Menu
simple living

Liefde voor mooie chocola

liefde voor chocola

Ruim een jaar geleden kwam ik in contact met Norbert Mergen. Hij is een groot voorvechter van slowfood, maar daarnaast ook eigenaar van Chocoweb. Ik bezocht hem vanwege het magazine dat ik toen maakte, BWELL. Ik wilde een item maken over slowfood. Hij heeft daarvoor interessante input geleverd, inclusief recept. Het resultaat was een smaakvol artikel in BWELL.

Tegelijkertijd leerde ik zijn choco-passie kennen.

Ik deelde deze passie, die nog eens extra werd aangewakkerd door zijn proeverij van de geweldige merken Pacari, l’Artigiano en Grenada. Nog steeds geniet ik van alle cacao-varianten. Zo werd ik onlangs nog geweldig verwend met een frambozen-chocolade taart die mijn hart raakte. Dat was het werk van een culi-energy-woman met een even inspirerende site, Fiesta Food. Genoeg reden om wat chocola gevoel op te sommen.

Wanneer had jij je eerste chocola sensatie?

Weet je het nog? Hoe oud was jij toen je voor de eerste keer cacao in je mond had? Waarschijnlijk gaat dat heel ver terug en was het vooral een zoet, donker goedje dat de naam chocola officieel niet eens mocht dragen. Maar toch, op dat moment werd de onweerstaanbare basis gelegd voor een levenslange verslaving: chocola!

Waarom kunnen vooral vrouwen niet zonder dat ene stukje puur genot?

We kunnen het wijten aan hormonale kwesties, maar toch. Het is fascinerend hoe hard we het soms nodig hebben; waarom alle kasten opengetrokken moeten worden in de hoop dat er nog ergens een reep te vinden is. Al is het maar één afgebrokkeld stukje. Alles opzij voor die zoete verleiding waartegen niemand bestand is. Soms moéten we gewoon aan de chocola. Het maakt iets in ons los wat misschien wel het meeste lijkt op een onvergetelijk erotisch moment.

Mannen denken er soms anders over.

Ach, prima een kersenbonbon bij de koffie, een mars bij het tankstation of een chocolademousse als dessert, maar om het nu als pure extase te zien? Het is de vrouw die niet zonder kan en die zowel troost als bevrediging vindt in deze smakelijke, langzaam smeltende climax van cacao.

Als je van cacao én van zoet houdt, ben je waarschijnlijk een liefhebber van melkchocola.

Durf je de echte bittere cacao ‘taste’ aan? Dan geniet je zonder twijfel van repen met tachtig of zelfs negentig procent cacao. Bovendien kies je dan ook voor de beste bonen, want het cacaopercentage zegt nog niet alles: onderschat het belang van de herkomst, kwaliteit en verwerking van de cacaoboon niet. Als je het beste van het beste hebt geproefd, begrijp je hoe belangrijk dat is.

Cacao is trouwens wel een kwestie van wennen.

Wanneer je eerste kennismaking met chocola inderdaad dat bruine, zoete goedje was (de koetjesreep, de chocoladesigaretten en de paaseitjes), dan is de stap naar pure chocola met een cacaogehalte van zo’n vijfentachtig procent behoorlijk groot. Maar vele kleine stapjes maken uiteindelijk die ene grote stap. En opgelet: er is geen weg terug. Als je eenmaal hebt toegegeven aan de pure bitterheid van cacao, wil je niks anders.

We hebben onze verslaving allemaal te danken aan de Zuid-Amerikanen die de cacaoboon ontdekten en er chocola van maakten.

Dankzij de Spaanse veroveraars en handelaars kwam het naar Europa. In eerste instantie om het te drinken, pas later om het te eten in de vorm zoals wij nu doen. En wat zijn we ze dankbaar! Behalve dat het lekker is, geniet je lichaam er ook van. Zonder al te veel suiker en melk is chocola hartstikke gezond. Punt uit. Dus geniet en verleid jezelf. Hoe makkelijk kan het zijn!

Nog geen comments

    Leave a Reply