Menu
mindful leven

Je moeder is niet altijd je moeder geweest

Updated 27/04/2022
moeder van een dochter zijn

Voor jou is het vanzelfsprekend, je moeder. Vanaf het moment dat je als baby in haar armen lag, weet je niet beter. Mama is altijd jouw mama geweest. Punt uit. Maar dan komt er een moment waarop ze iets doet wat je niet begrijpt. Wat je raar vindt of zelfs pijn doet.

Waarom gedraagt ze zich zo, ze is toch mijn moeder?

Het contact verloopt moeizaam en jullie relatie wordt op de proef gesteld. Ineens is het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Er ontstaan pijnlijke discussies die soms grote gevolgen hebben. In het ergste geval verbreek je de band met je moeder en kunnen de kleinkinderen oma niet meer zien.

Is er een weg terug?

Filmregisseur Sarah Marijnissen onderzocht de complexe relatie tussen moeder en kind en maakte een schitterend tweeluik genaamd ‘Moeders zijn ook dochters’. Ik ontmoette Sarah tijdens een bijeenkomst van filmmakers, niet wetende dat dit voor haar zo’n groot thema was. Na negenentwintig jaar huwelijk was ze een paar jaar gescheiden. Die ingrijpende gebeurtenis bracht haar ertoe onderzoek te doen naar de band met haar overleden moeder. Hoe was haar jeugd van invloed geweest op die van Sarah? En wat voor gevolgen had dit alles voor Sarahs relaties op latere leeftijd?

Voor haar documentaire sprak ze met interessante vrouwen met wie hun relatie grote impact heeft gehad.

Zo sprak ze theatermaker Nazmiye Oral en schrijfster Els van Steijn die net als Sarah de urgentie voelden om uit het vastgeroeste beeld van de relatie met hun moeder los te breken. Deze gesprekken, en persoonlijke ontdekkingen van Sarah Marijnissen zelf, brachten haar tot de conclusie dat moeders niet alleen moeders zijn.

de relatie met haar moeder
Theatermaker Nazmiye Oral bespreekt de relatie met haar moeder
familiesystemen en moeder-dochter relaties
Els van Steijn schreef een bestseller over familiesystemen en moeder-dochter relaties

Moeders zijn zelf ook dochters.

Ik begrijp precies waar Sarah op doelt. Dat werd me duidelijk toen mijn zoon voor de eerste keer ‘mama’ zei, en niet ‘Didie’. Op de dag dat ik in zijn leven kwam, kreeg ik de rol van moeder, het enige dat er voor hem toe deed en altijd zal doen. Hij heeft er geen weet van dat ik nog steeds een meisje ben, dat zich heeft ontwikkeld tot volwassen vrouw. En dat ik ondertussen allerlei nieuwe rollen heb gekregen van echtgenoot tot schoondochter en… mama.

Toen mijn zoon ‘mama’ zei, realiseerde ik me dat mijn eigen moeder ook een meisje is geweest.

Een individu net als ik met al haar uitdagingen in een groot gezin en kwetsbaarheden als jonge vrouw. En ook mijn schoonmoeder heeft als kind een zelfbeeld ontwikkeld dat na haar tachtigste nog steeds van invloed is op wat ze doet en hoe ze met situaties omgaat.

Door me bewust te zijn van hun verleden kan ik ze zien als het individu dat ze zelf zijn, ongeacht de relatie die ik met hen heb.

En door met mijn moeder en schoonmoeder te praten over hun jeugd blijken we veel meer op elkaar te lijken. Prachtige vrouwen die net als ik gevormd zijn door de mensen in hun omgeving en met een flinke dosis doorzettingsvermogen er altijd weer het beste van maken.

Als ik onze zoon vreemd zie opkijken wanneer ik gek doe of – in zijn ogen – ontzettend irritant, breng ik hem alvast wat wijsheid bij.

‘Mama is niet altijd moeder geweest. Ik was een kindje, net als jij. Een ondeugend, avontuurlijk meisje dat uiteindelijk heel graag wilde genieten van een mooi gezin. En die droom is uitgekomen, dankzij papa en jou.’

Het tweeluik van Sarah is een bijzonder document van herkenning voor iedereen met herinneringen aan een moeder, ook als je een zoon bent.

Een preview van de documentaire ‘Moeders zijn ook dochters’ met Sarah Marijnissen
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?