Menu
mindful leven

Journalist en het ambacht bij de krant

Updated 10/11/2021
journalistiek in digitaal tijdperk

De toekomst van de krant, een moeilijk thema dat tot veel discussie, onderzoek en debat leidt. Bezuinigingen, inzet op nieuwe media of ontwikkeling van nieuwe producten; de kranten doen hun uiterste best het hoofd boven water te houden. De journalisten moeten mee met de tijd. Achter het papier vandaan op weg naar twitter en webvideo, online en actueel. Prioriteit voor zoekmachinevriendelijke teksten in plaats van tekstkolommen en lengte van headlines op papier.

De journalistieke vakman ligt onder vuur.

Ik zit tussen twee werelden in. Opgeleid tot journalist in het tijdperk van papier (eind 90’s) en verder ontwikkeld binnen de wetenschap van de digitale media. Publicaties over usability en intranetstructuren, schrijvend de wereld in. Ik ken beide werelden en kan beamen dat menig journalist zich beter moet oriënteren op online media, al ligt die strategie wat mij betreft bij de uitgever.

Daar ligt de kans voor een strategische visie op een combinatie van online en offline media die elkaar versterken.

Mooi voorbeeld: FD Mediagroep. Een platform met Financieel Dagblad, magazine FD Outlook en BNR radio. Adverteerders kunnen op meerdere podia terecht en krijgen meer ruimte dan alleen print of een plaatje. Partnership in actuele debatten of brainstorms die zelfs tot nieuwe producten voor de adverteerder kunnen leiden.

Dat is echte co-creatie.

De journalist is niet degene die het boetekleed moet aantrekken bij dalende inkomsten voor de krantenconcerns. Hij/zij blijft immers een vakman. We kunnen tegenwoordig allemaal een blog inrichten op internet en ons eigen nieuws maken, maar dat staat qua niveau en inhoud vaak ver af van de echte journalistiek.

Hoor wederhoor, diepgravend onderzoek, journalistiek is een waardevol beroep.

Je moet je begeven in moeilijke of zelfs gevaarlijke situaties, belangen afwegen, de juiste mensen opsporen en dan… schrijven vanuit de mindset van de lezer zodat het artikel ook daadwerkelijk wordt begrepen en kan leiden tot informatieverwerking voor het individu om vervolgens zelf een mening te kunnen vormen en ventileren.

Websites waar je alle nieuws van de wereld vindt of waarop redacteuren snel commentaar geven op invalshoeken van verschillende kranten wereldwijd is ook een nobele daad. Maar zonder de oorspronkelijke nieuwsbronnen en dus het vakmanschap van de journalisten, zouden zij weinig content hebben om te vergelijken.

Ik houd van journalisten en ik ben nog steeds blij dat ik mezelf ook journalist kan noemen.

Let wel, mijn relatie met de krant is een andere. Menig uitgever van deze media schroomt te vernieuwen of prioriteiten te stellen. Lancering van nieuwe producten of titels zonder online equivalent is not done. En producten ontwikkelen enkel en alleen voor de adverteerder is ook verleden tijd. Combineer de kwaliteiten én producten die je in huis hebt, integreer en stel prioriteiten.

Bewaak je kwaliteit en focus op content met liefde voor het vak.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?