Menu
voeding

Kun je met chocolade de wereld veranderen?

Updated 22/06/2022
met eerlijke chocolade de wereld veranderen

Zou dat niet geweldig zijn? De wereld veranderen omdat je chocolade eet? Nou, het is makkelijker dan je misschien denkt. Impact maken met een lekkere reep is zelfs hard nodig. Dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd.

Daarom eet ik meer chocolade en bonbons dan ooit.

Als kind was ik niet zo’n chocolade fan. Hagelslag vond ik wel lekker en ik herinner me een zeldzame aanschaf van een reep witte chocolade, maar dat was het wel zo’n beetje. Mijn choco minimalisme had alles te maken met mijn afkeer van melk in het algemeen. Ik werd er een beetje misselijk van. Zo had ik ook een hekel aan slagroom, nu niet meer voor te stellen!

Sinds ik enkele jaren geleden aan de slag ging bij de Stichting Fairtrade Nederland, bekend van het keurmerk voor eerlijke handel, is chocolade een dagelijkse behoefte geworden. Op het kantoor van Fairtrade was de eerlijke chocolade van merken zoals Tony’s Chocolonely, Australian en Chocolate and Love nooit ver weg. Ik werd zelfs projectmanager van een chocolade pop-up winkel op Centraal Station Utrecht waar we een muur van eerlijke cacao bouwden. Met dit project riepen we op tot eerlijke handel voor de cacaoboeren in West-Afrika. En we benadrukten het belang van een eerlijke prijs in deze handelsketen.

Jaren geleden maakte ik al kennis met chocolade waarmee je de wereld kunt veranderen.

In 2008 runde ik een communicatiebureau in Nijmegen en produceerde een lifestyle magazine over gezond en goed leven: BWELL. Voor het magazine ging ik op zoek naar bijzondere ondernemers en kwam zo in contact met Norbert Mergen en Marijke Metz. Niet alleen waren zij voedselpuristen en kartrekkers van de ‘Slow Food’ beweging in Arnhem, ze runden ook een webshop voor de beste en meest eerlijke chocolade: Chocoweb. Norbert introduceerde mij in de wereld van chocolade met premium smaken en optimale handelscondities voor de cacaoboeren. Ondertussen gaf ik hem advies over de vormgeving van de webshop en zo ontstond een mooie connectie. Want als je eenmaal de beste chocolade hebt geproefd én je je bewust bent van de ernstige misstanden in de cacaosector, is er geen weg terug.

Alleen chocolade met een eerlijke prijs smaakt lekker.

De webshop en onderneming van Mergen en Metz heeft de afgelopen jaren een flinke transformatie ondergaan. Destijds verkochten ze alleen aan particulieren omdat de horeca en speciaalzaken nog niet klaar waren voor premium chocolade met een hoger prijspeil. Dankzij het pionierswerk van de chocoladeondernemers is daar verandering in gekomen. Eersteklas chocolade met de beste voorwaarden voor de boeren is een vereiste geworden voor winkels of horecazaken die zichzelf en hun klanten serieus nemen. En dus is Clearchox, de huidige naam van de cacao onderneming, gespecialiseerd in de verkoop van chocolade aan ondernemers die het beste in hun winkel of zaak willen verkopen. Op die manier veranderen ondernemers de wereld door de beste chocolade te verkopen en eten.

cacaobonen voor fair trade
De beste cacaobonen voor premium chocolade (foto: Naïve)

Mede dankzij het werk van Clearchox wordt de handelsketen van cacao steeds transparanter.

Het bedrijf streeft naar zo weinig mogelijk schakels en zo veel mogelijk geld voor de cacaoboeren. Daarom verkoopt Clearchox het liefst ook cacaoproducten die in het land van herkomst geproduceerd worden, al is dat niet altijd mogelijk. Cacao verbouwen is één ding, maar chocolade maken een vak op zich. In de webshop van Clearchox vind je daarom ook mooie repen die in Nederland zijn gemaakt zoals het eigenzinnige chocolademerk Mesjokke. Dankzij Mergen heb ik dit bijzondere merk leren kennen. Ondertussen herbergt mijn keuken nog veel meer eerlijke toppers, het is een ware hobby geworden, zoeken naar de mooiste repen.

Impact maken met goede chocolade is verrassend en leerzaam.

Als je iemand wil verrassen met te gekke chocolade of jezelf wil trakteren op een luxe verwenmoment is er tegenwoordig zoveel mooie chocolade te vinden. De smaken worden ook steeds interessanter. Denk aan creaties zoals kardemom met chipotle zout, pure chocolade met bijenbrood of organic puur met golden berry. Wat ik als creatieve ondernemer ook waanzinnig mooi vind, zijn de geweldige verpakkingen en vormen waarin de chocolade te koop is. Daarin blinken de merken Kuná en Naïve uit.

Chocolade is niet meer weg te denken uit mijn leven.

Ik heb geleerd ervan te genieten en in alle rust mindful te eten. En ik heb geleerd dat ik de wereld kan veranderen door het eten van chocolade met een eerlijk verhaal. Door een bewuste keuze geef ik boerengezinnen de kans op een fatsoenlijk leven. Daardoor kunnen hun kinderen naar school, hebben ze een dak boven hun hoofd en goede gezondheidszorg. Als ik me kan permitteren elke dag chocolade te eten, mogen deze hardwerkende boeren er op z’n minst ook van genieten. Daarom kies ik bewust voor chocoladerepen die goed smaken, goed voelen en goed doen. Als je die chocolade eenmaal hebt geproefd, is er geen weg terug. Gelukkig maar.

Dit zijn mijn 6 favoriete repen waarmee je de wereld kunt veranderen?

bijzondere chocoladereep
De bijzondere chocoladereep van Naïve
chocolade met een eerlijke prijs
Naïve chocolade met bijenpollen voor een eerlijke prijs (foto: Naïve)
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?