Menu
mindful leven

Met welke intentie leef je?

Updated 11/04/2021
intenties in je leven

Hoewel de dagen zonder enige aarzeling hun weg vinden, bevind ik me tussen een wereld van dagelijkse realiteit en ultieme waarheid. Daar is geen ontkomen aan. Het ene moment stel ik mezelf de vraag wat ik moet koken en op een volgend ogenblik zoek ik naar antwoorden op de vraagtekens van mijn bestaan: met welke intentie leef ik?

Sinds ik regelmatig kook voor een culinaire Bourgondiër en kinderen met een smaakvoorkeur die uiteenloopt van dadels tot schimmelkaas, is het eerste vraagstuk soms nog complexer dan de ontleding van het bestaan. Maar goed, de worsteling met het dagelijkse menu is slechts een luxe probleem: zonder al deze hongerige maagjes aan tafel zou mijn hart niet meer gevuld zijn. Het welbekende ritme van opstaan, verzorgen, werken en (op)voeden geeft mij juist de ruimte en rust die nodig zijn om de ultieme waarheid vanuit eenvoud te beschouwen.

Wat betekent jouw leven?

In dit labyrint van ultieme vragen heb ik al heel wat vraagtekens weggewerkt, maar een uitzonderlijke vraag blijft bestaan, misschien wel de enige die ertoe: Wat is de diepste intentie van je leven? Deze vraag blijft in mijn denkwereld verschijnen als blaadjes die dwarrelen van de boom. Ze trekken aan mijn gedachten en roepen: “Didie, op welke manier wil jij betekenis geven aan je leven?”

Betekenis geven aan je leven

In eerste instantie schaarde ik deze kwestie ook onder de categorie ‘luxe probleem’, want met een vriend die mijn hart openbreekt op de momenten dat ik het heb vergrendeld, een zoon die mij bekijkt met de glinstering van goud en twee geweldige bonus kids die van iedere dag een feestje maken, heeft mijn leven meer betekenis gekregen dan ik voor mogelijk hield. Dus waarom zou ik die vraag nog moeten beantwoorden?

Ode aan het leven

En toch moest deze fundamentele kwestie opgelost worden, want er is meer dan het geluk en de gezondheid van mijn gezin: de blauwdruk die ik ooit achter laat en de energie die voortduurt als ik fysiek onhoudbaar ben, zal dieper gaan dan het gezin dat mijn leven verrijkt. Mijn meest persoonlijke en authentieke acties zullen onderschrijven hoe ik dit leven heb geëerd.

Vrij zijn

De gedachten bleven zweven en kwamen niet tot rust, tot ik op een avond een vel papier pakte en ging schrijven, liggend op de grond met mijn lichaam geborgen in een zacht vloerkleed. Ik beschreef mijn intentie als volgt:

Ik wil leren vrij te zijn van de beperkende gedachten die ik mezelf opleg.

Dat is mijn fundament. Als dat me lukt, volgen daaruit de stappen die nodig zijn om een betekenisvol leven te leiden.

Een gelukkig visioen

Onmiddellijk zag ik een beeld voor me van een huis gevuld met de blijdschap van de kinderen en omgeven door de vrije natuur. Ik zat aan een lange tafel op het terras waar ik tijdens een inspirerende workshop met gelijkgestemde mensen stiekem genoot van de rondhuppelende kinderen. Tegen zonsondergang verscheen mijn Andrew op het terras om het gezin met een dikke knuffel te verwelkomen. In de schaduw, onder de grote amberboom, vertoefden de opa’s en oma’s die met nog meer voldoening genoten van het tafereel.

Leven is nu

De gedachte aan dit alles liet mijn ogen stralen. Al verscheen daar onmiddellijk een duidelijke waarschuwing aan mezelf: verlies jezelf niet in de wensen voor de toekomst. Als je denkt dat je de toekomst nodig hebt om gelukkig te zijn, dan wordt ‘vandaag’ een bittere pil.

Aandacht voor het leven nu is bepalend voor de manier hoe je toekomst eruit gaat zien. En niet andersom.

Didie Schackman

Het juiste pad

Deze kritische noot deed mijn initiële verheldering teniet. Was het dan verkeerd om zulke dromen te hebben? “Nee Didie”, zei ik tegen mezelf. “Het geeft precies aan dat je op het goede pad bent. Het is wonderlijk om je oprechte intentie in dit leven te kunnen voelen. Door hier aandacht voor te hebben leg je de basis voor een toekomst waarin deze intentie kan groeien. Het is juist fabelachtig mooi om een waardevol plan te hebben waardoor je jouw dromen levend kunt houden. Door iedere dag kleine zaadjes te planten komen de eerste stappen tot bloei en wordt de intentie waarmee je leeft gevoed. En dankzij oprechte acties die bij dit grotere plan passen, verliezen de negatieve gewoonten en beperkende gedachten hun kracht.”

De waarheid

Met een zachte glimlach sloot ik het gesprek met mezelf af. Zowel ikzelf als de restjes onrust waren diep weggezonken in het tapijt. De dagelijkse realiteit vroeg mij om de laatste klusjes van de dag af te ronden en te kijken of de kinderen naar droomland waren vertrokken. Mijn ware intentie zorgde ervoor dat ik niets liever deed dan dat.

Tip 1) het is een pittige klus om deze vraag voor jezelf te beantwoorden ‘wat is mijn intentie?’. Misschien helpt het als je hierover praat met een goede vriend, familielid of collega. In ieder geval iemand bij wie je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Neem een notitieblok mee en schrijf alle gedachten op papier. Laat het vooral een wirwar van woorden en zinnen zijn als je er niet een, twee, drie uitkomt. Ik heb inmiddels talloze vellen papier volgeschreven en honderden pennen verslonden om tot de inzichten te komen die vandaag op papier staan.

Tip 2) het kan inspirerend zijn om mensen die jou in de familie zijn voorgegaan, zoals je ouders, opa’s en oma’s, te vragen welke droom zij voor ogen hebben (hadden) in hun leven en in hoeverre zij die intentie hebben waargemaakt. Misschien speel jij daar ook een rol in en kun je alsnog van betekenis zijn?

ps: mijn overpeinzingen zijn sterk geïnspireerd door de levenshouding van de boeddhistische zenmeester Thich Nhat Hanh. Ik heb ‘diep’ geluisterd naar zijn waarheden en op mezelf laten inwerken om uiteindelijk tot mijn intenties te komen.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?