hebt de eerste stappen gezet. Elke dag is er een om opnieuw te beginnen. Voel de intentie waarmee je iets doet en herinner jezelf daaraan.

Door vanuit intenties te leven is mijn dagelijks leven drastisch veranderd.

Ik zal een voorbeeld geven. Ik ben een partnerschap aangegaan met een nieuw zencentrum nabij Nijmegen. Het is een prachtige plek in de natuur waar ik vorig jaar alleen nog maar van kon dromen. Dit najaar wordt het werkelijkheid en ga ik er retraites organiseren. Voorlopig zal ik er weinig aan verdienen. Het eerste jaar zal vooral een periode zijn van samenwerken, meedenken over de invulling van het centrum, overleggen, bezoeken aan Nijmegen, andere partners helpen met hun activiteiten en helpen verbouwen. Vanuit omzetdoelstellingen zou ik ongelukkig kunnen worden van dit eerste jaar: het is geen vetpot en waarschijnlijk moet ik geld meenemen om de eerste retraites te kunnen draaien.

Maar die negatieve impact valt in het niet bij de intentie waarmee ik dit alles doe.

Die is groter dan mijzelf! Ik ga retraites organiseren op een wonderlijke plek nabij Nijmegen met partners die net als ik geloven in de kracht van oosterse wijsheden. Met Didie Retreats mag ik zaadjes planten op een plek waar mensen zich welkom voelen en vertrouwd in een zen omgeving die voelt als thuis weg van huis. Ik zal mijn steentje bijdragen aan het brengen van kalmte en rust in het leven van mensen die het hard nodig hebben om zichzelf te helen.

Die intentie maakt me gelukkiger dan het bereiken van al mijn doelen bij elkaar.

En weet je wat het mooiste is? Door vanuit die intentie te leven ontstaat er iets dat groter is dan de resultaten die ik nu bedenken kan. Leven vanuit je intentie geeft je namelijk de ruimte om organisch te handelen. Je houdt niet rigide vast aan een target, maar je stuurt bij waar nodig. Ondertussen houd je je ogen open voor alles wat meerwaarde heeft voor je intentie. Die synergie leidt tot meer kwaliteit en impact dan met je oorspronkelijke doel mogelijk was.

Start met leven vanuit je intenties:

  • Beschrijf voor jezelf minstens drie thema’s die belangrijk zijn in je leven. Voorbeelden hiervan zijn opvoeding, bewegen, ondernemen, familie, dagelijks eten en vrije tijd.
  • Noteer waarom deze thema’s voor jou belangrijk zijn.
  • Noteer de intentie waarmee je dit wil doen (wat voel je hierbij en waarom is dit voor jou persoonlijk belangrijk). Je hoeft hier geen deadlines aan te koppelen.
  • Je zorgt ervoor dat het helder op papier staat en je herinnert jezelf er elke ochtend en avond aan. Op die manier krijgt je gevoel de ruimte en worden je gedachten positief gevoed.

Wees je bewust van het gevoel dat je hierdoor ontwikkelt. Zet haalbare stappen en geniet van elke verandering.

De kwaliteit van leven NU is bepalend voor je toekomst.

welk doel bereik je als je leeft vanuit je intenties
Ik laat me inspireren door het boeddhisme om te leven vanuit mijn intenties. Deze foto is genomen bij het Tibetaans boeddhistische instituut Maitreya in Loenen waar ik graag kom voor mijn innerlijke rust.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?