Menu
mindful leven

Iedereen kan gelukkig zijn volgens Dalai Lama

Updated 12/04/2021
gelukkig volgens dalai lama

Hoe we gelukkig kunnen zijn? Vraag het de 84-jarige monnik die vanaf zijn vierde mediteert. Want er zijn maar weinig mensen die op eigen kracht zo’n innerlijke wijsheid hebben ontwikkeld als de Dalai Lama.

Iedere dag een paar uur mediteren en bidden. Dat kunnen we met onze beste bedoelingen niet meer inhalen. En daarom hopen we dat hij het antwoord heeft.

Op de vraag hoe we eenvoudig gelukkig kunnen zijn?

Tenzin Gyatso. Ooit aangewezen als de reïncarnatie van de dertiende Dalai Lama en nu aan de vooravond van zijn laatste levensjaren waarin iedereen – behalve hijzelf – speculeert over zijn opvolging. De monnik houdt zich liever met andere zaken bezig. Zoals de ernstige gevolgen van de klimaatverandering en de urgentie van intelligent boeddhisme. Ondertussen staat zijn dagelijkse routine nog steeds in het teken van meditatie en studie om zijn brein te doorgronden en ons te leren:

Hoe we gelukkig kunnen zijn.

Een mooi leven zonder verdriet, het lijkt een ijdele droom. De praktijk ziet er vaak compleet anders uit. Kwaad op een familielid, gekwetst door een opmerking en gefrustreerd na een tegenvaller op het werk of thuis. We kunnen er nachten van wakker liggen. We herhalen gebeurtenissen in ons hoofd en voeren denkbeeldige dialogen waarin we de ander alsnog de waarheid vertellen. De volgende dag proberen we alles te vergeten en weer verder te gaan, ondanks het verdriet en de mentale ballast.

We houden onszelf voor de gek.

Onze innerlijke vijand viert regelmatig feest. We laten ons misleiden door hardnekkige gedachten en geven ons ego de vrije hand. De oorzaak van ons verdriet ligt altijd bij de ander. Toch? En daar kunnen we uren over piekeren. Zolang we dit verhaal telkens opnieuw afspelen in ons hoofd, krijgen we geen ruimte in onze gedachten. En die hebben we hard nodig: een leegte die we met wijsheid kunnen vullen. Ook al lijkt het leed dat ons is aangedaan compleet op zichzelf te staan, schijn bedriegt.

Omdat we alles vanuit ons ego bekijken.

Want hoe groot de misdaad ook is, er bestaat nooit één objectieve waarheid. Niets is waar. We weten alleen dat oorzaak en gevolg met elkaar in verbinding staan, en wij mensen dus ook. Dat heeft de Dalai Lama ervaren dankzij jaren van studie en oefening. Niets is waar. Kijk maar eens naar vandaag. We weten dat er een verleden is en we kunnen nadenken over de toekomst. Zonder elkaar zouden ze niet bestaan. Maar aanwijzen van het nu lukt niet. Een uur, een minuut, een seconde. Eén tel en het is weg.

Wij zijn met elkaar verbonden, zelfs met onze vijanden. Zoals het verleden met de toekomst.

Zonder elkaar zouden we er niet zijn. Maar wie ben jij dan? Een objectieve ik kunnen we niet benoemen. Behalve het ego dan: een misleidende ‘ik’ die onze geest steeds in verwarring brengt. Al die mentale verwarring is de grootste bron van alle ellende. Denken dat wij alles weten en daar krampachtig aan vasthouden, brengt niemand iets goeds.

Oefenen gelukkig te zijn?

Door vanuit de boeddhistische traditie te mediteren. Vroeg in de ochtend, want dat werkt het beste volgens de Dalai Lama. Een comfortabele houding innemen en concentreren op een open geest. Alles behalve makkelijk, maar instant geluk is niet realistisch. Diep geluk kost tijd. Neem die ook! Ook als je niet van mediteren houdt: wandelen en de bomen zien, douchen en het water op je huid voelen, je kinderen knuffelen; geluk kunnen we overal vinden.

Vanuit deze mindful lifestyle (bewust leven in aandacht) ontstaat ruimte voor het diepere denkwerk, wanneer we geen afleiding meer hebben. In stilte. Op het moment dat je jouw adem en gedachten richt op de leegte. Vanuit die ruimte kom je los van al die negatieve gedachten.

Leren om je geest leeg te maken?

Neem een situatie in gedachten waarbij je ontzettend boos was. Probeer je oordeel los te laten. Bekijk het opnieuw als een willekeurige gebeurtenis waarbij verschillende mensen betrokken zijn geweest. Zonder iemand te veroordelen. Zie de situatie als een verzameling van gebeurtenissen die elkaar opvolgden en uiteindelijk heel veel verdriet brachten. Kom dan terug naar vandaag. Een dag die er compleet anders uitziet. Waarbij alleen de herinnering nog bestaat. Zie het niet langer als feiten, maar als een ervaring uit het verleden.

Laat je ego gaan en maak je geest groter.

Bekijk een ruzie niet langer als een aanval, maar als een gebeurtenis waarvan iedereen leren kan. Waarom jezelf blijven kwellen in mentale verwarring? Maak je gedachten schoon en geef je brein de ruimte voor echte wijsheid: innerlijke vrijheid om leeg te zijn.

Ook de Dalai Lama werkt nog iedere dag aan zijn persoonlijke geluk.

Door zijn gedachten en emoties te onderzoeken vanuit twee uitgangspunten:

  1. Het besef dat onze gedachten geen feiten zijn. Maar projecties van ons brein gevoed door verleden, routine en heel veel misvattingen.
  2. Het gegeven dat we met elkaar in verbinding staan door oorzaak en gevolg. En we onszelf dus niet buiten een situatie kunnen plaatsen waarbij we zelf betrokken zijn geweest. Ook al denken we dat het niet aan ons ligt.

De Dalai Lama brengt geluk niet als een sprookje.

Nee, het is hard werken. En we moeten dagelijks oefenen, veel zelfonderzoek doen. Innerlijke wijsheid ontwikkelen om onszelf en uiteindelijk anderen lief te hebben. Een diep bewustzijn van alles wat ons denken voortbrengt. Daar ligt de oplossing voor ons geluk.

ps: hoe kijkt de Dalai Lama terug op zijn leven nu hij de tachtig is gepasseerd? Bekijk de documentaire getiteld ‘De Laatste Dalai Lama’.

Titelbeeld Jurjen Donkers

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?