Ik ben een groot ijsliefhebber en daarom eet ik bijna dagelijks een portie bij mijn toetje, in de yoghurt of met wat fruit. Want ijs hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Maak het zelf en geef bevroren fruit de hoofdrol. Dan hoef je niet te matigen en kan iedereen thuis ervan genieten. Daarom heb ik een makkelijk vegan ijsrecept gemaakt met Fairtrade ingrediënten zoals bananen, pure chocolade (veel minder suiker dan witte of melkchocolade) en biologische kokosmelk. En dit is bovendien een lekker en eerlijk toetje voor veganisten.

Ingrediënten vegan ijs met banaan
- 2 bananen (Fairtrade Lidl / Fairtrade AH biologisch)
- 100 ml kokosmelk (Fairtrade AH Biologisch)
- 1 reep chocolade (Lidl Way To Go puur kokos pecan)
- eetlepel kokosschaafsel
Verder een kommetje of losse ijshoorntjes te koop in grotere supermarkten


Bereidingswijze van het Fairtrade ijs
- Snijd de bananen in stukjes en maak er in de blender of met een vork bananenpuree van
- Smelt 1/2 reep au bain marie (steelpan met kokend water waar je een kom inzet met de chocolade, de kom mag het kokende water niet raken)
- Roer de bananenpuree, gesmolten chocolade en kokosmelk door elkaar en doe het mengsel in een ijsmachine*
- Schaaf de andere helft van de reep met een kaasschaaf (voorzichtig) en maak er krullen van
- Haal het ijs uit de machine (of vriezer*) en leg het op een schaaltje
- Strooi er wat kokosschaafsel en chocoladekrullen overheen en geniet zonder schuldgevoel!
*) Heb je geen ijsmachine? Doe alle ingrediënten in een blender en zet het in een afgesloten plastic bak in de vriezer. Schep het ijsmengsel een paar keer door en haal het na een nachtje uit de vriezer


Ps: wil je weten waarom ik heb gekozen voor Fairtrade producten? Ontdek zelf hoe leuk en zinvol het is om te koken met Fairtrade ingrediënten.