Menu
mindful leven

Exposeren: managen van relevante content

Updated 10/11/2021
design expositie managen

Gedurende dag 4 van de jaarlijkse Milaan expositie (nog 2 dagen te gaan) realiseer ik me des te meer dat een expositie de ultieme beproeving van content management is. De content die gemanaged moet worden voor een sublieme show in designstad Milaan is niet alleen omvangrijk, maar ook erg divers en dynamisch. Projecten, omschrijvingen, video’s, social media, websites, outdoor signing, indoor signing, publicaties – en alles wat daar tussenin zit – moeten volgens de thematische gedachte van de expositie coherent, relevant en up-to-date zijn.

Het is een meesterlijk content-avontuur dat door zijn fysieke resultaat na enkele dagen een euforisch gevoel geeft.

Ik mag inmiddels concluderen dat deze expositie een doorslaand succes is (goede reviews, aanzienlijk meer bezoekers dan in 2012), wetende dat het allemaal begon met de grove contouren van de content…

Een expositie als die van een design academy begint met een curator.

Dit is de design professional die als geen ander kan duiden hoe de designprojecten van jonge talenten zich verhouden tot de huidige en toekomstige betekenis van design in onze wereld. Vorige jaar werkte ik samen met de Britse Ilse Crawford, een vrouw van wie de interieurprojecten mij iedere keer weer doen wegdromen in een wereld van pasteltinten en no-nonsense design.

Dit jaar zochten we de samenwerking met Miriam van der Lubbe, een daadkrachtige professional met een perfect gevoel voor design, licht, ruimte en mensen. Tegelijkertijd beschikt zij over de unieke gave om aan te voelen welke plek design inneemt in de maatschappij.

Met Van der Lubbe definieerden we de grove lijnen voor de content.

We zouden een expositie neerzetten die inzicht zou geven in design processen in plaats van ‘enkel’ het eindresultaat. Bovendien zouden we tonen hoe die processen zich tot de samenleving verhouden vanuit de gedachte: als designers in een procesfase het werk kunnen delen met de ‘buitenwereld’, kunnen zij vanuit feedback in deze fase hun ontwerp verfijnen. Voor dit verhaal (Linking Process) werden de afstudeerprojecten geselecteerd die deze visie de juiste lading konden geven.

Het werk van ruim zestig jonge designers kwam in aanmerking voor de show waarna een intensieve ‘zoektocht’ begon naar de content van deze ontwerpers.

Zowel de fysieke projecten, prototypes als omschrijvingen, posters, foto’s en video’s zouden deel uitmaken van de show. Daarvoor moest een team mensen aan de slag dat alles verzamelde en gereed maakte voor editing. Een pittige klus die op de ochtend vóór de opening afgerond werd (inmiddels een gewoonte die door de gewoonte ervan gelukkig geen stress meer geeft).

Parallel aan het managen van deze design content werd de inhoud gerealiseerd voor de website en de indoor/outdoor signing. Het visuele aspect was hierbij wederom erg belangrijk.

Hoe vertel je mensen waar ze moeten zijn en hoe neem je mensen mee door een show?

Hoe vertel je een relevant verhaal? Wat moet er online te zien zijn en wanneer? Welke content geven we weg en welke content houden we uniek voor mensen in Milaan? Samen met de creative director, webmaster en curator namen we de beslissingen die uiteindelijk zouden bijdragen aan het succes van de show.

En, dan was er ook nog de content van de Milan Breakfasts.

Dit waren onze debatten over design die inmiddels een bekend fenomeen zijn geworden in Milaan. Waarover zouden de debatten moeten gaan en hoe zouden we daar een mooie drie-eenheid van kunnen maken? In samenwerking met Het Nieuwe Instituut werd de content gecreëerd voor drie ochtendsessie met sprekers uit binnen- en buitenland (zoals Paola Antonelli, Jurgen Bey, Corinna Gardner, Marc Zehntner). Ook deze content zou via verschillende kanalen verspreid worden met – in dit geval – een duidelijke focus op de bekendheid ervan in Milaan zelf. En het werkte.

Dagelijks bezochten ruim 1.500 mensen onze expositie waarvan er in de ochtend al honderden langskwamen voor de debatten.

Op dit moment ligt het zwaartepunt van de content op social media (Facebook, Twitter, LinkedIn). Op onze kanalen managen we de reviews, vragen en artikelen van verschillende mensen die ons vanuit Nederland volgen of in Milaan de show bezocht hebben. Het is levendig netwerk van mensen die interesse tonen in onze content en zich verwant voelen met internationaal design.

Met de rollercoaster van al deze content is een ingenieus geheel van tekst, beeld, video en fysieke representatie ontstaan die tot een fijnmazige structuur is gemanaged.

Exposeren is voor mij verworden tot magische, crossmediale storytelling die mogelijk is dankzij het doortastend en creatief managen van relevante content.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?