Menu
persoonlijk

Gezinsleven plannen in mijn samengestelde gezin

Updated 11/04/2021
gezinsplanning

Goochelen met het gezin? Jawel, en dan heb ik het niet over het konijntje dat ik ‘s ochtends tevoorschijn tover. Nee, dit is real life. Want hoe regel je een werkend, sociaal en gezinsleven zonder een ‘sjaggie sloofje’ te worden in een ruimvallende vest en verwassen legging? Iedere dag doe ik mijn best en bedenk me vervolgens ‘s avonds hoe het anders kan. Tegelijkertijd besef ik me dat ik het helemaal zo gek nog niet doe. Onder toeziend oog van stralende sterren valt het hele gezin iedere nacht weer in een diepe, tevreden slaap (en kijk ik lachend terug op de chaos van de dag).

Samengesteld gezin

Sinds ik in 2011 stapelverliefd ben geworden op een geweldige man mét twee jonge kinderen, heeft mijn carrière als familievrouw een stevige spurt doorgemaakt. Mijn vriend is mijn ‘alles’, maar ook een gescheiden man met bagage. En dat had deze ‘schone slaapster’ niet voorzien. Toch lijkt ons gezinsleven soms hartstikke normaal, ook als ik met mijn handen in het haar de zoveelste vuile vaat er doorheen jaag. Het is even bikkelen, maar het is mogelijk.

Weekplanning gezinsleven

Mijn zoontje is leading gedurende de week en dus is mijn planning daarop afgestemd. Hij gaat twee dagen in de week naar de kinderopvang (ik werk 4 dagen en mijn vriend 5), een prachtige boerderij waar hij iedere maandag en woensdag buiten speelt tussen de kippen en konijnen. Op dinsdag en vrijdag is oma aan de beurt in ons gezinsleven. Voor dag en dauw rolt ze uit haar bed om met een thermosbeker koffie in de auto te springen en naar Breda te rijden (vanuit Wijchen). Een prachtig gebaar van oma, wetende dat ze ook ver moet rijden om het dochtertje van mijn broer te zien. Mooie bijkomstigheid: ze vindt het geweldig leuk.

Mamadag en middagslaap

En dan is er de donderdag-mamadag waarop ik de mama van een zoon probeer te zijn. Op die dag zet ik mijn motor stil en stem ik mijn ritme af op mijn zoon. Niet altijd even succesvol (mama is weleens moe), maar ik doe er alles aan. Vooral wanneer mijn zoontje het complete elektriciteitsnetwerk in huis onder de loep neemt. Wat dat betreft is het middagslaapje van deze ondeugd zeer welkom. Dan laat ik het drukke gezinsleven voor wat het is en duik ik zelf ook even onder de wol.

Druk gezinsleven en co-ouderschap

In de avonden en weekend is het gezinsleven op volle sterkte. Mijn vriend heeft – als ultieme papa – co-ouderschap waardoor we de ene week met z’n vijven zijn en de andere week met drieën. Na school, opvang en oppas schuiven we doorgaans rond zes uur aan tafel. Na de gevarieerde ‘eet-spelletjes’ klauteren we met z’n vijven op trappen, banken en matrassen om de kroost uiteindelijk voldaan naar droomland te brengen. Om acht uur is het huis stil; een uniek momentje van de dag waarop mijn vriend en ik tegen elkaar aan kruipen en de planning van ons af laten glijden. Wat volgt is een gezellige babbel over alles wat ons bezig houdt waarna we nog een extra toetje nemen, sporten, kookprogramma’s kijken of – als het echt niet anders kan – schoonmaken.

Thuis verveeld

In het weekend combineren we het gezinsleven met kids-uitjes, sport, wandelingen in de buitenlucht, autoritten naar familie of hangen-in-huis.. Dat laatste blijft mijn grootste worsteling, want van gewoon thuiszitten raak ik dikwijls zo verveeld. En toch: het is zó zinvol. Aan het eind van zo’n dag is de onrust verdwenen en ben ik eigenlijk hartstikke trots op onze ‘way of life’.

Genieten van het gezinsleven

Mijn grootste passie, schrijven, vindt meestal plaats op een vrije dag of tussendoor als onze zoon extra lang slaapt. Het scheelt trouwens dat mijn vriend graag kookt en niets liever doet dan knuffelen met zijn kinderen. Dat geeft mij wat extra ruimte om mijn creatieve geest te laten werken. Bovendien kan ik er daardoor ook even uitlopen, het bos in en diep adem halen. Wat er alleen nog bij inschiet is ‘de styling’. Want die legging en vest liggen zó voor het grijpen. Maar ach, als dat het enige is terwijl ik gezegend ben met een prachtige relatie, onmisbare zoon en lieve stiefkids, dan neem ik mijn flodder outfit op de koop toe. Bovendien kan ik zo tenminste over de grond kruipen en in de lucht springen als de kinderen daarom vragen. Weet je, eigenlijk gaat het zo slecht nog niet. En dat geldt voor talloze vaders en moeders die er iedere dag weer een feestje van proberen te maken. Laten we daar vooral van genieten.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?