Menu
mindful leven

Jezelf opnieuw uitvinden

Updated 22/01/2020
jezelf opnieuw uitvinden

Als je jezelf toch eens opnieuw kon uitvinden op de momenten dat je jezelf helemaal beu bent. Of wanneer je compleet in de war bent van al je uitzichtloze overpeinzingen en alleen nog maar op de ‘stand-by’ knop wil drukken. Nou, dat was dus het geval. Ik had de afgelopen jaren zoveel ondernomen en telkens geprobeerd het ultieme uit mijn persoonlijke vermogen en de wereld om mij heen te halen, dat ik even uitgeblust was. Dit werd het begin van een lange voorjaarsslaap die moeiteloos overging in een zomerse stilte met de vurige hoop op een grondige metamorfose. Maar na enkele weken werd ik er moedeloos van. Ik vond van alles uit – wc’s schoonmaken, ongedierte verjagen, geld verkwisten – behalve mezelf.

Hulp aanvaarden

De zelfredzame Didie die doorgaans overal een oplossing voor heeft (een gevleugelde uitspraak in ons gezin) werd niet wakker. Ik moest mijn blik verruimen en het muurtje afbreken dat mijn transformatie in de weg stond. Nu pas besef ik dat die stap het begin van mijn metamorfose aankondigde: ik moest mijn ogen openen voor mensen die me oprecht wilden helpen.

Samen ontdekken

Daarvoor hoefde ik niet ver te zoeken want wie stond daar al vijf jaar naast mij te springen om mijn dromen waar te maken? Mijn eigen vriend. En ik heb het geweten, want nadat ik mijn persoonlijke frustratie had geuit, hebben we avond na avond letterlijk en figuurlijk alles uit de kast getrokken om mijn doffe uitstraling en gekartelde ziel te polijsten: van vergeelde fotoboeken en zelfgemaakte schetsboekjes tot aan eigenzinnige creaties en ambitieuze projecten. Alles zat netjes opgeborgen in dozen en mapjes, maar het was de hoogste tijd om mijn route te ontrafelen.

Beperkende gedachten

Gaandeweg ontwikkelden mijn vriend en ik een werkwijze die ertoe leidde dat ik de gesloten kamertjes van mijn hart opende om ze vervolgens de ruimte te geven in de openheid. Telkens vanuit een onbevangen gevoel, want de metamorfose kende een voorwaarde: beperkende gedachten werden niet getolereerd. En dat viel niet mee.

Verbazingwekkend hoe je ieder verlangen de kop in kunt drukken met clichés zoals ‘daar is geen tijd voor’, ‘dat kan niet met jonge kinderen’, ‘daar ben ik te oud voor’.

Opgewekt en vol energie

Deze reis langs mijn creaties en de herinneringen aan successen en teleurstellingen gingen gepaard met verdriet, maar leverden op hetzelfde moment nog veel meer plezier en energie op, waardoor we iedere avond met een opgewekte geest naar bed gingen. Wat overigens niet altijd voor een goede nachtrust zorgde, want als mijn hart eenmaal de kans krijgt te juichen, leef ik zo ongeveer tien levens tegelijk.

Persoonlijke metamorfose

Na enkele weken brainstormen – met de nodige pauzes, want jezelf ontdekken is geen exacte wetenschap – kwamen de werkelijke intenties van mijn leven boven en kon ik de vermoeidheid en verwarring van me afschudden. Het stelselmatig afwijzen van mijn beperkende denkwijze bood ruimte voor een frisse wind en heldere gedachten;

een voorbode voor mijn nazomerse metamorfose.

Betekenisvol zijn

Langzaam kon ik mijn ogen openen en de contouren schetsen voor een volgende stap. Een bezielde fase waarin ik me realiseerde dat ik me zou gaan toeleggen op projecten die betekenisvol zijn. Mensen en organisaties met goede bedoelingen die mijn talent nodig hebben om hun verhaal kenbaar te maken. Omdat ik met hen geloof in het delen van al het moois dat het leven ons biedt in plaats van telkens te zoeken naar nieuwe bezittingen en lusten die de drang tot consumeren onnodig aanwakkeren.

ps: dit artikel is online gepubliceerd bij Happinez

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?