Menu
voeding

Koffie die je wakker houdt, zelfs als je thee drinkt

Updated 22/06/2022
Bekske is duurzame koffie van vrouwen uit Rwanda

Vannacht lag ik wakker van de koffie. En dat terwijl ik maar één kopje koffie per dag drink (in de middag!). De cafeïne was dus al lang uitgewerkt en ik had mijn avond gevuld met gemberthee. En toch kon ik er niet van slapen. Omdat de sterke koffiebonen me op een compleet andere manier wakker hadden geschud.

Ik lag wakker door een oprecht verhaal over sociaal ondernemerschap, over Afrikaanse vrouwen en hun trauma’s, en een duurzame missie van een stel Brabantse onderneemsters.

‘Ik had er helaas geen tijd meer voor’, vertelde Luan mij, de moeder die mijn zoon thuisbracht na een speelmiddag in de bossen. Onlangs had ik haar een marketingproject doorgestuurd via een relatie van mij. Net als ik was ze te druk met lopende projecten. ‘Wat doe je dan precies?’ vroeg ik haar, terwijl onze zonen zich nog even uitleefden in de voortuin. Ze vertelde mij over haar klanten in de cosmetische en medische industrie en dat ze graag strategisch en tactisch werk doet. Maar er was meer, daarom was ze zo druk.

‘En dan houd ik me ook nog bezig met de verkoop van koffie uit Rwanda.’

Op dat moment werd ik nieuwsgierig. Koffie en ondernemerschap waren voor mij bekend terrein vanwege mijn adviesklussen voor Fairtrade Max Havelaar. Ik had al heel wat initiatieven voorbij zien komen om kleine koffieboeren in Zuid-Amerika en Afrika te helpen door ze eerlijke prijzen te betalen.

Maar koffie uit Rwanda? Waarom?

Binnen enkele minuten vertelde ze me een verhaal waardoor ik de koffie niet meer uit mijn gedachten kreeg. De koffiebonen waren afkomstig van koffieboerinnen uit Zuid-Rwanda. Op zichzelf al bijzonder te noemen vanwege een markt die sterk wordt gedomineerd door mannen. Maar er was meer. Dit waren vrouwen die de meest gruwelijke misdaden hadden doorstaan zoals de genocide en verkrachting; vrouwen met trauma’s bij wie het leven grote littekens had achtergelaten.

Dankzij het koffieproject van partners in Rwanda en de Brabantse onderneemsters hadden deze vrouwen weer hoop gekregen.

Toen mijn man, fijnproever van koffiebonen, later die dag thuiskwam, vertelde ik hem gelijk over de bijzondere koffie. Hij had inmiddels al heel wat kilo’s eerlijke koffie gedronken dankzij mijn Fairtrade werk, maar liet zich graag informeren over dit initiatief met zoveel menselijke inhoud. Ook hij was erdoor geraakt, en niet alleen vanwege de pakkende, Brabantse naam ‘Bèkske’. 

Als verrassing had mijn man een bestelling geplaatst in de webshop van de Rwandese koffie.

Een paar dagen later arriveerde een kilo toekomst. Op de voorkant van het pak stond de foto van koffieboerin Alvera Mukashabizi, een van de 75 vrouwen die met Bèkske een eerlijk inkomen verdient. Ze keek me hoopvol en zelfs vrolijk aan. Onder de foto las ik haar woorden:

Deze koffie geeft ons uitzicht op een toekomst waar we naar uit kunnen kijken.

Ik kon Alvera niet meer vergeten. Haar verhaal en dat van haar Rwandese koffiegemeenschap verdiende alle aandacht die het krijgen kon. En daarom hield het mij wakker, omdat ik dit koffieproject van onschatbare emotionele waarde wilde delen. Ik leef voor betekenisvolle projecten die bijdragen aan gelijkheid en duurzaamheid in deze wereld. Ondernemers die vanuit compassie werken maken mij zielsgelukkig, omdat ze waarde toevoegen aan de samenleving en niet alleen nemen.

We kunnen zoveel voor elkaar en met elkaar doen.

Daarom deel ik het verhaal van Alvera en haar community. In de hoop dat meer mensen een Bèkske uit Rwanda gaan drinken. En dat we ons beseffen hoeveel we kunnen veranderen als we onze bestedingen in balans brengen. Ook ik heb daarin een les te leren. Want ik geef makkelijker geld uit aan thuisbezorgd, dan aan Rwandese koffie. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, maar het is wel goed om een soort verdubbelaar in je leven te hanteren: bij elke individuele uitgave, bijvoorbeeld een Netflix abonnement, kies je ook een initiatief met een collectief, maatschappelijk belang. Zet tegenover je tv-abonnement een maandelijkse bestelling van Bèkske. En koop niet alleen iets bij een kledingshop, maar doneer ook aan de stichting die zich inzet voor Rwandese vrouwen die de genocide hebben overleefd.

Op die manier kun je geven en nemen vanuit passie en compassie. 

Ook breng je zo bewustwording en mindfulness in je voedingspatroon. Stilstaan bij je voeding geeft je de ruimte om te kiezen vanuit je hart en niet vanuit haast en gemak.

eerlijke koffie van vrouwen uit Rwanda
Eerlijke koffie van vrouwen uit Rwanda

Komende nacht lig ik niet meer wakker. Mijn diepe waardering voor Bèkske en de sterke vrouwen staat op papier. Vannacht ga ik rustig slapen, dromend van een wereld vol mogelijkheden.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?