Jaloezie. Voor de een hét romantische bewijs dat er sprake is van echte liefde, voor de ander de hel. Je voelt je een neurotisch zielig hoopje mens dat met zichzelf overhoop ligt. Je kunt maar niet stoppen met argwanend gedrag en hardnekkig wantrouwen. Je haat jezelf! Maar is dat wel nodig?
Jaloezie is een wezenlijk onderdeel van onze gevoelens.
Het heeft een functie. Je moet er alleen mee leren omgaan. Als je het onder ogen durft te komen, ontdek je namelijk iets moois; een geweldig cadeau voor jezelf. Jaloezie biedt volop kansen en mogelijkheden voor persoonlijke groei. Zie het als de barometer van je ‘liefde status’. Zowel van je relatie als van de liefde voor jezelf.
Houd van je partner zoals je van jezelf houdt.
Dus als je de neiging hebt jezelf te kleineren, onaardig te benaderen en je schuldig te voelen over rare acties en reacties, dan straal je dat ook uit richting je partner. Maar wees reëel: jij hebt toch wel meer te bieden dan de jaloerse geliefde uit te hangen? Wil je echt iets leren van je jaloezie, dan is het tijd voor wat zelfreflectie. Je weet wel: die spiegel waarin je kijkt. Graag zonder make-up, in al je originele puurheid en schoonheid. Laten we je gesjeesde gedachten onder de loep nemen en het cadeau genaamd jaloezie onthullen.
Kijk eens zonder oordeel naar jezelf.
Lastig hè? Iedereen kent het wel. Van die mensen en gedachten in je hoofd die je ervan proberen te overtuigen dat je niet deugt, niet goed genoeg bent, dat die ander veel leuker, beter en lekkerder is. Je kwelt jezelf met het idee dat je er niet meer toe doet en zal worden verlaten. Je kent vast nog meer van dat soort negatieve hersenspinsels. Maar let op! Het is alles behalve de realiteit. Het zijn maar stemmen en gedachten en het is helemaal aan jou of je ze gelooft. Niet doen! En het goede nieuws: je kunt ze inruilen voor andere gedachten die je in een betere ‘mood’ brengen.
Hoe omgaan met jaloezie?
Want het lijkt alsof er geen weg terug is. Je bent boos en verdrietig, voelt je machteloos en kent jezelf niet meer terug. Maar dan nog: het hebben van zulke gevoelens wil nog niet zeggen dat je gedachten ook waar zijn. Dat merk je pas als je even wat rust en tijd voor jezelf neemt. Schrap al die haastige afspraken en denk voorlopig alleen aan jezelf. Verzamel ondertussen zoveel mogelijk liefde en stuur het in alle rust naar je verwarrende emoties. Het is misschien even wennen, maar plan een aantal van deze momenten in de week. Ga er dan eens goed voor zitten en schenk aandacht aan je ademhaling. Adem rustig door en laat je gevoelens er gewoon ‘zijn’. Zonder oordeel. Als je er in slaagt je emoties te verdragen gedurende dertig seconden zonder ze te willen veranderen, merk je vanzelf dat ze zachter worden.
Voelt het na enkele pogingen nog steeds ellendig?
Ga niet bij de pakken neerzitten en pak het volgende cadeau van jaloezie uit. Onder al je heftige emoties schuilen namelijk verlangens. Ben je boos? Dan verlang je wellicht naar respect voor je grenzen. Voel je je verdrietig? Dan verlang je misschien naar een knuffel of liefdevolle aandacht. Voel je je onzeker? Dan hoop je misschien op extra bevestiging van mensen die je vertellen waarom je zo speciaal bent. Al die verlangens kunnen een rol spelen, maar probeer ze eens ‘handen en voeten’ te geven, in alle eerlijkheid en openheid. Maak je verlangens bespreekbaar met jezelf en indien nodig je partner. Stel je kwetsbaar op.
Wat heb je op dit moment echt nodig?
Naast het benoemen van je verlangens biedt jaloezie nog meer heerlijkheden: verwennerij! Je mag jezelf gaan verwennen met de dingen die je echt leuk vindt. Waarom jezelf kwellen met gedachten die je niet onder controle hebt en waarvan je sowieso niet gelukkiger wordt? Nee, daar is het leven veel te leuk voor. Wat denk je van een schoonheidsbehandeling, een theatervoorstelling met een vriendin, een yogales of een dag in de sauna? Juist als je met familie, collega’s, vriendinnen of vrienden leuke dingen gaat doen, kun je je ontspannen en je hart luchten.
Gun jezelf wat extra’s.
Je moet je gevoelens niet wegstoppen. Je hoeft ze alleen maar in een reëel kader te plaatsen. En wat helpt beter dan het kletsen over je hersenspinsels met vertrouwde mensen die je tegelijkertijd aan het lachen brengen. En mocht je niet de juiste mensen kennen, duik dan op het internet en deel wat je bezighoudt. Je zal er achter komen dat iedereen wel eens worstelt met gevoelens van jaloezie. Je bent immers een mens en dankzij jaloezie kun je de liefde voor jezelf ontdekken. Dat mag gevierd worden.
Ps. Wil je meer te weten komen over de betekenis van jouw jaloerse gevoelens, kijk dan eens naar het werk van relatiecoach en jaloezie-expert Leonie Linssen.