Menu
mindful leven

Jezelf zijn zonder oordeel op eilandretraite

Updated 23/06/2022
retraite aan zee in Nederland

Voel je je uitgeput en heb je geen idee waar te beginnen? Laat je niet ontmoedigen. Ik heb er zo ongeveer mijn leven aan gewijd om mensen te inspireren een eigen weg te vinden die gelukkig maakt. En daarom schrijf ik over goede retraites die je echt helpen om je energie terug te vinden. Laat je begeleiden door ervaren trainers op een plek die je de ruimte geeft je mind te openen. Zo herstel je de energie in je lichaam en ga je opnieuw genieten van de relatie met jezelf.

Deze eilandretraite gaat je helpen bij een vriendelijke relatie met jezelf

Met de eilandretraite op Vlieland ga je nieuwe energie opdoen en ruimte voor jezelf vinden. Deze retraite van Fokje en AnnaMaria deel ik vanuit respect voor hun werk en inzet. Beide vrouwen hebben ontzettend veel ervaring en kennis op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, mindfulness en stressvrij leven. Zij brengen al jarenlang rust en ruimte in het leven van (te) drukke mensen die weer vrijuit willen leven.

samen stil zijn aan zee en wandelen op retraite
Samen stil zijn aan zee en wandelen op retraite

Deze retraite teachers begrijpen dat je wordt overladen met informatie en verantwoordelijkheden.

En dat er van alles wordt verwacht door partners, familie, vrienden, collega’s… In die hoeveelheid verdwijnt de aandacht voor jezelf naar de achtergrond. Je voelt je minder fijn en merkt ook dat het invloed heeft op je lichamelijke gezondheid. Je weet: Als ik zo doorga, put ik mezelf uit. Maar hoe kan ik dit veranderen? Ik heb zelf ervaren dat Fokje precies weet hoe ze jou hiermee kan helpen. Vanuit ons gezamenlijke mindfulness netwerk heb ik haar regelmatig ontmoet.

Het valt me op met hoeveel zorgvuldigheid en waardigheid Fokje communiceert en mensen gerust stelt.

Haar ervaring met mindfulness en aanverwante teachings is overweldigend. Daardoor heeft zij de kennis en gereedschappen om je in elke fase van je leven verder te helpen om in balans te zijn. Verder is Fokje een groot natuurliefhebber. Ze is dol op alle Waddeneilanden en bezoekt ze graag geregeld. Dat maakt dat zij de beste plek heeft gevonden voor een retraite die je helpt opnieuw te verbinden met jezelf.

Door afstand te nemen van alles wat zich thuis aandient, kom je met deze eilandretraite in de juiste flow.

AnnaMaria helpt je daar ook uitstekend bij. Ze is een expert op het gebied van stress gerelateerde klachten. Ook heeft ze een gedegen yin yoga achtergrond. Yin leert je verstild verblijven in een houding. De combinatie van mindfulness, yin yoga, mediteren, wandelen, samenzijn en samen delen maken deze retraite aan zee een holistische ervaring voor je lichaam en geest. In alle rust mag je bezig zijn met jezelf en hoef je je niet langer te laten afleiden door de buitenwereld. AnnaMarie weet het mooi te verwoorden: “Yin leert je vrede sluiten met discomfort, op een vriendelijke en milde wijze je grenzen verleggen en je ruimte innemen. Samenvallen met jezelf, en de betekenis van de woorden ‘in het moment zijn’ daadwerkelijk aan den lijve te ervaren. Vertragen, verdiepen, verstillen en verzachten. En jezelf volledig beleven in je lichaam. In die zin betekent Y.I.N. in contact komen met Your Inner Nature.”

even rust nemen tijdens een retreat weekend aan zee
Rust nemen tijdens een retraite aan zee
retraite op een waddeneiland volgen
Retraite op Vlieland volgen

Deze retraite gaat je helpen om sterker in het leven te staan.

Fokje zegt hierover: “Hoe komt het toch dat we voortdurend bezig zijn met van alles en nog wat in de buitenwereld, en dat we het beter leren kennen van onze binnenwereld ‘zweverig’ vinden? Is het angst voor wat we kunnen aantreffen in onze binnenwereld? Of denken en hopen we dat geluk zich buiten onszelf bevindt? De wetenschap rekent snel af met deze mythe. De sleutels tot gelukkig zijn bevinden zich vooral in onszelf. Verzet tegen onplezierige gevoelens leidt tot het versterken ervan. Wie zijn of haar gevoelens kan benoemen en ze ruimte geeft, ondervindt er minder last van. Maar, mindfulness vraagt om moed. De moed om wat er in je omgaat onder ogen te zien, ook als het in eerste instantie ongemak en onrust oproept.

De moed om niet te vluchten in werk, hobby’s, sociale media, games, eten, wijntjes, biertjes of andere verdovende middelen.”

Fokje Westerling

Door samen met Fokje en AnnaMaria te oefenen in aandacht te leven, ontwikkel je een innerlijke helper in plaats van een innerlijke criticus. Fokje: “We vergelijken ons voortdurend met anderen, twijfelen of we wel goed genoeg zijn, voelen ons snel bedreigd, en zijn koortsachtig bezig met ‘meer en beter’. Een moeilijk te stillen honger, zo wijst onderzoek uit. Zelfwaardering blijkt doorgaans afhankelijk van ‘hoe doe ik het ten opzichte van anderen, en hoeveel waardering hebben anderen voor mij?’. Gevolg is dat we inwendig kunnen instorten zodra we onszelf minder voelen dan anderen, of geen waardering van anderen ervaren. Wat is een gezonder alternatief? Iets wat van binnenuit komt in plaats van buitenaf. Iets wat losstaat van ‘de ander’. Zelfcompassie.”

een lang weekend retraite in Nederland
Vergezichten aan zee tijdens je retraite

Behalve de eilandretraites organiseren de teachers ook een mooi vervolg: de Heideretraites.

Naast mindfulness en yoga ervaar je bij deze retraites middenin de natuur de heilzame werking van klankschalen en stembevrijding. Ik ben een groot liefhebber van sessies met klankschalen omdat de trillingen veel impact hebben op je innerlijke energie. Ook het bevrijden van je stem helpt je om vrijuit te leven. Het geeft je de kracht om je ware ik te laten zien in verbinding met de mensen om je heen. Net als bij de retraite aan zee kun je rekenen op een fijne, vettrouwde omgeving waar je volledig jezelf kan zijn. Er is ruimte voor jouw stem, jouw zijn en jouw gevoel, vanuit zelfcompassie.

in-de-natuur-mediteren-en-stil-zijn
Middenin de natuur jezelf terugvinden

Bij zelfcompassie gaat het niet om het positief beoordelen van jezelf, maar om het aangaan en onderhouden van een vriendelijke relatie met jezelf. Je staat geregeld stil bij wat er in je omgaat en leert jezelf accepteren zoals je bent.

Fokje Westerling
eilandretraite trainer
Retraite trainer Fokje Westerling
retraite aan zee teacher
Retraite trainer AnnaMarie Springelkamp
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?