Menu
simple living

Duurzame mode: blij met bamboe?

duurzame bamboe

Blij met bamboe. Langzaam sluipt het oersterke gewas ons leven binnen. Natuurlijke kleding voor een eenvoudige lifestyle. Ik ben er hartstikke blij mee. Mijn man in de bamboe boxer en ik fluweelzachte benen door mijn bamboe panty. Duurzame mode voor het hele gezin. De groenste trend in fashion land. Natuurlijke eenvoud voor iedereen. Of is het een vergissing, dit eco-friendly gevoel?

Met mijn bamboe garderobe ben ik de knuffelachtige panda zelf.

Lekker zacht, warm en aaibaar. En ik voel me er gelukkig bij. Eindelijk een stof gevonden die prettig draagt en er goed uitziet. Het beetje stretch wat erin zit zal wel niet zo milieuvriendelijk zijn, maar met mijn bamboe basis kom ik een heel eind.

Op naar de verduurzaming van mijn kledingkast. Nou, vergeet het maar.

Om mijn bamboe trend te voeden, zocht ik merken met de mooiste collecties. Want met bamboe kun je heel veel doen. Van woontextiel tot jurken en jasjes, ik had mijn nieuwe garderobe gevonden. Maar waar komen al die planten eigenlijk vandaan? Uit China waar de panda’s vrezen voor hun leven? Of moet ik me daar geen zorgen over maken.

Jawel dus. Bamboe textiel blijkt een groot hoofdpijn dossier te zijn.

Vervuilend voor mensen en de natuur, en niet zo’n klein beetje ook. Want ruwe bamboe kun je niet zomaar dragen. Om van de ruwe vezel een zachte stof te maken is een zwaar vervuilend chemisch proces nodig. Wat er overblijft is rayon bamboe (ook wel viscose) en dat heeft niks met natuurlijk te maken. Officieel wordt het zelfs omschreven als een plasticsoort (in de textielindustrie).

Alles behalve duurzaam dus.

Ik heb de labels van mijn kleding erbij gepakt en inderdaad: 79% viscose (van bamboe). Op de verpakking staat figuurtje van de plant met de tekst ‘made with bamboo’. Daar is niets van gelogen, maar de producent had er net zo goed op kunnen zetten: ‘zwaar vervuilend product en toevallig hebben we hiervoor de bamboe plant misbruikt’. Niet voor niets heeft een aantal winkels een flinke boete gehad voor deze misleidende teksten.

Alternatief voor bamboe mode?

Mocht je toch voor bamboe rayon/viscose willen gaan (of welke viscose variant dan ook), kies dan in ieder geval de minst slechte. Zo zijn er producenten die werken met een ‘closed loop’. Dit zorgt ervoor dat de chemicaliën die gebruikt worden bij de productie niet in het grondwater of milieu terecht komen. Ook de fabrieksarbeiders krijgen hierbij een betere bescherming tegen de vervuilende stoffen.

Wat moet ik nu met mijn bamboe panty’s?

Ik draag ze. Want ze zitten heerlijk zacht. En ze liggen nu eenmaal in mijn kast. Maar ik koop zeker geen nieuwe bamboe kleding. In ieder geval niet met de gedachte dat ik iets bijdraag aan de toekomst van bewuste mode.

Wat kunnen we doen?

Alleen kopen wat nodig is, zeker in het geval van rayon/viscose kleding. Een beetje minimalisme in de kledingkast dus en eenvoudig leven. Ook een optie: de labels van je kleding nog beter te lezen, net als bij de boodschappen in de supermarkt. Laten we sowieso extra aandacht hebben voor eco-friendly alternatieven zoals linnen, organisch katoen en wol. Dan kunnen we bewust modieus en, wat liever voor het leefgebied van de panda zijn.

Om mijn bamboe brein te voeden heb ik verschillende bronnen geraadpleegd: