Menu
mindful leven

Goede voornemens? Ga voor zinvol!

Updated 15/12/2022
leuke voornemens voor het nieuwe jaar

Als er iemand een hekel heeft aan goede voornemens ben ik het wel. Maar als het gaat om plannen die inspireren en ervoor zorgen dat we het een beetje leuker hebben, dan doe ik mee. Opzij met de standaard voornemens. Hoe kun je het nieuwe jaar leuker en mooier maken?

8x inspiratie voor voornemens waar je blij van wordt

1. Doe iets voor een ander

Vaak gaan voornemens over onszelf. Begin dit nieuwe jaar daarom met een voornemen waarbij je iemand helpt. Bijvoorbeeld: dit jaar ga ik vaker een praatje maken met de eenzame buurvrouw. Of komend jaar ga ik het huis van mijn ouders of opa en oma schoonmaken. Maak van ‘compassie’ iets alledaags.

2. Minder is meer

Dit jaar neem je genoegen met minder. Iedere maand breng je een apparaat, meubelstuk, gadget of kledingstuk naar de kringloop. Zónder dat je er iets voor terug koopt. Ontdek hoe fijn het is minder spullen te hebben. Bij ons zijn al heel wat kasten, oude lampen en speelgoed opgeruimd via kennissen en marktplaats. Ons huis is heerlijk opgeruimd en de kinderen hebben er een zakcentje bij.

3. Draai het om en zet de eerste stap

Als je vaker verrast wil worden, behoefte hebt aan collega’s die aardiger tegen je zijn of je vrienden vaker wil zien, neem het voortouw! Jíj gaat je partner verrassen, jij wordt een ontzettend leuke collega en jawel, jij bent degene die jouw vrienden spontaan opzoekt. Het zal je verbazen wat het effect is als jij de eerste stap zet…

4. Ontdek je maag

Koop iedere week één product dat je nog nooit gegeten hebt. Iets dat je niet kent of als kind nooit lustte. Verras je zintuigen en maak er iets moois van. Ook leuk: leer je vrienden of kinderen iets eten waar je smerige herinneringen aan hebt. Wacht met je anekdotes uit het verleden tot ná de maaltijd.

5. Kies ervoor om te appen met aandacht

Dit wordt jouw jaar van aandacht. Neem je voor om aandacht te hebben voor de woorden die je verstuurt. We communiceren steeds meer via whatsapp en vergeten soms wat nodig is. Beperk het aantal app groepen en appjes tot een haalbaar minimum. Schrijf duidelijke taal en verras je groepen op z’n tijd met leuke inzichten. Eindeloos gebabbel bewaar je voor de momenten dat je elkaar echt ziet.

6. Breng kleur in je leven

Altijd zwart of beige? Het leven is te kort om onzichtbaar te zijn. Kies ieder seizoen een kleur die je normaal nooit zou kopen en maak er een verrassende outfit van. Misschien even advies vragen in de winkel of iets combineren uit de etalage. Af en toe shinen voelt goed. Ik trek niet graag de aandacht met mijn kleding. En toch is die gele blouse me beter bevallen dan het grijze vest en was ik een leukere versie van mezelf in de geruite winterjas dan de donkerblauwe parka.

7. Nieuwe waardering voor beelden

Een eerbetoon aan de fotografie. Dit jaar maken we van foto’s weer iets onvergetelijks. Geen foto’s om te laten zien waar je bent, wat je doet of met wie je op stap bent. Alleen nog foto’s van momenten die onvergetelijk zijn en vooral niet alledaags. Deel alleen berichten die inspireren en enthousiasmeren. Wees jezelf, dat is per definitie uniek.

8. Definieer waardevolle communicatie

Stel een lijst samen van de 5 mensen die jou dierbaar zijn en met wie je niet kunt appen. Neem je voor om deze mensen te schrijven, op papier. Een kaartje, een brief. En verwacht er vooral niets voor terug! Dit nieuwe jaar geef jij de pen, het papier en… jouw contacten hun waardigheid terug.

En nog even dit: Denk niet te lang na over je voornemens. Mooie plannen komen uit je hart.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?