Menu
mindful leven

Gelukkig op je werk? 22 vragen die je moet stellen

Updated 15/01/2023
hoe word je gelukkig op je werk

Word je gelukkig van je werk?

Bewust leven houdt in dat je je bewust bent van wat je de hele dag doet. Een groot deel van deze dag bestaat uit werken. En daarom mag je daar best eens bij stilstaan. Wil je weten waarom je ergens werkt en hoe je je daarbij voelt? Dan moet je aan de slag. Want het antwoord komt niet vanzelf. Stel de vragen die ertoe doen en ontdek of je gelukkig wordt van jouw loopbaan.

Waarom is zinvol werk belangrijk?

Omdat het zonde is te leven op de stand-by modus. Wacht niet tot iemand anders je wakker moet schudden. Spring zelf. En vind steun bij andere mensen die jou de waarheid vertellen. Pas dan ga je echt waarachtig leven. Bestrijd stress niet met nog meer spanning of boosheid. Vergif kun je niet verjagen met vergif. En onze tijd hier op aarde is schaars. Waar wisselen we onze tijd voor in?

Voor mijn carrière is een gelukkig hart het uitgangspunt.

Met minder neem ik geen genoegen. Het enige wat in al die jaren veranderd is, is de fase waarin ik als mens verkeerde. Als twintiger wilde ik vooral ontdekken hoe ik merken kon bouwen. Rond mijn dertigste had ik tot doel creatief ondernemer te zijn en de laatste jaren werd het steeds belangrijker van betekenis te zijn: voor andere mensen of organisaties die zich inzetten voor ons welzijn. En dus combineer ik nu merken bouwen, ondernemerschap en zinvol werk. En daar word ik nog steeds gelukkig van. Iedere dag opnieuw.

Ga aan de slag met zelfonderzoek naar ambities

Het bewustzijn van mijn ambities en mijn gevoel daarbij is me niet komen aanwaaien. Ik heb daar echt tijd in gestoken en met behulp van boeken, cursussen en heel veel zelfonderzoek mijn ware motivatie ontleed. Ik keek regelmatig terug op wat ik de weken of maanden daarvoor had gedaan en stelde mezelf de vraag of het mij voldoening gaf. Ook nu nog analyseer ik wekelijks mijn voortgang en gevoel daarbij. Zo blijf ik me bewust van de stappen die ik zet en de invulling van mijn werkende leven dat steeds meer verweven raakt met wie ik ben. Werken, gelukkig zijn en ertoe doen komen op die manier mooi bij elkaar.

De meerwaarde van mindful inzicht in je werk

Om tot goede keuzes in ons werk te komen kun je verschillende wegen bewandelen. Van brainstormsessies en coaching tot aan uiteenlopende carrière testen en loopbaanadvies. Ik kies voor een mindfulle benadering. Door vanuit rust en ontspanning jezelf een aantal vragen te stellen die je inzicht geven in je werk. Lessen vanuit mindfulness helpen hierbij: bewust worden van je gevoel en aandacht hebben voor het werk dat je doet. Het werk van de Duitse wetenschapper en schrijver Kai Romhardt is daarbij een waardevolle bron van inspiratie voor mindful werken. Ik leerde zijn werk kennen na mijn bezoek aan het mindfulness centrum en klooster Plum Village.

Van topbaan tot persoonlijke crisis

Romhardt had een geweldige carrière als onderzoeker, schreef een management bestseller, had een topbaan bij McKinsey totdat hij depressief werd.

Ondanks al deze topprestaties was ik niet gelukkig. Wat deed het er allemaal toe?

Onderzoeker en schrijver Kai Romhardt over werkgeluk

Kai’s zoektocht naar bewustzijn bracht hem bij een boeddhistisch klooster waar hij rust vond. En sindsdien combineert hij westerse en oosterse kennis om mensen inzicht te verschaffen in mindful werken. Ook publiceert hij in verschillende boeddhistische media zoals Mindfulness Bell (tijdschrift van Plum Village). Vanuit zijn kennis heb ik de belangrijkste vragen verzameld die je op weg helpen naar gelukkig werk.

