Menu
persoonlijk

Hoeveel geld heb je nodig? Mijn financiële avontuur

Updated 23/06/2022
hoeveel geld heb je nodig

Geldzorgen en mindful leven, gaat dat samen? Als je het goed regelt wel. Financiën bezorgen iedereen kopzorgen, of je het nu wil of niet. Prachtig zo’n avontuurlijk leven, maar hoe zorg je voor brood op de plank? In onze maatschappij hebben we centen nodig om rond te komen. Je kunt van alles ruilen en zelfvoorzienend zijn, maar je moet wel reëel blijven. Stel jezelf de vraag: hoeveel geld heb ik nu echt nodig?

Is het leuk om daar over na te denken? Nee, wat mij betreft niet, maar je kunt er wel een mooie zoektocht van maken. Door je financiën te zien als een avontuur wordt je portemonnee een spannende uitdaging, net als de rest van je leven.

Hoeveel euro’s heb je echt nodig om te leven?

Zijn ontspanning en geldzaken te combineren? Ja. Plezier met euro’s heeft namelijk alles te maken met bewust leven en niks met geldzorgen. Het wordt namelijk pas echt interessant als je met geld financieel onafhankelijk kunt worden.

Ik ben iemand die niets om geld geeft en grappig genoeg nooit tekort komt.

Toen ik mijn man leerde kennen, begreep hij nooit hoe ik dat voor elkaar kreeg. Ik stelde hem regelmatig de vraag: hoeveel geld heb je nodig? En dan hadden we interessante gesprekken waaruit bleek dat we minder nodig hadden dan we dachten. Inmiddels is mijn man geïnfecteerd door mijn kijk op geld en plukt er zelf de vruchten van; van zijn eigen geldboom die vroeger kaal was. Mijn uitgangspunt is voluit leven, niet rijk zijn.

Dat lukt je door anders naar geld te kijken en geldzorgen aan te pakken.

Dit is mijn geldsituatie: Ik heb verschillende rekeningen:

  • dagelijkse betaalverkeer privé
  • spaarrekening privé
  • beleggersrekening privé
  • dagelijks betaalverkeer zakelijk
  • dagelijks betaalverkeer zoon
  • spaarrekening zoon

Geen en/of rekening. Daar doe ik niet aan.

Ik wil financieel onafhankelijk zijn, zo zit ik als mens in elkaar. Maar ik heb nog meer redenen. Allereerst heb ik van mijn moeder geleerd financieel zelfstandig te zijn. Zij heeft haar zaakjes perfect op orde omdat ze een periode gescheiden is geweest. Ook al ben je dolgelukkig, je weet nooit hoe het leven loopt en dan is het handig om alles in eigen hand te hebben. Bovendien heeft mijn man twee kinderen en een ex uit een vorig huwelijk. Daarom wil ik mijn geldzaken in eigen beheer hebben. Als laatste omdat ik altijd vrij wil zijn te ondernemen en te doen wat ik wil zonder geldzorgen. 

Ik wil mijn avontuurlijke hart volgen zonder dat iemand daar financieel hinder van ondervindt.

Hoe betaal ik dan de gezamenlijke kosten zoals boodschappen, hypotheek en gas, water licht? Eenvoudig. De helft van de vaste lasten maak ik over aan mijn man, hij betaalt het volle pond. Boodschappen doen we om de beurt: mijn man als zijn kinderen een week bij ons zijn, en ik als we met ons gezamenlijke zoontje zijn. Aankopen zoals meubels of vakanties verdelen we 50/50.

Op die manier hebben we zelden discussies over financiële zaken.

En ook belangrijk: geld opzij zetten voor je kinderen loont de moeite. Begin hier vroeg mee! Kinderen met een leuk startkapitaal en langdurig rendement kunnen later ook financieel onafhankelijk zijn. Dat is een mooie start om hun hart te volgen.

En dan mijn persoonlijke rekeningen:

Ik heb altijd circa € 2.000,- op mijn dagelijkse betaalrekening staan. Dat is genoeg om iedere maand rond te komen. Staat er meer geld op mijn rekening, bijvoorbeeld door een belastingteruggaaf, schenking of iets anders? Dan schrijf ik het direct over naar mijn spaarrekening. Een bank alert houdt me op de hoogte.

Op de zakelijk rekening hetzelfde verhaal: minimaal € 2.000,- om kosten te dekken. En heeft een klant betaald? Dan gaat alles boven de tweeduizend naar mijn gebruikelijke spaarrekening.

Mijn spaarrekening is het vertrekpunt van mijn financiële onafhankelijkheid zonder geldzorgen.

Wat ik daarmee bedoel? Genoeg eigen geld om iedere dag rond te kunnen komen. Vroeger was sparen het devies, vanwege de leuke rente. Vier procent, ik herinner het me nog omdat ik als kind al vroeg leerde te sparen. Dat was logisch in mijn familie en daar ben ik mijn ouders nog steeds dankbaar voor. Tegenwoordig is rendement op spaargeld minimaal en daarom maak ik gebruik van interessante alternatieven:

  • Beleggen in ‘veilige’ fondsen
  • Investeren in mooie, duurzame projecten (crowdfunding)
  • Geld gebruiken voor de ontwikkeling van mijn onderneming
  • Investeren in andere (kleine) ondernemers

Een deel blijft gewoon op mijn spaarrekening staan. Handig voor noodgevallen. Maximaal twee keer per jaar bekijk ik mijn financiële status, voor mij genoeg. Want wat blijkt: ieder jaar wordt het saldo hoger.

En het belangrijkste van alles: ik beleef de avonturen waar ik gelukkig van word.

