Thuis, een plek om tot rust te komen. Hoe brengen we deze rust en harmonie in ons eigen huis? Vanuit respect voor de natuur, tradities en de mens weten eigentijdse architecten de meest bijzondere woningen te bouwen in Japan. Maar hoe brengen we deze eenvoud in onze westerse woonwereld? Door de kenmerken van Japans wonen te vertalen naar ons eigen huis. En daarom heb ik in dit artikel acht ideeën voor eenvoudig wonen op een rij gezet
Eenvoud in je interieur
Laat materialen voor zichzelf spreken zonder er van alles aan toe te voegen. Een zorgvuldig uitgekozen betonnen muur of een houten wand zijn pure objecten van schoonheid. Er hoeft niet altijd een schilderij of foto te hangen. De laatste jaren heb ik steeds meer muren leeg gemaakt. En het werkt: de zachte tinten die het zonlicht weerkaatsen geven een mooi beeld. Daar heb ik geen foto meer voor nodig. Houd het simpel. Vooral wanneer de reflectie van bomen of bijvoorbeeld jaloezieën een spannend lijnenspel vertonen.



Geef licht een hoofdrol
Het maakt niet uit waar het vandaan komt, maar laat het licht spreken. Dat kan ook betekenen dat je een kleine lichtkoepel hoog in de nok van je huis plaatst. Of een venster tussen twee muren in je woning om het licht tussen twee ruimtes binnen te laten.


Benader je woning met een open mind
Een ruimte biedt zoveel meer potentieel dan de standaard inrichting. Een garage kan bijvoorbeeld ook getransformeerd worden in een binnentuin met glas waardoor je vanuit je woonkamer naar een prachtige zen tuin kijkt. Of een relaxruimte in de tuin. Maak van je schuur een theehuis waar je met kruiden uit de tuin kunt genieten van een middag. Of creëer spannende hoekjes voor de kinderen zodat hun kamer een doolhofje wordt waar ze zich kunnen verstoppen. Dan blijkt pas hoe gelukkig ze zijn met kleine ruimtes. Eenvoudig wonen gaat niet over vierkante meters. Als het maar geborgenheid geeft.

Eenvoudig leven met ervaringen
De grootste uitdaging in de westerse wereld: je spullen opbergen. Consuminderen en minimalisme. En toch: het is mogelijk. In landen waar een groot deel van de mensen in de stad woont en dus klein behuisd is, lukt het ook (denk aan Stockholm en Tokyo). Kies handige oplossingen voor opbergen én… koop ervaringen in plaats van spullen. Doe hetzelfde als je naar een feestje van iemand anders gaat. Geef kinderen een plantje voor de tuin, ingrediënten om te bakken en knutselspullen om vogelhuisjes te maken.


Balans in de woonruimte
Deel een ruimte niet alleen door muren te plaatsen. Denk ook aan glaspanelen, houten schermen en scheidinsgwanden met (rijst)papier of linnen. En wil je het ingetogen houden, laat de wanden dezelfde kleur en vorm hebben als muurhoge kasten. Dan valt het verschil tussen opbergruimte en muren weg. Dat geeft een verbluffend sereen resultaat. Het maakt je leven overzichtelijk en eenvoudig.

Eenvoudig kleurgebruik
Laat objecten wegvallen tegen de kleuren in de ruimte. Witte kasten tegen een witte wand en donkere tinten als de functie daarom vraagt. Schilder de muur achter je televisie donker om het contrast te verzachten. En laat accessoires opgaan in de ruimte. Geef je ogen rust.

Denk klein en leef simpel
Je huis hoeft niet groot te zijn om rust te bieden. De kwaliteit van een ruimte is belangrijker dan de vierkante meters op papier. Een intieme ruimte met enkele souvenirs van een onvergetelijke reis kan zoveel meer voor je doen dan een balzaal met spullen. Leef eenvoudig en kies voor minimalisme.

Onderschat de rol van geluid niet
Breng stilte in ruimtes waar je er misschien niet aan zou denken. Zoals de Japanse architect Hiroshi Nakamura zo mooi verwoordt: “Het is niet vanzelfsprekend dat je stilte ervaart in een stille ruimte stilte. Je voelt de stilte pas als je in een ruimte komt waar je heel veel geluid verwacht.” En dus is het ontzettend boeiend om een stille ruimte te creëren midden in de stad. Plaats een goed geïsoleerd tuinhuisje in je stadstuin of maak van je zolder een oase in de drukte. Op die manier wordt minimalisme een vorm van eenvoudig geluk.