Aan de slag met je werkgeluk

Neem nu afstand van je computer, telefoon of welk apparaat dan ook. Maak een rustige wandeling of ga comfortabel zitten. Sta stil bij dit moment en gun jezelf echt de rust om te ontdekken wat jouw werk betekent. Word je bewust van het leven dat je zelf in de hand hebt. Niemand gaat voor jou bepalen welke stap je nemen moet. Je bent zelf aan zet. Beperk je gedachten niet door aan geld, je gezin, familie of vrienden te denken. Voel de vrijheid en begin bij jezelf. Daar heeft iedereen het meeste aan. En vooral jij want de tijd tikt weg en het leven geeft ons geen tweede kans.

Bewust bezig zijn met jouw werk

Ben je ontspannen? Even afstand genomen van alles? Pak dan pen en papier en laat je gevoel antwoorden. Niet de stem in je hoofd die zegt wat je hoort te doen. We gaan nu doen wat je voelt!

Tips

 • Geef telkens spontaan antwoord
 • Benoem het gevoel bij ieder antwoord
 • Schrijf dat ook op

22 vragen over jouw werkgeluk

 1. Wat is de belangrijkste reden dat je werkt?
 2. Waar zou je willen werken als je nu mocht kiezen?
 3. Wat zou de mooiste waardering voor je werk zijn?
 4. Wat bewonder je in het werk van anderen?
 5. Welk voorbeeld wil je aan je kinderen of vrienden geven?
 6. Zonder je werk zou je…
 7. Jouw grootste kracht op je werk is…
 8. Als je werk gewaardeerd wordt voel jij je…
 9. Het is jouw droom om…
 10. Om jouw droom te bereiken moet je…
 11. Wanneer kan je je het beste concentreren op je werk?
 12. Wanneer voel jij je gelukkig op je werk?
 13. Wat betekenen jouw collega’s voor jou?
 14. En je klanten?
 15. Hoe voel jij je tijdens een pauze?
 16. Het ideale aantal uren per week dat jij wil werken?
 17. Het succes van je werk bepaal je op basis van…
 18. Anderen bepalen jouw succes aan de hand van…
 19. Wat is het verschil tussen vrije tijd en werken voor jou?
 20. Je voelt de meeste stress wanneer…
 21. Je voelt je vrij wanneer…
 22. Werk is voor jou…

Na deze oefening voor jouw werkgeluk:

Leg je papier opzij en pak je ontspanning. Even een paar minuten ademen, wandelen, tekenen of koken. Probeer je bewust te worden van je gevoel. Heeft deze oefening iets met je gedaan? Verbind er geen conclusie aan en laat het een weekje rusten. Zoek dan opnieuw je ontspanning en beantwoord de vragen een tweede keer. Zijn er veranderingen in je kijk op je werk?

Deel jouw inzichten over je werk

Het kan zinvol zijn een bevriende kennis of partner te vragen samen de lijst door te nemen. Misschien willen jullie allebei deze oefening doen. Verbind er niet direct conclusies aan, maar word je bewust van het gevoel bij je werk. Word je er overwegend gelukkig van of niet, of is er iets anders aan de hand? Ontdek de komende dagen of een bepaald gevoel overheerst. Is dit richtinggevend voor eventuele nieuwe keuzes? Of heb je meer tijd nodig. Maakt niet uit. Niks hoeft. Het gaat erom dat je ontdekt wat je gevoel is bij je werk en of je daar gelukkig van wordt.

Benieuwd hoe andere mensen op zoek zijn gegaan naar werk waar ze gelukkig van worden?

Bekijk The Way out, een documentaire van Wouter Verhoeven over een Braziliaanse bankier en een Britse vredesactivist. Verhoeven is zelf een prachtig voorbeeld van een creatieve ondernemer die zijn talent inzet voor zinvol werk. Hij maakt films over bewustwording, liefde en geluk om ons te laten inzien dat we elkaar wereldwijd kunnen helpen. In deze documentaire neemt hij ons mee naar een wereld van bewust werken. We kijken mee in het leven van de bankier. Hij zit gevangen in zijn dagelijkse werkritme en zoekt een uitweg. Tegelijkertijd volgen we de vredesactivist van wie het leven geheel in het teken staat van actievoeren en zingeving. En dat eist z’n tol. Daarom zoekt hij een balans tussen activisme en stilte, iets dat hij vindt in het mindfulness klooster van zenboeddhist Thich Nhat Hanh.

Laat de bankier en de activist je inspireren en ontdek samen dat de ‘way out’ de ‘way in’ is.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?