Mijn freelance opdrachten nemen zo’n twee tot drie dagen in de week in beslag. Bewust gekozen opdrachten en daardoor onderdeel van mijn persoonlijke geluk. Daarnaast werk ik iedere dag aan nieuwe creatieve concepten voor mijn onderneming. Ik zou niet zonder willen, voor mij geen pensioen. En ondertussen heb ik tijd voor mezelf, m’n gezin, ouders en alles wat ik belangrijk vind om voluit te kunnen leven (reizen, hobby’s, vrienden).

Verder probeer ik mijn kosten te beperken zodat ik zo weinig mogelijk nodig heb. En tenslotte gebruik ik het geld wat over is voor projecten, investeringen of beleggingen met minimaal zes procent rendement. Zodat ik op termijn nog meer vrijheid heb.

Ben ik nu financieel onafhankelijk zonder geldzorgen?

Heb ik genoeg rendement op mijn vermogen zodat ik er de komende jaren van kan leven? Nee, zover ben ik nog niet. Daarom blijf ik slim omgaan met mijn geld. Want met geld kun je geld maken. Zorg daarom dat je een plan hebt en wacht niet tot je pensioen (als daar straks nog iets van over is). Je financiële routekaart is afhankelijk van jouw waarden. Niks zo subjectief als rijk en arm. Zet daarom je belangrijkste doel bovenaan: een optimaal gelukkig leven.

Hoeveel geld heb jij nodig?

Welk geldtype ben jij?

Geld type 1: Je wil nu extra hard werken aan projecten waar je niet ultiem gelukkig van wordt, maar die wel ‘okay’ zijn. Je neemt er genoegen mee, omdat je onder de streep geld wil overhouden. Met deze extra inkomsten ‘maak’ je meer geld (door veilig te beleggen of investeren) om steeds minder uren op je werk te hoeven maken. De tijd die op termijn vrijkomt, gebruik je voor avonturen waar je nu alleen van dromen kan.

Geld type 2: Je leeft nú. Iedere dag doen waar je blijmoedig van wordt. Je kiest werk dat voelt als een hobby, omdat je alles van jezelf erin kwijt kunt. Het is een manier om uit te drukken wie je bent en wat je kan. Daarnaast maak je tijd voor je gezin, je vrienden, familie en regelmatig een leuke reis. Je verdient precies genoeg om de maandelijkse kosten te kunnen dragen. Meer heb je niet nodig.

Ben jij Geld type 1?

Zet dan al je talenten, kennis en ervaring in om een goedbetaalde baan of een paar geweldige freelance klussen binnen te halen. Vraag bij ieder project een financiële beloning op het hoogste niveau. Dat je werk af en toe minder voldoening geeft, neem je op de koop toe. Je weet waar je het voor doet: steeds meer financiële onafhankelijkheid om stapsgewijs je dromen uit te laten komen.

Bekijk je huidige inkomen nauwkeurig en denk na hoe je tien procent meer kan verdienen.

Bijvoorbeeld door te koersen op een promotie of nieuwe baan. Of, naast je baan freelance te werken. Schroef je tarief omhoog en upgrade je betaalde projecten. Kijk ook kritisch naar je spaarpot. Spaarrente levert niets op en er zijn genoeg alternatieven. Zorg dat je wijzer wordt en verzamel de belangrijkste kennis. Ikzelf ben geen financieel expert en raadpleeg daarom regelmatig de beste bronnen (online of familie). In principe gaat het om beleggen met minimale risico’s waarbij je niet leegloopt op een tussenpersoon. Je moet het wel een beetje ‘leuk’ vinden om je te verdiepen in deze tak van sport.

Een alternatief is crowdfunding.

Dat vind ik veel avontuurlijker en interessanter. Door geld te lenen aan mensen die een duurzaam product of bedrijf lanceren wordt geld een betekenisvol middel. Je koerst op rendement terwijl je de maatschappij verder helpt.

Of ben jij Geld type 2?

In dat geval zeg je voortaan NEE tegen de projecten die je alleen voor het geld hebt gekozen. Kies uitdagingen waar je gelukkig van wordt en die bij jouw persoonlijkheid passen. Niet blij met je werk? Blijf niet zitten. Er is zoveel meer! En, kijk nog eens goed naar je kostenpost in excel. Aan je vaste lasten kun je weinig doen, maar je variabele kosten wel. Minder kleding, ontspullen en ga wat vaker kritisch boodschappen doen. De Aldi en Lidl zijn echt goedkoper. Ook je (gezins)uitjes kunnen goedkoper: picknicken in plaats van een restaurant. Of neem je gezin mee op avontuur in het bos in plaats van de Efteling, om maar even wat te noemen.

Het loont ook de moeite om kritisch te kijken naar zaken zoals dubbele verzekeringen.

Laat je niet bang maken, een leven is nu eenmaal vol verrassingen. Zonde om leeg te lopen op té veel verzekeringen. Wanneer je steeds minder kosten maakt, wordt het vinden van leuk werk veel makkelijker. Salaris is namelijk niet meer het vertrekpunt, maar een bonus.

Ik voel me vrij en gelukkig zonder geldzorgen.

Mijn geld op de bank heb ik niet eens nodig. Ik zou een prachtige, nieuwe auto kunnen kopen, maar ben happy met mijn tweedehands Volkswagen. En ik zou iedere week nieuwe kleding kunnen scoren, ik wil het niet. Sterker nog: meer kleding betekent vaker wassen, drogen, strijken, opvouwen… Laat maar, ik ga liever wandelen aan zee. En die verbouwing? We hebben genoeg ruimte, ik geniet van het park en de terrasjes in het bos.

hoeveel geld heb je nodig om te leven
Mijn dierbare momenten aan zee zoals in Vlissingen (foto: Didie Schackman)
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?