Menu
inspiring people

Hardlopen met extra gewicht dankzij XCO

hardlopen met xco

Het is even wennen en je moet vooral sterk in je schoenen staan. En niet alleen omdat je extra gewicht meeneemt. Als je eenmaal een XCO ronde hebt gedaan, voel je je weer een ijzersterk en vooral moedig mens. Leuk detail: de reacties onderweg.

De XCO’s voor hardlopen en wandelen zijn geschikt voor iedereen die een extra dimensie wil toevoegen aan het sporten. Het principe van ‘XCO Walking & Running’ wordt gevormd door de handzame buizen (tubes) met de reactieve impact. Deze ‘buizen’ zijn niet massief, maar gevuld met een korrelige substantie welke ‘terugkaatst’ wanneer je ermee beweegt. Denk aan een koker met rijst, maar dan zwaarder. Dit vraagt om continue extra inspanning van de spieren. Vooral de spieren rondom het ‘core’ gedeelte van het lichaam, namelijk de buik en de rug.

Deze spieren worden bij XCO geprikkeld om het lichaam in balans te houden.

En niet alleen deze spieren, maar ook de schouders, benen en armen en de algehele conditie worden daardoor direct op de proef gesteld. Daarmee is XCO Walking & Running geschikt voor sporters die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen om de spieren op een veilige manier te prikkelen. Om je conditie te verbeteren, af te vallen en je vooral ‘lekker en voldaan’ te voelen. Een heerlijke, extra pittige workout als je gaat hardlopen of, voor de wandelaars, als je door het bos loopt.

Het eerste XCO concept werd enkele jaren geleden in Nederland gelanceerd.

Initiatiefnemer was XCO Sports Company in samenwerking met fysiotherapeut Jan Hermans. Hermans gebruikte de tubes met reactieve impact voor zijn training van honkbal professionals. XCO Sports Company bedacht een complete fitnessroutine rondom deze tubes en lanceerde de XCO workout in ruim 150 sportcentra in Nederland. Het aantal sportcentra dat deze workouts geeft, evenals het aantal consumenten dat enthousiast is, neemt nog steeds toe. Vanwege de populariteit van deze workout besloot XCO Sports Company de markt te verbreden en de nieuwe Walking & Running tubes (een handzame variant van de workout tubes) te introduceren.

Inmiddels is zowel de workout in het sportcentrum als de hardloop- en wandelvariant in de buitenlucht een geaccepteerde sport, maar menigeen kijkt er nog steeds een beetje raar van op. Moeten ze in het Amsterdamse Vondelpark en langs de Maas in Rotterdam al aan deze verschijning wennen, dan kun je je voorstellen dat het in een stad als Nijmegen niet anders is.

Mijn XCO anekdote:

Ik ren dus door Nijmegen en kom terecht langs een afgelegen stukje dijk. Bij een hek van een woning zie ik een man staan. Hij loopt een paar stappen de weg op en gaat stilstaan. Zijn blik blijft gefixeerd op het hek en met name op één paal van het hek. Ondertussen nader ik op enkele meters al hardlopend met de XCO’s. Ik ben in de veronderstelling dat deze man – om wat voor reden dan ook – een aanloopje wil nemen om vervolgens op de paal te springen. Wel bijzonder want de paal is zo’n 1.80 meter hoog, maar goed, misschien is hij wel erg atletisch.

Terwijl ik bijna bij hem ben, mijn ipod dreunt lekker door, wil ik hem eigenlijk waarschuwen.

Hij lijkt mij niet te zien, want hij blijft kijken naar de paal. Ik ben bang dat hij een aanloop gaat nemen, juist op het moment dat ik door zijn pad loop. Dan zou hij wel eens hard tegen mij kunnen aan knallen!  Nog twee meter, ik ben bijna bij hem. Ik vrees het ergste. Maar dan… Hij neemt helemaal geen aanloop! Hij blijft stokstijf stilstaan. Nog steeds gefixeerd op de paal zonder mij op te merken.

Ik ren stug door met mijn XCO’s en kom precies binnen zijn pad terecht.

Opgefokt en niet wetende wat er staat te gebeuren kijk ik in één seconde eerst naar hem, en dan naar de paal… ‘Flits’! Compleet verbaasd kijk ik direct terug naar de man. Hij knikt met een glimlach en lijkt te zeggen: “Bedankt”!

Ik schiet enorm hard in de lach. De man had mij klaarblijkelijk toch van veraf zien aankomen. Hij was verrast door mijn verschijning met de XCO’s. Hij had zijn camera op de zelfontspanner gezet en een perfecte plek gevonden op de paal. Met als resultaat: een rennende XCO dame als een veeg op de foto en op de achtergrond een zeer ontspannen man die de rariteiten in Nijmegen vastlegt. Het was voor mij in ieder geval hilarisch genoeg om de resterende kilometers met een grote glimlach te voltooien.

Dus mocht je ook eens aan de XCO’s gaan, kijk dan nergens van op.

Je kunt de XCO workout volgen bij verschillende sportcentra in de regio. Kijk voor een sportcentrum in de buurt op de website van XCO. Je kunt ook zelf een hardloopsetje aanschaffen via de webshop van dit merk.

ps. XCO gaf mij de opdracht een fotoshoot te produceren voor de hardloop XCO’s. Sportieve toevoeging waren mijn eigen ‘moves’ als model (fotografie Hans Withoos)