Een vraag die we ons allemaal zouden kunnen stellen. Wie heeft ons nodig en waarom? En dan heb ik het niet over inkomen of het aflossen van de hypotheek. Wie of wat wordt nu echt beter van het werk dat we iedere dag doen?
Leven is creëren. Als mens hebben we de gave om te transformeren, om van bestaande middelen iets nieuws te maken waardoor het een andere betekenis krijgt. We gebruiken unieke vaardigheden om iets persoonlijks te maken, iets waar we trots op zijn.
Iets bijdragen is zo wezenlijk voor ons.
Kijk maar eens naar mensen die ziek zijn of gehandicapt. Ze zetten alles op alles om binnen hun beperkingen het hoogst haalbare te realiseren (onlangs mocht ik nog zo’n held ontmoeten, vormgever en fotograaf Bas Burm, een jongeman met een compleet eigen kijk op de wereld). Door te creëren leren we onze mogelijkheden als mens kennen.
Maar dat is slechts één aspect van ons werk.
Want we worden pas echt intens gelukkig als we onze ‘maaksels’ inzetten voor de samenleving. Goed doen voor een ander is nog altijd een van de meest gelukkige activiteiten op aarde. En dat wordt niet alleen bevestigd door monniken zoals Matthieu Ricard en Thich Nhat Hanh. Ook wetenschappers en ondernemers zoals Sander Tideman (Mind & Life Institute) en Mo Gawdat (Google) bevestigen de urgentie van altruïsme voor ons geluk.
Betekenisvol zijn, dat brengt de mens en de wereld verder.
Daarom kijk ik zelf ook frequent in de spiegel:
Doet mijn werk ertoe?
Ofwel:
- Lever ik een positieve bijdrage aan het voortbestaan van de aarde?
- Help ik daarmee ongelijkheid tussen mensen te verkleinen?
Ik ben nog lang niet waar ik zijn wil, wél op de goede weg. Dankzij mijn werk voor organisaties die ertoe doen zoals de Ombir Foundation (weeshuis Nepal) en het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Alsook steun aan initiatieven ter bevordering van gelijkheid zoals Kiva (microkrediet) en Samen voor Eindhoven. Actief in de markt of, als dat niet mogelijk is, via kanalen die onze bewustwording beïnvloeden zoals media, evenementen en acties.
Maken om samen gelukkig te zijn.
Zo eenvoudig kan het zijn. De altruïstische economie, filantropie, compassie als welvaart. Het label doet er niet toe, het gevoel wel. Van stichtingen zoals Care Nederland, Oxfam Novib en Wakker Dier tot aan media zoals Tegenlicht, OneWorld en Niew Wij: door betekenisvol te creëren voelen dat we ertoe doen. En hoeven we ons niet meer af te vragen waarom we leven. Daarom ben ik een groot pleitbezorger van compassievol ondernemen. Direct of indirect van betekenis zijn voor een rechtvaardig leven op aarde. Omdat we allemaal oorspronkelijk gelijk zijn bij onze geboorte. Zo is het bedoeld:
De mens veroordeelt, de natuur niet.
En zo stellen talloze stichtingen, ondernemers en media zichzelf de vraag.
Wie wordt er beter van het werk dat wij doen?
Ooit bedacht Henri Dunant een manier om gewonde mensen op te vangen (Rode Kruis) en wilden Frans van der Hoff en Nico Roozen kleine koffieboeren een eerlijke prijs bieden (Stichting Max Havelaar). Niemand had deze mensen willen missen en het verdriet was groot geweest als zij niet hadden bestaan. Tot op de dag van vandaag doet hun werk ertoe en wordt de wereld er beter van.
Wat mij betreft hebben wij als makers één missie:
bevlogen creëren voor een wereld waarin gelijkheid en duurzaamheid vanzelfsprekend zijn.
Didie Schackman