Menu
mindful leven

Ga eenvoudig wonen voor een rustige toekomst

Updated 02/02/2022
wonen in eenvoud

Wat betekent het eigenlijk, je huis? Ga even terug naar het begin, zoals je het ooit tekende op school. Een stukje gras, bomen, muren en een dak boven je hoofd. In basis alles wat je nodig hebt. Waarom zijn die dakkapellen, erkers en extra verdiepingen erbij gekomen?

Verstand van bouwen hoef je al lang niet meer te hebben.

Je huurt vaklieden in en laat je droomhuis (ver)bouwen. Het geld vind je wel ergens. Cash ziet niemand meer. Je schuift met de papieren van de bank, het komt vast wel goed. Je hypotheeklasten zijn zo vertrouwd als het acht uur journaal. Wie denkt er nog aan een hypotheekvrij leven?

Neem eens een flinke stap terug:

Wat vind je werkelijk belangrijk aan je huis?

Eenvoudig wonen, wat betekent dat voor jou? Wat maakt je gelukkig thuis? Is dat per definitie zeeën van ruimte? Iedereen een eigen kamer en graag een inloopkast erbij. Als het eten klaarstaat, appen we even, want met de hoofdtelefoon op hoort niemand je roepen. Ligt de wifi eruit? Dan is het hek van de dam.

Hoe eenvoudig wil je het hebben?

Mijn man en ik zijn al maanden in dubio over onze verbouwing. Na een eerdere mislukte aanbouw van 1 bij 2 meter (niet te gek, maar toch een beetje meer huis), staan we nu voor de volgende vraag. Gaan we het groots aanpakken of repareren we alleen de lekkage? Onze gedachten springen heen en weer, van uitbundig tot minimalistisch.

Gestimuleerd door mijn tiny house avontuur zijn eenvoud en minimalisme top of mind.

Simpel wonen geeft ons rust. In heel veel opzichten. Niet alleen brengt het kalmte in onze mind, ook praktisch gezien hebben we er baat bij. Hoe minder kasten, des te minder spullen. En met zo weinig mogelijk vierkante meters is de schoonmaak ook sneller gedaan. In een samengesteld gezin met drie kinderen hebben we ruimte nodig, maar veel belangrijker:

Aandacht voor elkaar en dat is gratis.

Bouwers van sobere cabins in de natuur vertellen hetzelfde verhaal. Menigeen zocht een stukje land om er eigenhandig iets te bouwen. Niet perse voor zichzelf, maar om te delen met vrienden. Hard werken met soulmates om er uiteindelijk samen te verblijven. De mooiste hutten ontstonden op deze manier, gebruik makend van ambachtelijke technieken. Ondernemende mensen zoals jij en ik die in de boeken zijn gedoken om de beste timmertechnieken te ontdekken. Om vervolgens met vrienden ieder weekend naar hun stukje grond te rijden en er urenlang te klussen.

Deze moderne avonturiers vormen een minderheid, maar ik verwacht dat eenvoudig wonen de nieuwe norm wordt.

Omdat we zelf willen kiezen hoe we wonen, ook al betekent dat een stukje kleiner. Je droomhuis laten afhangen van geldverstrekkers, overheid en projectontwikkelaars? Nee, tegen de stroom in en handen uit de mouwen: zie daar de opkomst van tiny houses. Pioniers die laten zien dat het anders kan, al blijft de wetgeving achter. Maar met voldoende geduld gaat het lukken.  

De grootste uitdaging voor een eenvoudig huisje is beschikbare bouwgrond.

Dat heb ik zelf ook gemerkt. Bijzondere plekken in de natuur zijn schaars. De bossen gaan nog wel, maar ik kies de Zeeuwse kust. Gelukkig leef ik slow en geduldig, ik wacht op mijn droomplek. Niets houdt mij tegen.

Terug naar de vraag: wat betekent het eigenlijk, een huis?

Het is afhankelijk van je norm, waar je vandaan komt, je ouderlijk huis. Ik ben opgegroeid in het buitengebied, in een vrijstaand, door mijn ouders zelfgebouwd huis (dat verklaart mijn liefde voor cabins in het wild). Naast je herkomst is er de persoonlijke waarde die jij aan wonen hecht. Vind je je huis ontzettend belangrijk of is het een tijdelijke plek om te wonen?

Zorg dat je jouw woonwensen helder krijgt.

Wat zijn nu echt jouw normen en waarden? Niet die van de buren of de woonprogramma’s op tv. Dit gaat over jouw unieke basis. Een huis vormt je leven. Houd het daarom persoonlijk en eenvoudig.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?