Menu
persoonlijk

Hoop en vertrouwen in deze kwetsbare wereld

schrijver van de wereld

Een rechtvaardige mening vormen over de wereld waarin we leven als je via de media dagelijks wordt overspoeld met duizelingwekkende gruwelijkheden? Ik ben niet iemand om me te mengen in discussies over terreur, extremisme en religieuze oorlogen. Ik houd me liever afzijdig en koester mijn geloof in het goede.

Dankzij een interview tussen Oprah Winfrey en Elie Wiesel (uit 1993) wist ik mijn gedachten over deze kwetsbare wereld opnieuw te vormen; passend bij mijn kijk op het leven, een onbeschrijflijk geschenk dat ons allemaal op magische wijze is gegeven, en anderen op gruwelijke wijze is ontnomen! Oprah Winfrey heeft talloze gedenkwaardige interviews gehouden met heroïsche gasten, die mij tot op de dag van vandaag ontroeren en troosten.

Vandaag bekeek ik haar interview met Elie Wiesel, overlevende van de Holocaust.

Ontroerend, maar tegelijkertijd vol wijsheden die een opvallende parallel vertonen met de fragiele maatschappij waarin we nu leven. Elie Wiesel, schrijver van bestseller ‘Night’, verwoordde op onnavolgbare wijze wat hij had geleerd van zijn afschrikwekkende verblijf in het concentratiekamp. Terwijl ik diep ontroerd werd door zijn verhaal, legde ik in gedachten een verband met de angsten die Europa al enige tijd parten speelt. Ik wil geen enkel vergelijk maken tussen de horror van toen en nu, maar ik wil wel laten weten dat zijn wijsheden richting kunnen geven voor ons geloof in de wereld. En daarom dit bericht, omdat het mij hernieuwd vertrouwen geeft in wie wij allemaal zijn.

Wees nooit en te nimmer onverschillig en geef niet op, ondanks alle gruwelen in de wereld. 

Blijf altijd geloof houden, in woorden, in verhalen en… in mensen. Koester het vertrouwen dat de mensen op deze wereld ‘menselijk’ zullen zijn. Oók als je met je eigen ogen hebt gezien dat het anders was. Help jezelf en houd hoop. En vergeet niet dat het soms belangrijker is om andere mensen te helpen zichzélf te helpen.

2 Comments

 • Tinie D.
  21/12/2015 at 01:38

  Hier een reactie op geven valt niet mee. Hoewel ik dit meteen zou hebben beaamd, enkele jaren terug, vanuit een herkenning van : niet opgeven!
  Niet opgeven tegen beter weten in. Omdat je daar in gelooft, omdat je je daarin vastbijt, omdat……het je basis is, de grond onder je voeten, de kern van je bestaan?
  Maar soms…..moet je op adem komen, weet je het even niet meer. Heb je woorden van een ander nodig, want je kunt het dan zelf even niet geloven…Totdat…….totdat ja, ………..totdat ja, ja,……….je zelf weer beseft, dat het jouw weg is, jouw manier, jouw geloof. En je respect verdient juist om die motor, die je vooruit helpt. Een fundamentele gedachte Didie!

  Reply
  • Didie
   21/12/2015 at 10:31

   We zouden samen een mooie dialoog kunnen voeren op dit platform. Dat doen we eigenlijk al. Elkaar inspireren.

   Reply

Leave a Reply